Pınar ve Rumeli Hisarı’na tapu müjdesi!

tapu-sorunu-sariyer-rumeli-hisari-pinar-mahalleleri

Sarıyer’in 2 mahallesinde tapu sorununun çözümü için önemli bir gelişme yaşandı. Pınar ve Rumeli Hisarı Mahallesi’ndeki toplam 412 dönümlük İBB arazilerinin satış kararı Büyükşehir meclisinden tüm partilerin oylarıyla geçti.

Sarıyer’de yaklaşık 40 yıldır çözüm bekleyen tapu sorununda çok önemli bir adım atıldı. Pınar Mahallesi’nde 317 dönüm, Rumeli Hisarı’nda da 94 dönüm olmak üzere toplam 412 dönümlük İBB arazisinin, üzerindeki hak sahibi vatandaşlara satılmasının önü açıldı. On binlerce vatandaşa tapularını almalarının yolunu açan teklif, bir süredir beklediği İBB Hukuk Komisyonu’ndan geçerek Haziran ayı meclisinde oylandı. AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP’lilerin oylarıyla “oy birliği” ile mecliste kabul edilen kararla birlikte söz konusu arazinin satış süreci başlamış oldu. Arazinin sokak rayiç değerinden mi yoksa belediye emlak rayiç değerinden mi satılacağı bir süredir AK Parti ve CHP arasında polemik konusu olmuştu. Ancak mahalle derneklerinin, basının ve vatandaşların da baskısıyla iki parti anlaşarak dosya komisyondan geçirildi, mecliste de kabul edildi. Böylece söz konusu İBB arazilerinin, hak sahiplerine satılabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yetki verildi.

DİĞER MAHALLELERE UMUT OLDU

Sarıyerlilerin kanayan yarası haline gelen ve 40 yıldır çözülemeyen tapu konusunda yaşanan bu gelişme, benzer durumda olan diğer mahallelerde de heyecana neden oldu. Pınar ve Rumeli Hisarı Mahallesi’nde başlatılan satış süreci nedeniyle başta Kocataş, Cumhuriyet ve Derbent’te tapu umudu doğdu. Bu mahallelerde de önümüzdeki dönemde benzer bir sürecin işletilmesi gündeme gelecek.

VATANDAŞ HEP BELGE BİRİKTİRDİ

Konuyla ilgili İBB Meclisi’nde konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Mülkiyet üzerine bugüne kadar çok şey söylendi. Bugün itibariyle bu karar neticesinde artık söylem safhasını aşmış ve eyleme geçmiş bulunuyoruz. Mülkiyet üzerine çok çalışma yapıldı. Takas yolu denendi, kanunlarda değişiklik yapıldı, ıslah planı çalışmaları yapılarak her yol denendi. 2018 yılında imar barışı yürürlüğe girdi. “Tapu veriliyor” diye vatandaş umutlandı. Vatandaş hep tapu umuduyla 1984 yılında çıkarılan 2981 sayılı yasaya istinaden tapu tahsis belgesi aldı, imar barışından yapı kayıt belgesi aldı. Tapu umuduyla vatandaş sürekli belge biriktirdi. Sarıyer’de satışa konu olacak mülkler; üzerinde 40 sene önce mahallelerin kurulduğu mülkler. Bu mülkler üzerinde deprem güvenliği bilinmeyen, usulüne uygun yapılıp yapılmadığı bilinmeyen bir yapı stoku var. Ve bu yapı stoku içerisinde de 200 bine yakın nüfus yaşıyor. Vatandaş elinde tapu olmadan biliyorsunuz hiçbir resmi işlem başlatamıyor. Bundan önce bir kırk yıl heba edilmişti, geçmişin sorunları zamanında çözülmeyerek bugüne ötelenmişti. Bundan sonrada ötelemenin kimseye bir faydası yoktu. Bu konu kimseye şahsi çıkar sağlamayan toplumsal bir talepti. Biz bugüne kadarda Sarıyer Belediyesi olarak şahsi çıkar taşıyan, toplumsal olmayan hiçbir konuyu ne ilçe ne de İBB Meclis gündemine taşıdık.”

SOKAK RAYİCİNDEN SATILACAK

Kararın uygulama konusunda endişeler olabileceğini ifade eden Başkan Genç, “Kararın uygulanması ve satış koşulları tamamen hak sahipliği gözetilerek ve yasalara uygun olarak gerçekleştirilecek. Tapu tahsisi olanlar 2981 sayılı yasaya göre, yapı kayıt belgesi olanlar imar barışına göre işlem görecekler. Satın alınmayan hisseler yine İBB’nin üzerinde bırakılarak üçüncü şahıslara konu edilmeyecek. İBB yine her parselin ortağı, hissedarı olacak. Satış bedelleri vatandaşın alım gücü de göz önünde bulundurularak yasalara uygun şekilde sokak rayiç bedelleri üzerinden belirlenecek” dedi.

Exit mobile version