Meyvelerin Baş Tacı: Çilek

Bahar meyvelerinden biri olan çilek, kokusu ve lezzeti ile 7’den 70’e kalbimizde taht kurmanın yanı sıra sağlığımız için de birçok faydaya sahip.

-Çilek; kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, magnezyum gibi birçok değerli besin bileşenini içerir. Ayrıca iyi bir lif kaynağıdır.

-Zengin bir A, C ve E vitamini kaynağı olan çilek özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığına karşı savaşır.

-Çilek, ona parlak kırmızı rengini veren antosiyanin adlı bileşen ve kuersetin pigmenti sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağı olarak kabul edilmektedir. Bu özelliği sayesinde hem oksidatif stresi önleyerek kansere karşı koruyucu görev üstlenir hem de LDL (kötü) kolesterol oluşumunu engelleyerek kalp hastalıkları riskini azaltır.

-Yapılan araştırmalar düzenli çilek tüketiminin bilişsel fonksiyonu olumlu yönde etkilediğini, ileri yaşlarda ortaya çıkan hafıza ve kas aktivitesi kaybının önüne geçebileceğini ön görmektedir. Çileğin C vitamini, sinir sistemini güçlendirmeye yardımcı olan fitokimyasallar ve iyot minerali bakımından zengin olması bu düşünceyi güçlendirmektedir.

-Çilek bazı kişilerde alerji yapabilir. Tükettiğinizde ciltte kızarıklık, kaşıntı veya deri döküntüsü gibi problemler yaşıyorsanız çileğe alerjiniz olabilir.

-Çilek, tatlı tadı sebebiyle genelde diyabet hastaları tarafından uzak durulması gereken bir meyve olarak kabul edilmektedir. Ancak karpuz, üzüm gibi meyvelere göre kısmen daha düşük bir glisemik endeksi sahip olan çilek, kan şekerini korkulduğu gibi hızla yükseltmez, kontrollü olarak tercih edilebilir.

-Çileğin üzerine pudra şekeri dökerek yemek toplumumuzda oldukça yaygın, ancak maalesef yanlış bir alışkanlık olduğunu unutmayın. Pudra şekerinin kalori oranı yüksektir, hızla kilo alınmasına neden olacağı için herhangi bir şeker eklemesi yapmadan çileğin kendisini tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

-10-12 orta boy çilek 1 porsiyondur ve ortalama 60 kalori içermektedir.

-Günümüzde çileğin kış mevsiminde de paketlerde satıldığını görmek mümkün. Ancak diğer tüm meyve ve sebzeler gibi çileği de sadece mevsiminde tüketmeye özen gösterin. Hormonlu çilekler başta mide hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir.

-Çilek tüketimi için en uygun sezon ilkbahar ve yaz mevsimleri. Genellikle nisan sonu, mayıs başında marketlerde ve pazarlarda görmeye başladığımız çileği temmuz ayına kadar gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

-Mevsiminde aldığınız çilekleri dilerseniz bir yıla kadar derin dondurucuda saklayabilir ve kışın da tüketebilirsiniz. Bunun için sert ve olgun çilekleri seçebilir ve dolaba koymadan önce buzlu suda yıkayarak hava almayacak kilitli bir poşete koyabilirsiniz.

Çilekli Smoothie

Malzemeler:

250 gr çilek,

2 yemek kaşığı yoğurt,

1 yemek kaşığı bal,

Yarım su bardağı süt.

Hazırlanışı: Çileklerin saplarını ayıklayıp, yıkayın. Çilekleri ve diğer malzemeleri blenderden geçirin. Hepsi bu kadar. Hem çocukların hem de yetişkinlerin hayır diyemeyeceği ara öğün olarak da tercih edebileceğiniz çilekli smoothie hazır.

Exit mobile version