Hüseyin Sarıuçak: “Mahallemde vatandaşın çözüm noktasıyım”

huseyin_sariucak_roportaj_olay_34

Darüşşafaka Mahallesi Muhtarı ve Sarıyer Muhtarlar Derneği Onursal Başkanı Hüseyin Sarıuçak, OLAY34 YouTube kanalında yayınlanan “Rukiye Ay ile Mikrofon Muhtarda” programında konuştu. Programın ilk konuğu olan Sarıuçak, 2002 yılında kurulmasını sağladığı mahallesinde o günden bugüne kadar hiç seçim kaybetmeden görevini başarıyla sürdürüyor. Muhtarlığa olan sevgisini anlatan Hüseyin Sarıuçak; “Muhtarlık sevda işidir. Ben mahallemde her sorun için vatandaşın ilk olarak ulaştığı çözüm noktasıyım. Mahallemizi çok seviyorum” dedi.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ankara’da doğdum. Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilimler mezunuyum. Öğretmenlik yaptım. Sonrasında 27 sene gazetecilik yaptım. 2002 yılından bu yana da Darüşşafaka Mahallesi’nde muhtarlık görevimi sürdürüyorum. Sarıyer Muhtarlar Derneği’ni kurdum ve uzun yıllar başkanlığını yaptım. Artık Sarıyer Muhtarlar Derneği Onursal Başkanı oldum.

Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?

Her gazetecinin emekli olduktan sonra muhtarlık yapmasını tavsiye ederim. Gazetecilik de muhtarlık gibi vatandaşlarla bire bir iletişimde olduğun bir meslek… Ben vatandaşlarla bir arada olmayı onların sorunlarına çözümler üretmeyi seven bir insanım. Ben mahallemde her sorun için vatandaşın ilk olarak ulaştığı çözüm noktasıyım. Mahallemizi çok seviyorum

Darüşşafaka Mahallesi’nin kurulma süreci nasıl gelişti?

Mahallemizdeki kooperatiflerin başkanıydım. Derbent’e bağlıydık ve Darüşşafaka’nın ayrı bir mahalle olması için girişimlerde bulundum. Darüşşafaka’dan da izin alarak ismi aldık. O zamanın Sarıyer Belediye Başkanı Sayın Sedat Özsoy’un destekleriyle mecliste Ankara’ya müracaatta bulunduk ve 2002 senesinde de mahallemizin ayrı bir mahalle olmasına karar verildi. Dolayısıyla o gün bugündür yaşadığım ve çok sevdiğim mahallemin muhtarlığını sürdürüyorum.

Muhtar olabilmenin temelinde size göre neler var?

Muhtarlık aşk işidir, gönül işidir, sevda işidir. Gönüllülük esasına dayanır. Muhtarlıktan ticari bir beklentinin olmadığını zaten söylemek gerekir. Vatandaşın her talebine cevap verebilmek gerekir. Vatandaşın her talebine “evet” diyorum ve çözülmesi için elimden geldiği kadar her desteği de vermeye çalışıyor ve bunu başarıyorum. Sorunların çözümünde konuya ilişkin kurumlardan kaynaklı gecikmeler de tabi yaşanabiliyor. Ancak en kısa sürede çözülmesi için elimden geleni yapıyorum.

Peki, vatandaşlardan Darüşşafaka Muhtarlığı’ndan genellikle nasıl talepler oluyor?

