Depresyon, kişinin işlevselliğini ve günlük yaşam etkinliklerini bozacak dereceye ulaşmış kederli olma halidir. Her üzüntü hali depresyon değildir. Depresyon denilebilmesi için kişinin yaşadığı belirtilerin anlamlı düzeyde şiddetli olması gerekmektedir.
Depresyon duygularınızı, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı negatif etkileyen ciddi ancak, tedavi edilebilen bir beyin hastalığıdır. Depresyon sürekli ve artarak kişinin üzgün olması, yaptığı eylemlerden zevk almamasına yol açar. Çeşitli fiziksel ve duygusal belirtilere yol açar.
DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Sürekli ve yoğun şekilde üzüntülü hissetmek
-Günlük aktivite ve eylemlerden ilgi ve zevk kaybı
-İştah problemleri
-Uyku problemleri
-Yorgun ve bitkin hissetmek
-Konuşma ve hareket eylemlerinde yavaşlama hali
-Odaklanma ve hafıza problemleri
-Değersiz, başarısız ve hayatın anlamı olmadığı düşünceleri
-İntihar düşünceler/ eğilimi
-Çökkün duygu durum
Depresyon her yaşta bireylerde görülebilir. Depresyon tanısı alınabilmesi için 2 haftalık bir süre ile kişinin hayatında sıkıntı yaratacak derecede belirgin olarak devam etmesi gerekmektedir.
DEPRESYON NEDEN KAYNAKLANIR?
Depresyonun tam anlamıyla neyden kaynaklandığı bilinmemektedir. Çoğu psikolojik problemde olduğu gibi birçok faktör etki alanı yaratabilmektedir.
-Depresyonda genetik geçişin etkisi olduğu, kan bağı bulunan kişilerde depresyon yaşayan ailelerde daha sık depresyon riski olduğu gözlemlenmiştir. Depresyona neden olabilecek olan genler üzerinde hala çalışmalar devam etmektedir.
-Hormon dengesizliği gibi fizyolojik durumlarında depresyona neden olabileceği gözlemlenmiştir. Hamilelerde özellikle doğum sonrası depresyon durumu ortaya çıkabilmektedir.
-Düşük benlik algısı, özgüvensizlik, bağımlı bir kişiliğe sahip olmak, aşırı negatif ve karamsar düşünmek gibi etkenlerde depresyona yatkınlık sağlamaktadır.
-Tecavüz, işkence gibi travmatik deneyimler kişilerin üzerinde depresyon için ciddi risk faktörü oluşturmaktadır.
-Kanser, aids gibi ağır hastalıklarda kişiler için ciddi risktir.
Depresyon tedavi edilmediğinde giderek daha da kötüleşir ve hayatın anlamsızlığı artar. Tedavi edilmeyen depresyonda her şeyin anlamsız olduğunu düşünen bireyler çıkış yolu olarak intiharı düşünmeye başlayabilirler, en kötüsü de intihar girişiminde olabilirler.
DEPRESYON NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Depresyon tedavisinde psikoterapi ve ilaç tedavisi etkilidir. Çok şiddetli depresyon durumlarında veya kişinin kendine zarar verme durumu varsa, depresyonda olan kişi hastaneye yatışı yapılarak tedavi edilebilir.
Sağlıklı bir psikoloji temelinde hedef ve amaçlara dayanır hayatında hedefleri olan kişiler, kendini seven, onaylamayı bilen, değer veren kişiler psikolojik olarak daha sağlam ve dayanıklıdır. Hayatın karmaşasında kendinizi unutmayın! Çünkü siz unutmayacak kadar özel ve değerlisiniz.