Merve Saatçi Yılmaz

Soğuk algınlığı ile savaşın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mevsim geçişlerinde ani ısı değişikliklerine bağlı olarak soğuk algınlığına yakalanma riski de artıyor. Soğuk algınlığına karşı en etkili korunma ise sağlıklı beslenmeden geçiyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek mucizevi tek bir besin olmamasına rağmen, bazı besinlerin içerisindeki faydalı bileşenlerin bağışıklığı destekleme ve sağlığı korumada önemli rollere sahip olduğunu unutmamak gerekir. İşte bağışıklığınızı güçlendirerek sizi hastalıklardan koruyan besinler…

Sarımsak: Dövüldüğünde veya rendelendiğinde ana etken maddesi olan, sarımsağa özgü koku ve tadı veren ‘allicin’ adlı madde sayesinde sarımsak antimikrobiyal özellik taşımaktadır. Ancak, sarımsağın antimikrobiyal etkisinden maksimum fayda sağlayabilmek için düzenli olarak ve çiğ tüketmelisiniz. Eğer tadını sevmiyorsanız, dövülmüş birkaç sarımsağı hap gibi yutabilirsiniz.

Turunçgiller: Greyfurt, portakal, limon, mandalina gibi besinler C vitamini deposudur. En iyi C vitamini kaynakları arasında yer alan limonu salata, çorba veya bitki çaylarınıza ekleyerek günlük c vitamini ihtiyacınızın bir kısmını karşılayabilirsiniz. Ancak C vitamininden maksimum şekilde yararlanabilmek için limonun yenmeden hemen önce yiyeceklere eklenmesi ya da taze meyve sularının sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesi gerektiğini unutmayın.

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Maydanoz, roka, tere, ıspanak gibi sebzeler yüksek C vitamini içerikleri sayesinde bağışıklığı destekler. Ayrıca maydanozu limon ile birlikte tüketerek vitamin değerini artırabilirsiniz.

Kefir: Yapılan çalışmalar, düzenli kefir tüketiminin üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkisinin olduğunu ve içeriğindeki faydalı bakterilerin vitamin-mineral emilimini arttırdığını göstermiştir.

Balık: Zengin bir omega-3 yağ asiti, protein ve B vitamini kaynağı olan balık bağışıklık sistemini desteklerken vücut direncini arttırır. Izgara, fırın veya buğulama gibi pişirme yöntemleri ile beslenmenizde haftada en az 2 kez balığa yer vermeye çalışın.

Kuruyemişler: Çinko, selenyum ve magnezyum gibi mineraller, E vitamini ve antioksidan içeriği açısından zengin olan kuruyemişlerin vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi vardır. Yüksek miktarda sağlıklı yağ türü içermesi sebebiyle kuruyemiş seçimi yaparken kavrulmamış olanları tercih etmeye özen gösterin.

A Vitamininden Zengin Besinler: Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, domates, kayısı gibi sebze ve meyveler, A vitamininden zengin besinler arasında yer almaktadır. Bu besinler vücuttan zararlı maddelerin atılması sağlarken vücudun savunma sistemini güçlendirmede önemli role sahiptir.

Bitki Çayları: Ekinezya, ada çayı, ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay gibi bitki çayları C vitamini ve antioksidan deposudur. Ancak çayların bu etkileri gösterebilmesi için bitkilerin doğal yollarla kurutulmuş ve demleme sürelerinin doğru olması gerekir. Demleme sırasında faydalı uçucu bileşenlerin kaybını önlemek için çaydanlığın ağzı kapalı olarak yaklaşık 5-7 dakika demleyin.

Bol Sıvı: Vücuttaki toksin ve mikropların dışarı daha hızlı atılabilmesi için bol miktarda su tüketmek önemli. Günde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

Bağışıklığı Arttıran Bitki Çayı

Yarım litre suyun içerisine 1 tutam ıhlamur, 1 parça zencefil, 1 adet kabuk tarçın, 2-3 adet tane karabiber, yarım çay kaşığı zerdeçal ve limon ekleyip 5-6 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlemeye bırakın. Demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.