Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenelim?

Bayramlar bütün aile bireylerinin bir araya geldiği ve geniş sofraların kurulduğu özel günler arasında yer almaktadır. Özellikle kurban bayramlarında kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketimi artmaktadır. Kişilerin beslenme düzenlerinin bozulmasıyla birlikte tansiyon dengesizlikleri, kan şekerinde düzensizlikler, mide ve safra sorunları gibi sağlık problemleri yaşanmaktadır. Aşırı et tüketiminin en belirgin sonuçları arasında kan kolesterol ve ürik asit seviyelerinin artışı yer almaktadır. Bu yüzden özellikle kalp damar hastaları, şeker hastaları ve gut hastalarının beslenmelerine ve uyguladıkları pişirme yöntemlerine daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Ancak tüm bireylerin her zaman olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, besin seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen göstermesi gerektiği unutulmamalıdır.

İşte bayramı en sağlıklı şekilde geçirmenizi sağlayacak püf noktalar:

*Bayram süresince et tüketiminde aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Öğünlerde 3–4 porsiyon (90–120 gram) et tüketimi yeterli ve uygun miktarlardır.

*Kavurma, Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Gelenek haline gelen kavurmayı kuyruk yağı ya da tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyu ile pişirin.

*Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen maddelerin oluşumuna ve B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına neden olur. Eğer mangal planınız var ise; etler ateşten 15 cm uzakta ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilmelidir.

*Yoğun et tüketiminin vücutta yaratacağı toksinlerin etkisini azaltmak ve ette bulunan demirin biyo-yararlılığını arttırmak için bol miktarda C vitamininden zengin taze meyve ve sebze tüketmeye çalışın.

*Bayram sofrasında tüm yemek çeşitlerinden tüketmek yerine; azar azar, tadımlık miktarlarda tabağınıza alın. Ayrıca normalden küçük tabaklar kullanmak hem midenizin hem de gözün doymasına yardım edeceği için rahatlıkla porsiyon kontrolünü sağlayabilirsiniz.

*Bayramların bir diğer vazgeçilmezi arasında tatlılar yer alır. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

*Bayram nedeniyle çay, kahve, soda, meşrubat gibi içecekler normal günlerden daha fazla tüketildiği için kişilerde çarpıntı ve mide problemleri yaşanmaktadır. Bu yüzden sıvı tüketiminizi kontrol altına alın ve 2 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Eti Nasıl Saklamalıyız?

Kesilen et tüketilmeden önce en az 24 saat buzdolabında bekletilmeli. Dinlenmemiş et tüketmek gün içerisinde hazımsızlık ve sindirim problemleri yaşamanıza neden olacaktır. Etler, büyük parçalar şeklinde değil kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak hazırlanarak günlük pişirilecek miktarlara bölünmelidir. Bu şekilde hazırlanan etleri buzdolabında 0-2°C’de 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 °C’de 3 ay saklayabilirsiniz. Dondurucudan alınan eti buzdolabında çözdürdükten sonra tüketin ve çözdürülen eti tekrar dondurucuya koymamaya özen gösterin. Ayrıca et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamasına dikkat etmelisiniz. Çiğ ette bulunan mikroorganizmaların sebze meyvelere geçmesine engel olmak için ayrı tahtalar kullanmayı unutmayın.

Eti Pişirirken Hangi Yöntemi Tercih Etmeliyiz?

Et pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama ve sebze ile birlikte fırında pişirilmelidir. Eti kavurarak pişirmek sindirimini daha da zorlaştırır, mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir. Bu yüzden özellikle kahvaltıda et tüketiminden kaçınılmalıdır.

Sağlıklı ve mutlu bayramlar.

Exit mobile version