Merve Saatçi Yılmaz

Doğru Beslenin, Uyku Kaliteniz Artsın

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özellikle pandemi sürecinin yaşandığı bu dönemde stres ve kaygı düzeyinin artması yeme içme düzenimiz kadar uyku düzenimizi de bozdu. Gece uyumakta zorluk çeken, gündüz saatlerini uyku ile geçirenlerin sayısı da artmış bulunuyor. Yeterli ve kaliteli uyku, hem fiziksel ve ruhsal stresin azalmasına yardımcı olarak bağışıklığı güçlendirirken hem de ideal vücut ağırlığının korunmasını destekleyerek yaşam kalitesini arttırmaktadır.

-Yapılan araştırmalar, gece 6 saatten az uyuyan bireylerin fastfood ve abur cubur tüketme eğilimlerinin daha fazla olduğunu, daha az sebze tükettiklerini, gece yemek yeme alışkanlıklarının olduğunu ve fiziksel olarak daha az aktif olduklarını göstermiştir. Bütün bu verilerden ise, daha az uyuyan bireylerin obeziteye daha yatkın olduğu sonucunu çıkartmaktayız.

-Uyku kalitesini artıran besinlerin ortak özelliği triptofan amino asidinden zengin olmaları. Triptofanise; uyku hormonu olarak kabul edilen melatonin hormonunun salgılanmasını destekler.

-Ayrıca yatmadan önce kurubaklagiller, yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum içeriği yüksek olan gıdaları tüketmek uyku kalitesini pozitif yönde etkilemektedir.

-Uyku kalitenizi arttırmak ve daha rahat uykuya dalmak için beslenmenizde hangi gıdalara yer vermelisiniz birlikte inceleyelim.

Muz: Muz içerdiği zengin triptofan adlı aminoasit ve magnezyum minerali sayesinde uykuya daha rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı olur. Ayrıca muz sakinleştirici ve uyku düzenleyici hormonlar olan seratonin ve melatonin kaynağıdır.

Badem: Badem, uyku düzenleyici bir hormon olan melatonin hormonunun iyi bir kaynağıdır. Bu sayede daha kaliteli bir uykuyu destekler. İçerdiği kalsiyum sayesinde kasları gevşeterek bedeni uykuya hazırlar. Ayrıca düzenli olarak badem tüketmek; tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi bazı kronik hastalıkların riskini azaltmaktadır. Günlük tüketeceğiniz 25-30 gram badem ile; günlük fosfor ihtiyacınızın %14’ünü, manganez ihtiyacınızın %32’sini ve riboflavin ihtiyacınızın %20’sini karşılamanız mümkün.

Süt: Yapılan araştırmalarda güçlü bir triptofan kaynağı olan sütün, özellikle melatonin ile birlikte alındığında ve egzersiz ile birleştirildiğindeuyku kalitesini arttırdığı ve daha rahat bir uykuya yardımcı olduğu desteklenmiştir.

Yoğurt: Triptofan yönünden zengin başka bir besin olan yoğurt, sindirim sisteminizi rahatlatırken aynı zamanda daha kolay ve verimli bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır.

Balık: Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar zengin D vitamini kaynakları olarak kabul edilmektedir. D vitamininin ise, uykuya daha rahat dalmamızı sağlayan bir kimyasal olan serotonin hormonu üretimini arttırdığı gözlenmiştir. Bu yüzden düzenli balık tüketiminin kasları gevşeterek sakinlik verdiği ve uyku kalitesini arttırma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir.

Yumurta: Yumurta, uykuya dalmayı kolaylaştıran ve daha uzun süre uykuda kalmayı desteklediği bilinen melatonin hormonunun en zengin kaynakları arasında yer almaktadır. İçerdiği B1 vitamini, folat, fosfor, magnezyum, demirve selenyum sayesinde uyku kalitesini arttırmaktadır.

Papatya Çayı: Sakinleştirici bir etkisi ve hafif bir içimi olan papatya çayı daha kolay bir şekilde uykuya dalmanıza yardımcı olur.

-Geceleri kaliteli bir uyku için akşam saatlerinde mide ekşimesine neden olabilecek ağır yağlı gıdalar, turunçgiller, kafeinli içecekler, çikolata, domates gibi besinlerden uzak durun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.