Vatandaşların talepleri yol gösterici oluyor. Sorunları bire bir ve birlikte ele alıyoruz. En büyük talep sokak aydınlatma lambalarının zaman zaman yanmamasıyla ilgili oluyor. Tabi aydınlatma direklerinin hiç olmadığı noktalar da sorun yaratıyor. Bu konuları BEDAŞ’a iletiyorum. Mahallemdeki vatandaşların çevre ve doğayla ilgili titiz olduklarını da söyleyebilirim. Sokak temizliği bu mahallede çok önemlidir, hatta çöp konteynerlerinin dahi yer altına alınması için de çalışmamız olacak. İnşallah bu konuyu da çözüme kavuştursak en büyük işimiz çözülmüş olacak. Mahallede bir sosyal tesis isteniyor. Çünkü vatandaşların özellikle emeklilerin gidip oturabilecekleri ve sosyalleşebilecekleri, mahalle ruhunu geliştirebilecekleri bir mekan yok. Önceki dönem Sarıyer Belediye Başkanımız Sayın Şükrü Genç tarafından yapılmış olan yaşam evinin tekrar canlandırılmasını Sarıyer Belediye başkanımız Oktay Aksu’dan talep ettik. Oranın daha iyi bir şekilde geliştirilerek vatandaşlara bir sosyal tesis olarak sunulması konusunda taleplerimizi ilettik. İnşallah bu dönemde bekliyoruz. Güzel bir konumu var ve mahallemiz için büyük bir kazanım olmasını bekliyoruz. Ulaşım konusunda sıkıntılar yaşıyor. Özellikle Darüşşafaka’dan Sarıyer Merkez Mahallesi’ne aktarmalı olarak gidilebiliyor. Bu durum vatandaşlar için maddi olarak ve vakit kaybı olarak zorluk yaşatıyor. Bu konuda da taleplerimizi ilettik.

Sarıyer Muhtarlar Derneği’nin muhtarlar için anlamı nedir?

Sarıyer Muhtarlar Derneği’nin var olması muhtarlara kazanımlar sağlıyor. Muhtarlar arasında diyaloğu geliştirerek, birbirleriyle kaynaşma, devlet kurum ve kuruluşlarında olan diyaloglarında ön plana çıkarak destek olabilmek amacındayız. Taleplerimizi ayrı ayrı gidilmesi yerine tek bir ağızdan toplu ileterek bütün Sarıyer Kaymakamlığı’ndan, Sarıyer Belediyesi’nden kazanımlarımızı elde ettik. Muhtarlar asgari ücret alabilmeye başladı. Cumhurbaşkanımızı da ziyaret eden ilk muhtarlardan biriyim. Çünkü dernek başkanı olarak davet edildik ve icabet ettik. Çok hoş oldu geldiğimizde bu izlenimlerimizi arkadaşlarımıza anlatma fırsatını bulduk ve o gün bugündür muhtarlar da Cumhurbaşkanımızı ziyaret edebiliyorlar.

Peki, önünüzde yine 5 yıllık bir hizmet görev süreniz var. Bu süreçte hedefleriniz neler?

Darüşşafaka Mahallesi’ni sosyal tesise kavuşturmak. Bir ilköğretim okulunun yapılmasını sağlamak istiyoruz çünkü başka mahallelere gitmek zorunda kalıyorlar. Mahallemizin bir tek ana caddesi var okul çıkış saatlerinde artan trafiğin çözümüne yönelik adımlar da atmak istiyoruz.

Darüşşafaka Mahallesi’nde vatandaşlar için neler var?

Muhtarlığımız kitaplarla dolu. Okudukları kitapları muhtarlığımıza getiren vatandaşlarımız buraya bırakıyorlar ve kitap almak isteyen tüm vatandaşlarımız da buradan alabiliyorlar. Buradan Anadolu’ya da kitap gönderiyorduk. Pandemi öncesinde mahallemiz için Halk Eğitim desteğiyle bilgisayar, İngilizce, resim kursları açıyorduk. Darüşşafaka Mahallesi’nde yaşamak ayrıcalıktır. Mahallemi çok seviyorum.

OLAY34 YouTube kanalı izleyicilerimiz için bir mesajınız var mı?

OLAY34’ün yayına başlaması beni çok sevindirdi. İstanbul’da ilk yayını da benimle yaptığınız için teşekkür ederim. Kanalınızın çok başarılı olacağına inanıyorum.

Exit mobile version