Yeni yıl gelirken yılbaşı akşamı için de planlar yapılıyor, zengin meze ve yemek çeşitlerinin olduğu menüler hazırlanıyor. Eğer bu akşam ölçüyü kaçırdığınızı düşünürseniz bu püf noktalar sayesinde sağlıklı beslenmeye hemen geri dönebilir ve yeni yıla güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.
-Yılbaşı yemeğinin verdiği rehavet ile hareket etmeyin ve vakit geçmeden eski beslenme düzeninize geri dönün. Ancak bunu yaparken yılbaşında çok yedim diye düşünerek sonraki günlerde aç kalma hatasına da düşmemek önemli. Kan şekerinizi dengede tutmak için özellikle ana öğünlerinizi düzenli tüketmeye çalışın. Hazır gıdalar, karbonhidrattan zengin öğünler yerine protein ve sebze ağırlıklı besinler tüketmeye özen gösterin.
-Brokoli, karnabahar, lahana, ıspanak, soğan, sarımsak gibi zengin antioksidan içeren besinleri tüketmek, kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle vücutta oluşan ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hastalanma riskini artıran serbest radikallerden korunmamızı sağlar. Bu yüzden mevsim sebzelerine ana yemeklerinizde mutlaka yer verin.
-Yemeğinizi yavaş bir şekilde yemeye özen gösterin. Yemeğinizi yerken lokmalar arasında çatalınızı bırakarak ve besinleri daha çok çiğneyerek yeme sürenizi uzatabilirsiniz. Bu sayede iştahınızı kontrol altına alarak porsiyonlarınızı küçültmeniz daha kolay olacaktır.
-Bağırsak floramızı korumak hem bağışıklık sistemimiz hem de ruh sağlığımız için önemlidir. Bağırsak florası tükettiğimiz besinlerden, besinlerin içerisindeki katkı maddelerinden, ilaçlardan ve diğer birçok faktörden etkilenmektedir. Bir kase yoğurt veya bir bardak kefir gibi probiyotik besinler, ağır yiyecek ve içecekler ile geçen bir akşamdan sonra bağırsak sağlığımızı olumlu etkileyecektir.
-Alkol tüketimi sonrasında vücutta ödem artışı gözlenmektedir. Yılbaşı gecesinde fazla alkol tükettiyseniz hem oluşan ödemin hem de toksik maddelerin kısa sürede vücuttan atılması için su alımınızı artırın. Günde 2-2,5 litre su tüketerek metabolizmanın en iyi düzeyde çalışmasını ve iştahınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.
-Çay kahve tüketiminizi sınırlandırın. Fazla kafein tüketimi yemeyi abarttığınız bir günün sonrasında çarpıntıya ve sıvı kaybına sebep olabilir. Gün içerisinde iki-üç fincan çay ve kahveyi geçmemeye özen gösterin. Ayrıca her içtiğiniz çay veya kahvenin yanında 1 bardak su içmeye çalışın.
-Akşam yemeğini erken bitirmek en etkili dengeleme yöntemlerinden biridir. Akşam yemeğinizi uyku saatinizden 4 saat, gece yiyeceğiniz hafif bir ara öğünü ise en az 2,5 saat önce bitirmeniz kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Eğer reflü veya uyku apnesi gibi problemleriniz varsa öğün saatlerine dikkat etmeniz çok daha önemlidir.
-Yemek konusunda abarttığınızı düşünüyorsanız kendinizi hafif hissetmenin en güzel yollarından bir diğeri de alınan fazla kalorinin yakılmasıdır. Yapacağınız tempolu bir yürüyüş, evde kendi kendinize dans etmek, asansör yerine merdivenleri kullanmak gibi günlük hayatta yapacağınız küçük farklılıklar sayesinde fiziksel aktivite seviyenizi artırarak yeni yılın ilk günlerinde dengeyi yeniden kurabilirsiniz.
Yılbaşı Sonrası Dengeleyici Detoks İçeceği
Bir avuç dolusu ıspanak ve maydanozu blendera atın. Üzerine 2 yemek kaşığı sade probiyotik yoğurt, 1 su bardak demlenmiş soğumuş yeşil çay, yarım limonun suyu, 2 ince dilim ananas, yarım parmak taze zencefili ekleyip blenderdan geçirin. Detoks içeceğini ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
Mutlu Yıllar