Bekir Batu

Balıkçılar Çarşısı neden durdu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarıyer Balıkçılar Çarşısı konusunda işler iyice karışmış durumda. Malum Sarıyerliler yıllardır Balıkçılar Çarşısı özlemi çekiyordu. Balığıyla meşhur bir ilçenin balıkçılar çarşısının olmayışı elbette büyük bir utanç vesilesiydi. Yaklaşık 23 yıl önce yıktırılan Merkez’deki Balıkçılar Çarşısı yerine o zamandan beri yenisi yapılmamıştı. Yenisini bırak, eski çarşıyı da arar olmuştuk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’de olmasından güç alan Sarıyer Belediyesi kısa süre önce cesur bir hamle yapıp çarşı yapımı için düğmeye bastı. Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri zemine beton dökerek, çarşının direklerini dikmeye başladı. 10 adet dükkandan oluşacak çarşı, “Dağ fare doğurdu” misali eleştirilere neden olsa da bazıları, hiç yoktan iyidir mantığıyla çalışmaya destek verdi. Belediyenin savunucularından Sarıyer Spor Kulübü Eski Başkanı ve Yazar İbrahim Balcı, bu projenin manzarayı kapattığını belirterek belki de ilk kez Şükrü Genç’i eleştiren bir yazı kaleme aldı… Kısaca çarşıya destek verenler de çıktı, vermeyenler de… Bu polemikler devam ederken sürpriz bir gelişme yaşandı.

S.S İstanbul Balık Üreticiler ve Su Ürünleri Kooperatifi’nin başvurusu üzerine İl Tarım Müdürlüğü balıkçılar çarşısının durdurulması ve yıkımı konusunda karar çıkardı. Kooperatif Başkanı İlyas Torlak, çarşının neden durdurulduğu konusunda bir basın açıklaması yaparak sorumluluğu belediyenin kendileriyle anlaşmaya varmamasına, yani belediyeye bağladı. Kooperatif olarak bu çarşının kiralamasının kendilerinde olması için tüm yasal müracaatları yaptıklarını söyleyen Torlak, belediyenin bu konuda tek başına hareket etmesinin mümkün olmayacağını belirtti. Kısaca mesele, Balıkçılar Çarşısı’nda yapılacak dükkanları kimin kiraya vereceği, kira gelirlerini kimin alacağı konusuna kilitlenmiş oldu…

Balıkçılar Çarşısı henüz daha yapılmadan tartışma, dükkanların kira gelirlerine odaklanmış durumda… Gördüğüm kadarıyla ne Sarıyer Belediyesi ne de kooperatif bu konuda geri adım atacak gibi durmuyor. Olan her zaman ki gibi Sarıyer halkına olacak, belki yıllarca daha çarşı yapılmayacak. Siyaseten bu durum Şükrü Genç’in işine yarayabilir. “Biz yapıyorduk, yine engellendik” diyerek süreçten siyasi oy toplayabilir, mağduru oynamaya devam edebilir. AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Halil İbrahim Kurşun, ilçenin sorunlarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısı bu konuya değinip “Bizim çarşısının durdurulması ya da yıkım kararı çıkarılmasında asla dahilimiz yok, biz sürecin tamamen dışındayız” dedi. Görünen o ki mesele tamamen Sarıyer Belediyesi ile başkanlığını İlyas Torlak’ın yaptığı balıkçılar kooperatifi arasında kilitlenmiş durumda.

O haklı, bu haklı meselesi ayrı bir konu… Bunu elbette konunun doğrudan muhatapları daha iyi bilir. Ancak biz olaya halkın gözüyle bakıyoruz. Bu mesele artık nasıl, ne şekilde çözülecekse bir an önce çözülsün ve Sarıyerliler çarşısına kavuşsun. Balık sezonu açılmışken ilçenin böyle bir gündemle meşgul edilmesi kimseye yakışmaz. Sarıyer Belediyesi ile kooperatif bu işi tatlıya bağlamalı ve kazanan halkımız olmalıdır.

Aksi halde mevcut durumun kimseye faydası yok…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.