Merve Saatçi Yılmaz

Diyet Yaparken Doğru Bilinen Yanlışlar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Obezite, yaşadığımız bu pandemi ile birlikte günümüzde en sık görülen sağlık problemlerinden biri haline geldi. Gelişen teknoloji, kontrolsüz çoğalan bilgi kirliliğine neden olurken beslenme alanında uzman olmayan kişilerin yorumları kilo vermek isteyen kişilerin kafasını daha çok karıştırıyor. Dahası çoğu kişi ya kilo veremiyor ya verdiği kiloları fazlasıyla geri alıyor ya da kilolarıyla birlikte sağlıklarını da kaybediyor.

-Bahar aylarının gelmesi ile birlikte diyet sezonu da açılmak üzereyken, gelin bu yıl kilo verirken belki de bu doğru bildiğiniz yanlışları yapmayın ve sağlıklı bir şekilde kilo verin.

Öğün Atlamak: Öğün atlamak sanılanın aksine kilo almaya neden olur. Çünkü yeterince beslenemeyen vücut, durumu ‘’kıtlık’’ olarak algılar ve enerjiden tasarruf etmek için tüketilen ilk öğündeki her besin vücutta yağ olarak depo edilir

Karbonhidratları Hayatınızdan Çıkarmak: Temel enerji kaynağımız olan karbonhidratlar yeterli alınmadığında enerji kaynağı olarak kaslar kullanılır. Kas kaybıyla birlikte metabolizma hızında yavaşlama gerçekleşir. Oysa diyette tüketilen karbonhidratların doğru ve yeterli olması kas kaybını önlerken yağ yakımını hızlandırır.

Yağları Hayatınızdan Çıkarmak: Kaynağı zararlı olan yağlar kilo alımına neden olurken, doğru tip yağlar kilo vermenizi bile destekleyebilir. Özellikle bazı hormonlar ve vitaminlerin yağda erime özelliği olduğu için sıfır yağ içeren diyetleri uygulamak bir süre sonra bazı vitamin eksikliklerine sebep olacaktır. Bu yüzden beslenmenizde etlerin görünen yağları, derileri ve trans yağ içeren hazır besinler yerine, zeytinyağı, ceviz, fındık, avokado, Hindistan cevizi yağı gibi yağ türlerine ölçülü miktarlarda yer vermeye çalışın.

Tek Tip Beslenmek: Her besin ögesinden yeterli miktarda almamak bağışıklık sistemini zayıflatırken vitamin-mineral yetersizliklerine, hormonların düzensiz çalışmasına neden olur. Uyguladığınız diyette her gün 5 besin grubuna(süt grubu, et grubu, ekmek ve tahıllar, meyve ve sebzeler, yağ grubu) yer vermeye özen gösterin.

Light Ürünler Kilo Yapmaz: Diyet ürünler kalorisiz olduğu düşünülerek aşırı tüketilmeye oldukça müsait ürünler arasında yer almakta. Ancak bir besinin light etiketine sahip olması istediğiniz kadar tüketebileceğiniz anlamına gelmiyor. Unutmayın her şeyin fazlası zararlıdır.

Bölgesel Zayıflama: Vücudumuzun nasıl şekilleneceği genetiğimizle alakalı bir durumdur. Elma ve armut tipi olmak üzere 2 farklı vücut tipi vardır. Elma tipi yağlanmanın göbek ve bel çevresinde, armut tip ise kalça ve basen bölgesinde olduğu vücut tipidir. Diyet yaparak sadece göbek veya sadece kalça bölgesinden kilo vermek imkansızdır.

Kısa Sürede Zayıflama: Hızlı kilo verdiren diyetlerde kayıplar yağ dokudan değil vücut sıvılarından ve kaslardan gerçekleştiği için kalıcı bir sonuç beklememek gerekir. Ayda 2–4 kg vermek daha sağlıklıdır.

Başkası İçin Hazırlanan Diyetleri Uygulamak: Her insanın vücut yapısı, metabolizma hızı ve beslenme alışkanlıkları farklıdır. Arkadaşınızda çok iyi sonuçlar veren bir beslenme programı size uygun olmayabilir. Dahası zayıflamak için uyguladığınız bu program size kilo bile aldırabilir.

Zayıflama İlacı Kullanmak: Tamamen bitkisel algısı yaratılan bu ilaçlar, sağlığa ciddi zararlar veren hatta öldürebilen maddelere sahip üretimi denetlenmeyen ilaçlardır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir