Dünya Diyabet Günü basın açıklaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ulusal Çocuk Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Zehra Aycan 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında basın açıklaması yaptı.

“Çocukluk çağı 0-18 yaş aralığı olarak tanımlanır ve bu  yaş grubundaki diyabetli çocukların yüzde 95’i Tip 1 diyabettir. Tip 1 diyabetli çocukların tedavisinde insülin kullanılması hayati öneme haizdir ve insülinler günde dört kez cilt altına veya sürekli insülin verme sistemleri (pompa) ile uygulanmaktadır. İnsülin dozlarını ayarlarken çocukların kan şekerlerinin hergün yemekten önce ve yemekten iki saat sonra ölçülmesi gereklidir. Ayrıca gece kan şekeri ölçümü yapmak zorundadırlar ve şeker düşüklüğü veya yüksekliği durumlarında ilave kan şekeri ölçmeleri gerekebilmektedir.

Geri ödeme kapsamında olan Kan şekeri ölçümleri glukometrelerle parmaktan az miktarda kanda ölçülebilmektedir.  Her gün; günde 6-8 kan şekeri ölçümü yapmak, günde 4 kez insülin uygulamak çocuklar ve ailelere oldukça zor bir yaşam getirmektedir. Üstelik çocuklar bunu evde, okulda, parkta ve her türlü sosyal aktivitede yapmak zorundadırlar.

Son yıllarda diyabet teknolojisindeki gelişmeler diyabetli çocuk ve ailelerinin yaşam kalitesini  artırmakla kalmamış, diyabetin metabolik kontrolünü iyileştirerek diyabete bağlı gelişecek göz, böbrek ve sinir hasarlarının azalmasını sağlamıştır. Bu teknolojik gelişmelerden en önemlilerinden birisi sürekli kan şekeri izlem sistemlerisensörlerdir. Sensörler sayesinde çocukların parmakları delinmeden, üstelik sadece 6-8 kez değil, 24 saat  her an kan şekerlerinin izlenmesi mümkün hale gelmiştir. Sensörler sayesinde şeker düşüklükleri ve yükseklikleri önceden gelen uyarılarla önlenebilmiş ve çocukların kan şekerleri normale yakın bir seyir izleyebilmiştir. Sensörler gece hipoglisemi (şeker düşüklüğü) korkusunu engelleyerek çocuk ve ailelere daha güvenli bir yaşam sunmuştur. Sensörler , ailelere çocukların şekerlerini  uzaktan izleyebilme olanağı sağlayarak okulda, diğer sosyal etkinliklerinde, gece uyurken yüksek yaşam kalitesi ve güvenli ortam sağlamıştır.

Sensörlerin gerek diyabetin metabolik kontrolünü iyileştirerek ileride gelişecek komplikasyonları önlemesi, gerekse çocuk ve ailelerdeki yaşam kalitesini artırması bakımından tüm çocuklara ilk tanı konulduktan itibaren kullanılması gerekmektedir. Ancak sensörlerülkemizde geri ödeme kapsamında olmadığından günümüzde yalnızca maddi imkanı olan çocuklar sensör kullanabilmektedir. Bu durum çocuklar arasında büyük bir eşitsizliğe yol açmakta ve bizleri üzmektedir. Sensörler ilk etapta pahalı gibi gözükse de; glukometrestrip kullanımını, hastaneye yatışları, diyabete bağlı komplikasyonları ve bundan doğan büyük maliyetleri azaltacağından orta ve uzun vadede maliyet etkin bir uygulamadır. İlaveten dolaylı maliyet olarak tanımlayacağımız okul ve işgücü kayıplarının önüne geçerek, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sunarak da maliyet etkin gözükmektedir. Bugün Avrupa’nın çoğu ülkesinde sensörler tam ödeme kapsamındadır. Ülkemizde 18 yaş altında yalnızca 28 bin Tip 1 diyabetli çocuk vardır ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu ödemeyi yapabilecek güçtedir. Nitekim 27 Haziran 2022’de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 14 yaş altında 11 bin 500 çocuğa sensör verileceği müjdesini tüm televizyon ekranlarından bizzat duyurmuş ve bu söylemi diyabetli çocuk ve aileleri ve biz diyabet ekipleri için büyük sevinç yaratmıştır. Ancak aradan geçen 5 aylık sürede somut bir netice alınamamış, çalışmaların Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sürdürüldüğü ve hangi kriterlerle sensör verileceği çalışmalarının yapıldığı bildirilmiştir. Aslında ülkemizin kaynakları ortaktır. Sensörlerin SGK geri ödeme kapsamına alınması ve tüm çocuklara eşitlikçi bir yaklaşımla temin edilmesi gerekmektedir.

Biz bugün 14 Kasım Dünya Diyabet gününde Tip 1 diyabetli çocukların tedavilerini yapan diyabet ekipleri olarak diyabetli çocuklar ve aileler adına yetkililerimize sesleniyoruz. Tip 1 diyabetli çocuklarda sensörler tam ödeme kapsamına alınsın, diyabetli çocuk ve ailelerin kaderi değişsin.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.