Kurban Bayramı’nda aşırı ve dengesiz kırmızı et tüketimi sağlık için oldukça tehlikeli. Yıl içerisinde kırmızı et tüketiminin belki de en fazla olduğu Kurban Bayramı’nın, yazın en sıcak dönemine denk gelmesi sebebiyle et tüketimi konusunda çok daha dikkatli olmalısınız. İşte bayramı daha sağlıklı geçirmek için yapmanız gerekenler…
-Demir, B12 vitamini ve çinko kaynağı olan kırmızı et aynı zamanda yüksek protein içeriğiyle beslenmemizde önemli role sahiptir. Ancak doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması sebebiyle porsiyon kontrolünün sağlanması önemlidir.
-Özellikle kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa kırmızı et tüketiminde ayrıca dikkatli olmalısınız. Yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalığı riskiniz varsa sakatat tüketiminden kaçının.
-Bayram süresince et tüketiminde aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Sağlıklı bir beslenme programı içinde tüketilen günlük kırmızı et miktarı; kişinin kilo, boy, yaş ve fiziksel özelliklerine göre değişmekle birlikte ortalama 60-150 gram (yaklaşık 2-5 adet köfte büyüklüğü)arasında olmalıdır. Ortalama 100 gram kırmızı et sağlıklı bir erişkinin günlük protein ihtiyacını karşılamaya yeterli olmaktadır.
-Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alan ve gelenek haline gelen kavurmaya kuyruk yağı ya da tereyağı eklenmeden, kısık ateşte kendi suyu ile pişirin.
-Kırmızı ete mümkünse öğle öğününde yer vererek, akşam öğününde sebze, salata veya kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek besinler tercih etmeye çalışın.
-Yoğun et tüketiminin vücutta yaratacağı toksinlerin etkisini azaltmak ve ette bulunan demirin biyo yararlılığını arttırmak için beslenmenizde mutlaka C vitamininden zengin taze meyve ve sebzelere yer verin.
Eti Nasıl Saklamalıyız?
Kesilen et tüketilmeden önce en az 24 saat buzdolabında bekletilmeli. Dinlenmemiş et tüketmek gün içerisinde hazımsızlık ve sindirim problemleri yaşamanıza neden olacaktır. Etleri, büyük parçalar şeklinde değil; kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak hazırlayarak günlük pişirilecek miktarlara bölmelisiniz. Bu şekilde hazırladığınız etleri dondurucuda 5-6 ay süre ile saklayabilirsimiz. Dondurucudan alınan eti tekrar buzdolabında çözdürdükten sonra tüketmeye özen gösterin.
Eti Pişirirken Hangi Yöntemi Tercih Etmeliyiz?
-Et pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama ve sebze ile birlikte fırında pişirilmelidir. Eti kavurarak pişirmek sindirimini daha da zorlaştırır, mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir. Bu yüzden özellikle kahvaltıda et tüketiminden kaçının.
-Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen maddelerin oluşumuna ve B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına neden olmaktadır. Eğer mangal planınız var ise; etler ateşten 15 cm uzakta ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilmelidir.