Asya Doğan

Sınav Kaygısı ve Stresi ile Başa Çıkmak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Önümüzdeki günlerde birçok kişinin kaderini etkileyecek, istediğine ulaşması için bir basamak niteliğinde olan bir sınavımız var. Sınav gününü düşündükçe karında ağrılar, kasılan omuzlar ve gergin hissettiğinizi fark ediyorsunuz. Sınav sizi fazlasıyla kaygılandırıyor çünkü olabildiğince iyi bir başarı elde etmek istiyorsunuz.

Yukarıdaki senaryo size tanıdık mı? Şimdi beraber sınav kaygısının ne olduğu ve ne gibi yöntemlerin bize yardımcı olacağınızı konuşalım.

Kaygı nedir?

Kaygı son derece doğal hepimizde bulunan ve işlevsel bir duygudur. Çocuğunuz olduğunda onu korumanızı, sınavınız varken ona çalışmanızı, işinizde başarılı olmanızı sağlayan ve bize motivasyon sağlayan duygu kaygı duygusudur.

Yani, belli düzeyde kaygı son derece sağlıklı ve gereklidir.

Sınavlar öğrenciler üzerinde çoğu zaman stres yaratan bir durumdur. Sınav kaygısı kişinin sınav karşısında başarısız olma korkusuyla ortaya çıkar. Sınav kaygısı işlevsiz olduğunda kişinin panik yaşamasına kadar gidebilir ve kişinin düzenli çalışmasını engeller nitelikte olabilir. Özellikle, öğrencilerde sınav niteliği büyüdükçe sınav kaygısının artma olasılığı fazlalaşabilir.  Kaygı normal ve işlevli bir duygu iken, bizim için sıkıntı yaratan bir duruma geçmesi kaygının sürekli ve engelleyici olması ile şekillenir. Bedensel ve zihinsel zorlanmalara yol açabilir. Böylece, sınav performansımızın düşmesine neden olabilir.

Kirkland ve Hollandworth’a göre sınav kaygısı olarak ele aldığımız deneyim, öğrencinin ders çalışmayla ilgili sorunlarını içerebileceği sınavla doğrudan ilişkili olmayan düşünce biçimini kapsar. Kişi çoğunlukla olumsuz deneyimler yaşadığında veya çevresinden gelen olumsuz eleştirilere maruz kaldığında yavaş yavaş sınav kaygısı yaşamaya başlayabilir.

Sınav Kaygısını Arttıran Durumlar Nelerdir?

·      Kıyaslanma ve değer görmeme

·      Mutlu ve değer gören biri olmayı sınav notuna bağlamak

·      Olumsuz düşünce tarzına sahip olmak

·      Çevreden yoğun eleştiriye maruz kalmak

Sınav Dönemi Stresi ile Nasıl Başa Çıkabilirim?

·      Planlama yapın

·      Çalışacağınız durumları parçalara ayırın ve öncelik sıralarını belirleyin

·      Gevşemenize yardımcı olacak egzersizler yapın

·      Beslenmenize ve uykunuza dikkat edin

·      Nefes egzersizi yapın

·      Değerinizin sınav notuna bağlı olmadığını sürekli kendinize hatırlatın

·      Çalışmalarınızı yaparken ses kaydı almak gibi yardımcılar edinebilirsiniz

Sınavlar öğrenciyi olduğu kadar ebeveynleri de kaygılandırır, çocuklarının başarısı için içsel bir korku yaşarlar. Ancak, şunu unutmamak gerekir sınav gibi odaklanma ve motivasyon gerektiren durumlarda çocuğunuza kaygınızı eleştiri ve kıyaslamalarla yansıtıyor olmak durumu asla iyileştirmez ve çocuğunuza yardımcı olmaz. Aksine, ders çalışmak gibi düzenli yapması gereken bir işten soğumasını ve uzaklaşmasını sağlar. Sizinle arasında olan ilişkiyi zedeleyebilir. Bunun yerine, çocuğunuza gevşeme ve planlama yapma konularında yardımcı olmaya çalışabilirsiniz. Unutmayın çocuğunuzun değeri sınav puanına bağlı değildir!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.