Sarıyer Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bekir Batu, günün ilk bombasını patlatıyor. Eski Belediye Başkanı Şükrü Genç tarafından Pınar Mahallesi’nde yüzlerce milyon liraya yaptırılan Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası‘nın resmen kaçak olduğu ortaya çıktı. Binanın iskansız ve ruhsatsız olduğu Sayıştay‘ın bu ay yayınlanan SARIYER BELEDİYESİ 2023 DENETİM RAPORU‘nda yer aldı. 53 sayfalık raporda 15. bulguda yer alan tespitte; “İdarenin, ana hizmet binası olarak kullandığı taşınmazın, yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığı görülmüştür” denildi.
Sayıştay Başkanlığı, Türkiye’deki belediyelerin 2023 yılı denetim raporlarını Kasım ayı itibariyle kamuoyuyla paylaştı. Türkiye’de bütün belediyelerdeki denetim sonuçlarının açıklandığı raporda, Sarıyer Belediyesi’nde Şükrü Genç dönemini içeren 2023 yılı inceleme sonuçları da paylaşıldı. Sarıyer Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bekir Batu, 53 sayfalık Sayıştay Raporu’ndaki Sarıyer’i sarsacak şok detayları araştırdı. Sarıyer Belediyesi 2023 Sayıştay Denetim Raporu’nda Sarıyer Belediyesi’nin Pınar Mahallesi’ndeki Ana Hizmet Binası’nın ruhsatsız- iskansız olduğu raporlara girdi.
Sarıyer Belediyesi‘nde toplam 22 ayrı bulgunun tespit edildiği raporun 15. bulgusu Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası’nın kaçak olduğu ile ilgili hazırlandı. Sayıştay binanın iskansız yapıldığını tespit etti.
İŞTE SAYIŞTAY’IN RAPORUNDAKİ O İFADELER;
BULGU 15: Belediye Ana Hizmet Binasının Ruhsatsız Olması
İdarenin, ana hizmet binası olarak kullandığı taşınmazın, yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığı görülmüştür.
3194 sayılı İmar Kanunu’nun “Yapı kullanma izni” başlıklı 30’uncu maddesinde; yapılar tamamen bittiği takdirde tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde ise bu kısımlarının kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren idareden izin alınmasının mecburi olduğu belirtilmiştir.
Ancak, İdare cevabında yer verilen C Blok kısmı yapımına engel ekonomik nedenler dışında, A ve B blokların kullanıma açılabilmeleri için, imar mevzuatına uygun yapılıp yapılmadıklarının ruhsatlandırılması gerekmektedir.
Sonuç olarak, İdare binası için yapı kullanma izin belgesinin alınması ya da faaliyetlere imara uygun olduğu ruhsatlandırılmış yapılarda devam edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
ŞÜKRÜ GENÇ’İN EN BÜYÜK MİRASIYDI!
Sarıyer Belediyesi Eski Başkanı Şükrü Genç tarafından 2017 yılında hizmete kazandırılan Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası yüzlerce milyon lira harcanarak tamamlanmıştı. “Yeşil ve Engelsiz Erişim” özellikleriyle dikkat çeken bina 2020 yılında BREEAM Sertifikası almıştı. Tapuda İstinye Mahallesi 387 ada, 60 parselde yer alan 93 bin metrekarelik binanın bulunduğu arsa 17 bin 782 metrekare büyüklüğünde.
SARIYER’DE İMAR PROGRAMLAMASI HAZIRLANMADI
Öte yandan Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan tespitlere göre, 2023 yılında Sarıyer Belediyesi’nin yürürlüğe giren imar planlarına ilişkin imar programlaması yapmadığı ifade edildi.
Konuyla ilgili hazırlanan rapordaki bölüm şöyle;
BULGU 8: İmar Programlarının Hazırlanmaması
İdarenin, yürürlüğe giren imar planlarına ilişkin imar programlarını hazırlamadığı, bu durumun Belediye açısından mali belirsizliğe, hak sahipleri açısından ise mülkiyet hakkının kısıtlanmasına neden olduğu anlaşılmıştır. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 10’uncu maddesinde; belediyelerin; imar planlarının yürürlüğe girmesinden en geç üç ay içinde, bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlayacağı ve bu program içinde bulunan kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanların, ilgili kamu kuruluşlarına bildirileceği; imar programları sınırları içinde kalan alanlardaki kamu hizmet tesislerine tahsis edilmiş olan yerlerin bu program süresi içinde gerekli ödenek bütçelerine konulmak suretiyle ilgili kamu kuruluşları tarafından kamulaştırılacağı belirtilmiştir. İmar programlarının hazırlanmaması durumu, imar planları ile kamu hizmetine ayrılan taşınmazların kamulaştırılması yerine kamulaştırmasız el atma yöntemi ile kullanılmasına yol açmakta, mülkiyet hakkı kısıtlanan hak sahiplerinin Belediye’ye hukuki süreç başlatması ile neticelenmektedir.
İdarelerin yapacakları kamulaştırma işlemleri, ödeneğinin saklı tutulması ve nakit planlaması çerçevesinde yapılırken, kamulaştırmasız el atma davaları sonucu yargı mercilerince hükmedilen tescil bedelleri, ödenek ve nakit planlaması yapılmaksızın gerçekleşmektedir. Diğer taraftan yargılama süreçleri insan kaynağı ve zaman kaynağı kullanımı ile tescil bedeli ve ecrimisil ödemeleri haricinde faiz yükü ve yargılama giderlerine sebep olmaktadır.
Yapılan incelemede, Belediye sınırlarına ilişkin yürürlükte olan imar planlarına ilişkin üç ay içerisinde hazırlanması gereken imar programlarının hazırlanmadığı; İdarenin bu durum ile ilişkili kamulaştırmasız el atma davalarına muhatap olduğu görülmüştür. Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından, imar planı ve teknik diğer konulara ilişkin çalışmaların devam ettiği, bunlara ek olarak; Ayazağa D Alt Bölgesi ile Zekeriyaköy (Köyiçi Mevkii), Uskumruköy, Gümüşdere ve Rumelifeneri mahallelerinde
18’inci madde uygulaması yapılmasına yönelik Belediye Encümenince kararlar alındığı ve Bulgu doğrultusunda işlem tesis edileceği belirtilmiştir. Sonuç olarak, İdare açısından mali öngörülebilirliğin sağlanması, hak sahiplerine ilişkin olarak ise mülkiyet hakkına tecavüzlerin önlenmesi bakımından imar programlarının hazırlanarak yürürlüğe konulması gerektiği değerlendirilmektedir.