Merve Saatçi Yılmaz

Ödemden Kurtulun!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vücuttaki aşırı sıvı birikimi durumu ödem olarak tanımlanır. Havaların ısınmasıyla birlikte vücuttaki şişkinlik ve buna bağlı olarak ödem şikayetleri de artmaktadır. Derinize parmağınızla bastırdığınızda hafif bir çöküntü oluyor ve parmak iziniz görünüyorsa vücudunuzda ödem var demektir ve bu durum bazı sağlık problemlerinin habercisi olabilir.

–          Yeterli miktarda su içtiğinizi düşünüyor ve buna rağmen idrara çıkmıyorsanız, şişkinlik genelde sabahları gözaltı ve yüzünüzde daha belirgin ise böbreklerde bir problem akla gelebilir.

–          Ayak ve ayak bileklerinizde daha fazla şişlik varsa kalp ve damar dolaşımında herhangi bir problem olabilir.

–          Bazı durumlarda ise ödeme yol açan bir hastalık saptanamaz. Bu durum “idiyopatik (nedeni bilinmeyen) ödem” olarak isimlendirilir. İdiyopatik ödem genellikle genç- orta yaşlı kadınlarda görülür. Nedeni tam olarak bilinmese de gerginlik, fazla kilo, aşırı karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu beslenme gibi nedenler ödeme yol açmaktadır.

Ödemi tetikleyen bazı durumlar

-Aşırı sıcak hava: Sıcak havalar damarları genişleterek dolaşımın bozulmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden çok sıcak havalarda serinletici içecekler içerek ve kendinizi güneşten koruyarak ödem şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.

-Tuzlu besin tüketimi: Aşırı tuz tüketimi vücutta su tutarak ödeme sebep olabilir. Günlük tuz tüketiminizin 1 silme çay kaşığını geçmemesine özen gösterin. Turşu, konserve, soya sosu, tuzlu peynir ve zeytinler bu ölçünün üstüne çıkmanızı kolaylaştıracak besinler olduğu için uzak durmaya çalışın.

-Yetersiz su tüketimi: Vücudunuzu susuz bıraktığınızda, vücut kendi iç dengesini sağlayabilmek adına besinler yoluyla aldığınız bütün sıvıyı biriktirmeye başlayacaktır.

-Fazla kilo ve hareketsizlik: Fazla kilo damarlar üzerinde ekstra basınç oluşmasına, dolaşımın yavaşlamasına sebep olmaktadır. Dokulardan damara akışın bozulması sonucunda vücuttaki sıvı dengesi bozulmaktadır.

-Adet dönemi ve hamilelik: Bu dönemlerdeki hormonal değişimler vücutta sıvı birikmesine neden olabilir.

Ödemden kurtulmak için;

—Şeker, beyaz ekmek gibi rafine karbonhidrat içeren besinlerden uzak durun. Bu tarz besinler kan şekeri ve insülin seviyelerinde hızlı artışa neden olarak böbreklerdeki sodyumun emilimini arttırabilir. Sodyumun artması ise ödeme sebep olacaktır.

—Kiraz, ananas, kayısı, salatalık, maydanoz gibi besinler içeriğindeki yüksek su seviyesinden dolayı ödemi atmaya yardımcı olur.

—Potasyum, sodyum seviyesini azaltarak, idrar üretimini artırır ve vücuttaki su birikimini azaltmaya yardımcı olur. Beslenmenizde muz, avokado, domates, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler gibi zengin potasyum kaynaklarına yer verin.

—Her gün 2,5–3 litre su içmeye özen gösterin.

Ödem attıran bitki çayı: Malzemeler: Yarım demet maydanoz, 1 adet yeşil elma, 1 küçük parça taze zencefil, 2 adet kabuk tarçın, yarım limon suyu, 2 dal taze nane

Yapılışı: Bütün malzemeleri 1 litre suda 10 dakika kaynatın. Süzdürüp gün içerisinde sıcak ya da soğuk tüketebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.