AK Partili Zeytinburnu Belediyesi‘nin düzenlediği 540 gün hizmet süreli “yol bakım ve onarım ihalesi” kafaları karıştırdı. 17 şirketin şartname satın aldığı ihaleye 6 şirket katıldı, ihaleye katılan 4 şirketin teklifi geçersiz sayıldı, ihalede rekabet sadece 2 şirket arasında yaşandı. YILKAR YOL YAPI şirketi ile BİNYIL YAPI İnşaat‘ın ortaklaşa kazandığı ihale, 497 milyon lira olan yaklaşık maliyetin tam 148 milyon lira düşük fiyatına tamamlandı. 349 milyonluk sözleşme imzalanan ihale, 9 şirket tarafından Kamu İhale Kurumu‘na şikayet edildi.
Ömer Arısoy‘un başkanlığını yaptığı AK Partili Zeytinburnu Belediyesi’nde gerçekleştirilen bir ihale kafaları karıştırdı. Zeytinburnu Belediyesi tarafından 2026/684869 kayıt numarasıyla düzenlenen “Zeytinburnu Genelinde Yol Bakım Onarımı Yapılması” ihalesi, 14 Mayıs 2026 tarihinde saat 14.00’te, belediye binasında Beştelsiz Mahallesi Belediye Cad. No:5 – İhale Salonunda (-1.Kat) yapıldı.
540 GÜN HİZMET SÜRESİ VAR
Zeytinburnu genelindeki mahallelerde yapılacak yol bakım- onarım ihalesinde; 215.000 metrekare beton parke ve 27.500 metrekare Begonit parke taşı kaplama, 7.2000 metrekare granit küp taş tamiratı, 6.750 metrekare plak taşı kaplama, 54.000 metre bordür döşenme ve diğer muhtelif imalatlar yapılması istendi. İlçe genelindeki cadde, sokaklarda yapılacak işin hizmet süresi ise 540 gün olarak belirlendi.
11 ŞİRKET GİRMEDİ, 4 ŞİRKETİN TEKLİFİ GEÇERSİZ SAYILDI
Yaklaşık maliyetin 497 milyon 751 bin 630 lira olarak belirlendiği dev ihale öncesi, tam 17 şirket şartname satın aldı. 14 Mayıs’taki ihaleye öncesinde şartname satın alan 11 şirket girmedi. 6 şirketin katıldığı ihalede tam 4 şirketin teklifi geçersiz sayıldı. İhalede sadece DEVRAN İNŞAAT TİCARET VE SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ ile YILKAR YOL YAPI SANAYİ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ- BİNYIL YAPI İNŞAAT PEYZAJ SANAYİ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İş Ortaklığı‘nın teklifleri geçerli sayıldı. Bu iki şirket arasında gerçekleşen rekabette ihale 349 milyon 738 bin lira bedelle YILKAR YOL YAPI şirketi – BİNYIL YAPI İNŞAAT şirketi ortaklığının oldu. İhalede en yüksek teklif 482 milyon lira oldu. Zeytinburnu Belediyesi ile işi alan şirketler arasında 23 Temmuz 2026 tarihinde tam 349 milyon 738 bin liralık sözleşme imzalandı.
İhaleye girip teklif veren; 2 M TURİZM İNŞAAT SANAYİ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ, AKSELA İNŞAAT LİMİTED ŞİRKETİ, HARYAP İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ ve METAYSAN İNŞAAT SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ‘nin teklifleri ise geçersiz sayıldı.
YAKLAŞIK MALİYETİN 148 MİLYON ALTINDA BİTTİ
Dev ihalede en dikkat çeken detay ise ihalenin, 497 milyon 751 bin liralık yaklaşık maliyeti olmasına rağmen işin bu bedelin tam 148 milyon lira düşüğüne tamamlanması. Yaklaşık maliyet ile ihale sözleşme bedeli arasındaki yüzde 30’luk 148 milyonluk fark diğer şirketleri de rahatsız etti. Yaklaşık maliyet ile işin imza bedeli arasındaki uçurum; “Yaklaşık maliyet mi çok yüksek belirlendi yoksa bu fiyattan teknik şartnameye uygun hizmet verilebilecek mi” sorusunu akıllara getirdi.
9 ŞİRKET İHALEYİ KAMU İHALE KURUMU’NA ŞİKAYET ETTİ
İhaleye katılan veya şartname satın alan tam 9 şirket düzenlenen ihaleyi Kamu İhale Kurumu’na şikayet etti. KİK’e itirazen şikayet başvurusu yapan şirketler şunlar; “HALİL ÇALIK, AĞAOĞLU DANIŞMANLIK İÇ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ, AKSELA İNŞAAT LİMİTED ŞİRKETİ, HAYAT ORGANİZASYON VE DANIŞMANLIK SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ, ARSLAN KATI ATIK YEMEKÇİLİK İNŞAAT OTOMOTİV SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ, TUNÇ KURUMSAL HİZMETLER TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ, MSR GROUP SOSYAL HİZMETLER TEMİZLİK TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ, MEDİAS TURİZM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ, ÜLGER KURUMSAL İNŞAAT YOL YAPIM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ”
Kamu İhale Kurumu yapılan şikayetler üzerine, Zeytinburnu Belediyesi’nden cevap yazısı istedi. Yapılan değerlendirme sonucunda, belediye ile işi alan şirketler arasında ihale sözleşmesi imzalanmasına karar verildi.
