Merve Saatçi Yılmaz

Tatil ve seyahatlerde beslenme

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tatiller, bütün bir yılın yorgunluğunu, stresini atmak ve dinlenmek için güzel bir fırsattır. Ancak tatil ve seyahatlerde yapılan yanlış besin seçimleri sonrasında fazla kilo veya ödem artışı gibi bazı problemlere neden olabilmektedir. Dikkat edeceğiniz birkaç püf nokta ile sağlığınız ve ideal kilonuzdan ödün vermeden keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.

—Uzun süren tren, deniz veya uçak seyahatlerinde ana öğünü kesinlikle atlamayın ve menünün tamamını inceleyerek sağlıklı bir tercih yapmaya özen gösterin.

—Eğer arabayla veya otobüsle seyahat ediyorsanız mutlaka mola yerinde inip vücudunuzu dinlendirin ve menüden yağ ve karbonhidrat içeriği düşük olan ana öğün seçeneklerini tercih edin.

—Tatilde ilk hedefiniz kilonuzu korumak olsun. Diyet yaparken tatile gittiyseniz, tatilde kilo kaybını devam ettirmek pek gerçekçi bir hedef olmayabilir. Ancak bu süreçte istediğimi yerim düşüncesine de kapılmayın.

—Tatilleri yeme fırsatı olarak görmeyin, bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirmeye odaklanın. Yemeği tatilinizin merkezi haline getirirseniz, fazla kalori alımına bağlı olarak kilonuzda artışın olması muhtemeldir.

—Nerede olursanız olun güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın. Yumurta, peynir, az yağlı yoğurt, süt gibi zengin protein içeren bir kahvaltı ile gün içerisinde daha tok hissetmeniz mümkün. Kahvaltıda reçel, kurabiye, pasta gibi şeker içeriği yüksek besinleri tüketmemeye çalışın. Tatlı hakkınızı öğleden sonra 1–2 top dondurma yiyerek kullanabilirsiniz.

—Otelde veya havuz başında abur cubur tüketiminizi sınırlandırın. Gözleme, patates kızartması, hamburger yerine seçimlerinizi taze veya kuru meyve, ayran, süt, sütlü kahve gibi hafif alternatiflerden yana yapın.

—Öğle ve akşam yemeklerinde, tabağınızı salata büfesinden doldurmaya başlayın. Yarısına yakınını renkli bir salata ve sebzeler ile doldurduktan sonra salatanızın yanına bir öğünde bir miktar et/tavuk/hindi/köfte/balık; diğer öğünde ise, sebze yemeği tercih edin. Yoğurt, ayran, cacık gibi kalsiyum içeriği yüksek besinlere beslenmenizde mutlaka yer verin.

— Özellikle sıcak havalarda kaybedilen suyun yerine konulması vücut sağlığımız için oldukça önemlidir. Yanınıza mutlaka su ve ara öğünleriniz için atıştırmalık alın.  Çantanızda kolaylıkla taşıyabileceğiniz paketli çiğ kuruyemiş ve kuru meyveler, kutu sütler sayesinde kan şekerinizin ani yükselmesini engelleyerek açlığınızı bastırabilirsiniz.

—Sınırsız içecek hizmeti olan otellerde alkol tüketimine bağlı olarak şeker alımında da artış görülmektedir. Daha hafif ve şeker içermeyen soğuk çay, maden suyu gibi veya şarap gibi alkol oranı yüksek olmayan içecekleri tercih etmeyi deneyin.

—Örneğin, 1 bardak beyaz şarap yerine, şarap bardağının içine iki ölçek beyaz şarap ve dört ölçek mineralli su karıştırarak hem kalorisi düşük hem de sıcak havada serinletecek bir alternatif hazırlayabilirsiniz.

—Tatillerde bulunduğunuz yerin özel mekanlarına gitmek ve özel yemeklerini denemek istemeniz çok normaldir. Ancak her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz besinler için beslenme düzeninizi bozmamaya dikkat edin. Şehrin çok özel bir yemeği veya tatlısı varsa bir öğününüzü buna ayırarak değerlendirebilirsiniz.

—Yapacağınız ufak bir planlamayla tatilde de egzersize kolayca vakit bulabilirsiniz. Yüzme, yürüyüş, dans gibi aktiviteler sayesinde hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendirerek tatilinizi daha verimli ve keyifli bir hale getirebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.