İBB, büyük depremin ardından bütün olanaklarını seferber etti. İBB’nin tüm yöneticileri AKOM’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığında toplanarak vakit geçirmeden hazırlıklara başladı. Hemen harekete geçildi. 5 farklı birimden toplamda 838 İBB personeli, 275 araç ve ekipman ile bölgeye intikal etti. 407 kişilik arama kurtarma ekibi, vinçler, kazıcı iş makineleri, ekskavatörler yola çıkarıldı. İş makinaları depremin etkisiyle hasar gören yolları onardı, olumsuz hava koşullarından kapanan yolları açtı. Hatay’da ‘İBB Yönetim Merkezi’ ve internet bağlantı noktaları kuruldu. Yatakhane şekline dönüşen 6 bin kişilik yemek tırı, 15 bin ekmek üretebilen mobil büfe bölgeye hareket etti. İstanbullular tarafından Halk Ekmek’e yapılan ekmek bağışlar da deprem bölgesine ulaştırılmak üzere yol çıktı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem felaketiyle sarsılan bölgeye yardımlarını ulaştırmak için alarma geçti. AFAD koordinasyonunda hareket eden İBB ekipleri, Hatay başta olmak üzere deprem bölgesine yardım ulaştırmak için seferber oldu.
Felaketten etkilenenler için İBB bağlı kuruluş ve iştiraklerinin tüm kabiliyetlerini bölge ihtiyaçlarına göre değerlendirilmesi için Çalışma Grupları kuruldu. İBB’ye bağlı AKOM’da, İstanbul’daki ilçe belediyeleriyle toplantılar yapılarak yardımlar için yol haritası belirlendi. İstanbul’un tüm imkanları deprem bölgesi için harekete geçirildi.
8 KİŞİ ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI
Toplam 25 birim, 838 personel, 275 araç ve ekipmanla, afetle mücadele için seferber olan İBB, arama kurtarma çalışmalarına derhal başladı. Hatay’a ilk ulaşan arama kurtarma ekipleri arasında yer alan İstanbul İtfaiyesi kurtarma ekibi vakit geçirmeden çalışmalara başladı. İBB ekipleri şuana kadar 8 kişiyi enkazdan sağ kurtardı. Sabah saatlerinde enkazdan sağlıklı şekilde çıkarılan 3 yaşındaki Umay ve Bade bebek bunların arasındaydı.
İlk etapta İstanbul İtfaiyesi’ne bağlı 311 arama-kurtarma ekibini yola çıkaran İBB, toplamda 407 arama kurtarma personeli ve 25 aracı afet noktasına gönderdi. Hatay’a 100 kişilik ilk Arama Kurtarma ekibi ilk gün akşamüstü saatlerinde ulaştı. Sevk edilen İBB ekipleri Hatay kriz masasına intikal etti. İkinci grup Gaziantep, üçüncü ve dördüncü grup Adana üzerinden Hatay’a ulaşarak arama kurtarma faaliyetlerine başladı.
ÜS KURULUYOR
İBB, deprem bölgesindekiler sıcak gıda, içecek sunmak ve koordinasyonu sağlamak için Hatay’da İBB Yönetim Merkezi kuruyor. Çadırkent oluşturmak için personel, araç ve malzeme bölgeye ulaştırılıyor. 362 personel, 209 iş makinası ve araç, merkezin kurulumu için bölgeye hareket etti. Sevk edilenler arasında 46 ağır iş makinası, 25 kazıcı yükleyici ve 5 vinç bulunuyor. Günlük 6 bin kapasiteli yemek tırı, günlük 15 bin adet ekmek kapasiteli mobil fırın ve 60 kişilik yatakhane tırının yanı sıra araçlara ait 15 günlük kuru gıda ve malzeme tırı da bölgeye yollandı. İstanbul Halk Ekmek’e ait 200 bin ambalajlı ekmek ve 200 bin altın çörek de Hatay’a gönderiliyor. İstanbullular tarafından yapılan ekmek bağışlarının da yer aldığı toplam 4 kamyon ekmek afet bölgesine ulaşacak.
İçerisine su, paketli ekmek, battaniye, küçük jeneratör ve diğer yardım malzemeleri yüklenmiş 10 tır daha Hatay’a gönderildi. Çeşitli güçlerde 53 sahra jeneratör ve aydınlatma aparatları yola çıkartıldı. Deprem bölgesindeki operasyonun rahat ilerlemesi, GSM alt yapısında kesintileri engellemek için internet bağlantı noktaları kurdu.
İLÇE BELEDİYELERİ 8 TIR MALZEME
İlçe belediyelerinin imkanlarını bölgeye ulaştırmak için AKOM’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu koordinasyonunda toplantılar gerçekleştirildi. İlk etapta içerisinde battaniye, kışlık kıyafet, ısıtıcı, jeneratör, hijyen malzemesi barındıran 8 tır yola çıktı. Ayrıca 3 otobüs, 4 ekskavatör, 3 ambulans, 8 kurtarma aracı, 4 köpekli arama kurtarma ekibi ve sağlık personelinden oluşan 300 kişilik yardım ekibi de bölgeye hareket etti.
85 BİN MALZEME BAĞIŞLANDI
İBB deprem bölgesindeki afetzedelere ulaştırılmak üzere ‘Afet Yardım Kampanyası’ başlattı. Yardımlar, Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi ile Kartal Lojistik Merkezlerinde toplanıyor. 104 merkezde, 208 personel ile 3 vardiya, 97 araç ile yardım toplama faaliyeti devam ediyor. Bağışta bulunmak isteyen İstanbullular, her iki merkeze yardımlarını getirebilirler. Yardım malzemeleri içinde ikinci el ürünler kabul edilmeyecek, sadece kullanılmamış malzemeler değerlendirilecek.
Bağış yapılan malzemelerden, içerisinde 10 bin adet battaniye ve bebek bezi, giyim, battaniye, yorgan gibi 16 bin 20 adet yardım malzemesi 2 tırla yola çıkartıldı. 6 tırın hazırlığı sürüyor. Yapılan yardımlarda 85 bin malzeme (battaniye, bebek bezi, bebek giyim, çocuk giyim, çorap, gıda, giyim, havlu, ısıtıcı, ıslak mendil, oyuncak yastık, bebek masası) bağış olarak alındı.
TIRLAR BÖLGEDE
Kurulan çalışma grubuyla tüm İBB seferber olurken, ihtiyaç listeleri belirlenip bölgeye öncelikle bölgeye acil ağır iş makineleri sevk edildi. Her saat bölgelere gitmek üzere ekipman ve personel ekleniyor.