Merve Saatçi Yılmaz

Kilo Vermek Mi Zor, Almak Mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanlar genelde fazla kilolarından şikayet ederken, toplumda kilo almak isteyenlerin sayısı da oldukça fazla. Üstelik sağlıklı kilo almanın, kilo vermekten daha zor olduğunu söylemek mümkün. Beden kütle indeksi 18,5 kg/m2 ve altında olan bireyler “zayıf” kabul edilmektedir. Fazla kilo kadar zayıflık da istenilen bir durum değildir ve kişinin sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Çok yemenize rağmen kilo alamıyorsanız veya iştahınız yoksa bu durum farklı problemlerin habercisi olabilir. Bu yüzden zayıf olma ile ilgili şikayetiniz varsa önce mutlaka bir Endokrinoloji uzmanına başvurarak metabolik olarak herhangi bir engeliniz olup olmadığını öğrenmelisiniz. Sonrasında bir beslenme uzmanı yardımıyla kişisel ihtiyaçlarınıza uygun bir beslenme programı sayesinde ideal kilonuza sağlıkla ulaşmanız daha kolay olacaktır. Sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyenler için püf noktalar…

—Kilo alma programlarında temel amaç harcadığınızdan fazla kalori almak olmalıdır. Ancak bu her şeyi yemeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Bu süreçte disiplini sağlayarak programlı beslenmeye özen gösterin. Asla öğün atlanmayın, günde 6–8 öğün beslenmeye çalışın.

—Kilo alamayan insanların en büyük problemi hemen doymalarıdır. Yemek öncesi su içmek ise iştahınızı kapatır. Bu yüzden yemeklerden hemen önce su tüketmemeye dikkat edin.

—Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biridir. Kahvaltıda yumurtanızı; protein içeriği yüksek lor peyniri veya karbonhidrat içeriği yüksek patates ve çeşitli sebzelerle zenginleştirilebilirsiniz. Ayrıca ekmeğin üstüne bal, tahin-pekmez, reçel, fındık veya fıstık ezmesi sürerek günlük aldığınız kaloriyi arttırabilirsiniz.

—Yemeklerde çiğ sebze ve salataları aşırı büyük porsiyonlarda tüketmeyin. Hem kalorisi düşük olduğu için hem de lif miktarlarından dolayı erken doygunluk sağladıkları için iştahınızın hemen kapanmasına yol açabilirler.

—Salata ve çorba midede daha fazla hacim kaplayan besinlerdir. Yemek yerken bu besinleri en sona bırakın, ana yemeğe öncelik verin.

—Günlük aldığınız kalori miktarını zorlanmadan arttırmak için yemeklerinizin yanına 1 su bardağı kadar taze sıkılmış meyve suyu ilave edebilirsiniz. Meyve suyuna 1 yemek kaşığı kadar pekmez ilave ederek ise, ortalama 150 kalorilik bir meyve suyu yerine 250 kalorilik bir meyve suyu içmiş olacaksınız.

—Ara öğünlerde hacmi küçük ancak enerji içeriği yüksek gıdalar sağlıklı kilo almanızı sağlayacak doğru besin seçimleri arasında yer almaktadır. Bunu sağlamak için kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, badem, fındık, ceviz gibi kuru meyveleri ve yağlı tohumları beslenmenize ekleyebilir ya da bu besinlerden oluşan enerji topları ve barlar gibi değişik ara öğün alternatifleri hazırlayabilirsiniz.

—Başka bir ara öğün alternatifi olara; sütlü tatlılar, kuruyemiş veya meyveli kurabiyeler, dondurma, sütlü kahve ve kakao oranı yüksek bitter çikolata tercih edilebilirsiniz.

—Akşam yemeğinden sonra yatana kadar tükettiğiniz ara öğünlerde ise ballı süt, bal ve ceviz eklenmiş muz dilimleri, dondurmalı meyve salataları sağlıklı ve lezzetli alternatiflerden olacaktır.

—Sağlıklı kilo ve kas hacmi artışını sağlamak için haftada iki-üç kez mutlaka ağırlık çalışması yapmaya özen gösterin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.