Çocuğunuz pandemi döneminde kilo aldı mı?

Günümüzde obezite görülme sıklığı sadece yetişkinlerde değil çocukluk döneminde de artmaktadır. Gelişen teknoloji, reklamlar ve özellikle ailedeki beslenme alışkanlıkları çocuğun yeme davranışının şekillenmesinde büyük öneme sahiptir.

Ayrıca pandemi ile birlikte bütün zamanını evde geçiren çocuklar, enerji harcamalarının azalmasına bağlı olarak kilo artışı ile karşı karşıya gelmektedir. Bu yüzden obezite ile mücadele çocukluk döneminde başlamalı ve onlara özel, gereksinimlerini tam karşılayacak beslenme programları uygulanmalıdır.

  1. Öncelikle hekiminize ya da bir beslenme uzmanına danışarak çocuğunuzun boyuna göre ideal kilosunu öğrenin ve gerekli sağlık testleri yaptırın.

  2. Çocuğunuzun kilo vermesi gerektiğine karar veren siz olmayın. Kontrolsüz yapılan diyetler ile büyüme gelişme çağında olan çocuğunuz günlük gereksinimlerini karşılayamayabilir ya da uygulanan katı diyet listeleri çocuğunuzun ilerleyen yaşlarında gıdalara bakış açısını olumsuz yönde etkileyebilir.

  3. Çocuklar anne babalarını rol model alır. Bu yüzden ebeveynler çocukları için yemek ve fiziksel aktivite konularında sağlıklı bir yaklaşımla örnek olmalıdır. Kilo verme ve beden imajına dikkat çekmek yerine kendini iyi hissetme ve sağlıklı kalma üzerine odaklanmalıdır.

  4. Çocuğunuzu kendiniz gibi düşünmeyin. Genelde oyun çağı ve okul çağındaki çocuklar sizin yediklerinizin 1/4’ü – 1/3’ ü kadar yemek yiyebilirler. Tabağındaki her şeyi bitirmesi için ısrarcı olmayın.

  5. Abur cuburlar yerine daha çok meyve, kuruyemiş, yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklara yer vermeye çalışın.

  6. Öğünleri çocuğunuz ile birlikte planlayabilir ve yemekleri hazırlarken size eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Mutfak çocuklarınızla daha fazla zaman geçirmek için harika bir yerdir.

  7. Görselliği ön planda olan tabaklar daha çok ilgi çeker. Çocuğunuza farklı renklerde, şekillerde yiyecekler sunmaya özen gösterin. Yemekten hoşlanamadığı besinleri bu sayede daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz.

  8. Yemekleri birlikte yemeye çalışın. Yapılan çalışmalar aileleriyle birlikte yemek yiyen çocukların sağlıksız gıdaları yeme ve kilolu olma ihtimalinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

  9. Yemekleri ödül veya ceza olarak kullanmayın. Bu durum sağlıklı yiyeceklerin ceza olduğu ya da hoş olmadığı mesajını vererek onları soğutabilir.

  10. Yasaklanmış yemekler çocuğunuzun onları daha çok istemesine ve hatta sizden gizli yemesine sebep olabilir. Porsiyon ve sıklığının ayarlandığı her türlü yiyecek çocuğunuzun sağlıklı beslenme planın bir parçası olabilir.

  11. Çocuğunuzun daha çok hareket etmesini sağlayın. Günümüzde çocuklar boş zamanlarının büyük bir kısmını televizyon veya bilgisayar karşısında hareketsiz geçiriyor. Birlikte açık havada kısa aile yürüyüşleri yapabilir ya da şimdilik pandemiden dolayı evde basit egzersiz hareketleri, ip atlama, dans gibi keyif aldığı herhangi bir aktiviteye yönlendirebilirsiniz.

Çocuklar İçin Ev Cipsi

Malzemeler: 2 adet yufka, 4 yemek kaşığı krem peynir, 2–3 yemek kaşığı su, 1 çay kaşığı pul biber, kekik ve sevdiğiniz baharatlar

Hazırlanışı: Krem peyniri biraz suyla incelttikten sonra içine baharatları ekleyin. Hazırladığınız bu karışımı 2 yufkanın arasına iyice sürün. Daha sonra minik kareler halinde birbirine yapışmış yufkayı kesin ve 200 derecelik fırında 10-12 dakika pişirin.

Domatesli Lorlu Yumurtalı Ekmekler

Malzemeler: 4 dilim tam buğday ekmeği, 1adet yumurta, 50 gr. lor peyniri, 1 adet domates, Kekik, Yarım avuç maydanoz

Hazırlanışı: Maydanozları ince ince kıyın. Bir kasede lor peynirini, maydanozu ve yumurtaları karıştırın. Tam buğday ekmeklerinin üzerine bu karışımı sürün. Üzerine dilimlenmiş domatesleri koyup biraz kekik ekleyin. 180 derecelik fırında 15 dk pişirmeye bırakın.

Exit mobile version