Çorbaların Diyetteki Yeri Sandığınızdan Daha Fazla!

Başlangıç yemeklerinden olan çorbalar, özellikle kış ayları başta olmak üzere her mevsim beslenmemizde yer alır ve sağlığı destekleyici önemli etkilere sahiptir. İşte daha çok çorba tüketmeniz için nedenler…

—Çorbalar düşük kalorili ve midede daha erken tokluk sağlayarak kolay doymanızı sağlayan yüksek hacimli besinler arasında yer almaktadır. Çorbaların neredeyse çoğu sudur. 1 kase sebze, kuru baklagil veya yöresel çorbalar 100–250 kalori arasında enerji verirler. Yapılan araştırmalar, yemeğe çorba ile başlayan kişilerin, çorba tüketmeyenlere göre o öğünde daha az kalori aldıklarını ve sofradan daha fazla tokluk hissi ile kalktıklarını ortaya çıkarmıştır.

—Püre şeklinde ya da et parçaları eklenmiş çorbalar, iştah artışını azaltarak hem midede besinlerin daha uzun kalmasını hem de glisemik yanıtı olumlu yönde etkileyerek kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.

—Çorbalar, zengin su ve diyet lifi içerikleri sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırır ve düzenli çalışmasını sağlar. Lif miktarı yüksek diyetler ise bağırsaklarda polip üretimini de azaltarak sağlıklı bir sindirim sistemini destekler. Çorba tüketimi ayrıca günlük sıvı ihtiyacının bir kısmının karşılanmasını destekler.

—Hiç sebze sevmeyen çocuğunuzun yemediği ve reddettiği besinleri çorbaların içinde farklı besinlerle harmanlanıp pişirerek daha dengeli beslenmesini sağlayabilirsiniz.

—Hemen hemen bütün çorbaların tok tutucu özelliği olsa da bazı çorbalar içerdikleri besinler sayesinde diğer çorbalara göre daha uzun süre tok tutar. Özellikle protein içeriği zengin olan içerisinde et, tavuk, balık, süt, yumurta, yoğurt ve kıyma bulunan çorbaları daha fazla tercih ederek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.

—Çorbalara pul biber, karabiber, zerdeçal gibi baharatlar ya da maydanoz, dereotu, nane gibi yeşillikler ile süsleyerek besleyici değerini, lezzetini ve tok tutma özelliğini arttırabilirsiniz.

—Hangi çorbayı seçelim? Bütün çorbalar birbirleri ile aynı gibi görünse de doğru çorbaların içerikleri önemlidir.

—Et ve tavuk suyuna çorbalar, kremalı çorbalar, şehriye veya pirinç çorbası, tereyağı dökülen çorbalar yağ içeriği yüksek ve düşük tokluk hissine sahip olduğu için daha az tercih edilmelidir.

—Bulgur ve tarhana gibi tahıl çorbaları, brokoli, ıspanak ve domates gibi sebze çorbaları, yeşil mercimek ve ezogelin gibi kuru baklagil çorbaları, yayla ve soğuk ayran aşı çorbası gibi yoğurtlu çorbalar, köfteli ve tavuk etli çorbalar daha çok tercih edilmesi gereken çorbalar arasında yer almaktadır. Bu tarz çorbalar hem uzun süre tokluk hissi sağlar hem de zengin besin içeriği nedeni ile daha besleyicidir.

Tok Tutan Fit Çorba

Malzemeler:

2 adet kereviz,

2 adet soğan,

2 adet domates,

2 yemek kaşığı yeşil mercimek,

1 tatlı kaşığı zeytinyağı,

Yarım demet maydanoz,

Yarım demet dereotu,

1 çay kaşığı tuz,

1 çay kaşığı pul biber,

1 çay kaşığı kimyon,

1 çay kaşığı karabiber,

4 su bardağı kaynar su,

Üzerine sıkmak için limon suyu

    Yapılışı:

4 bardak suyla pişirilen bütün malzemeler blenderden geçirilir.

Exit mobile version