Okulların açılmasıyla birlikte hem çocukların hem de anne babaların maratonu başladı. Okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme, büyüme ve gelişmenin devam etmesi ve yetişkinlik döneminde doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılmasına zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda sağlıklı beslenen çocuklarda; bedensel, ruhsal, sosyal gelişim ve okul başarısı daha fazla olmaktadır. İşte bu dönemde çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak için anne babaların dikkat etmesi gerekenler…
—Bütün bireylerde olduğu gibi çocuklar için de günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunu unutmayın. Uyanır uyanmaz yemek yeme isteği duymama, ailenin kahvaltı hazırlamak için zaman ayırmaması gibi çeşitli nedenlerden dolayı çocukların en çok atladığı öğün kahvaltı olmaktadır. Yapılan araştırmalarda ise kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki konsantrasyonlarının düştüğünü, odaklanma sorunu ve öğrenme güçlüğü çektikleri ortaya çıkmıştır.
—Çocukların kahvaltısında kan şekerini hızla yükselten şekerli besinler, poğaça, açma yerine besleyici ve gelişmeyi sağlamaya yardımcı olan proteinden zengin süt, yumurta, peynir; bağışıklığı destekleyen vitamin ve mineralden zengin taze sebze-meyve; günlük enerji ihtiyacımızın önemli bir bölümünü sağlayan ekmek ve tahıl ürünlerinden besinler yer almalıdır.
—Sabah saatlerinde çocuğunuzun iştahı yoksa kahvaltı sofrasında uzun süre geçirmesini beklemeden, evden çıkmadan önce en azından bir bardak süt ve yanında birkaç ceviz-badem tüketmesini sağlayabilirsiniz. Sonrasında evden yanına alacağı bir sandviç veya tost ile kahvaltısını tamamlayabilir.
Kahvaltı İçin Örnek Menüler
—Süt, haşlanmış yumurta, domates-salatalık, tam buğday ekmek
—Menemen, tam buğday ekmek, açık çay
—Peynirli tost veya soğuk sandviç, zeytin, süt
—Tam buğday lavaşa yapılmış peynirli dürüm, taze sıkılmış meyve suyu
—Okul çağı çocuklarında yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak şişmanlık-zayıflık, kemik ve diş bozuklukları, özellikle demir eksikliği olmak üzere mineral ve vitamin yetersizlikleri görülebilmektedir. Bu yüzden çocukların evde ve okulda tükettikleri besinlerin takibini yapmak konusunda anne ve babalara büyük görev düşüyor.
—Çocukların beslenme çantasında yer alan besinler taşınması kolay, besleyici değeri yüksek olan ve hemen bozulmayan besinler olmalıdır. Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, hurma gibi kuru meyveler çocuğunuza enerji verirken aynı zamanda okul başarısını da olumlu etkileyecektir.
—Aynı zamanda beslenme çantasında asitli içecekler, hazır meyve suları yerine süt, ayran, kefir gibi besleyici değeri yüksek olan içecekler ve mutlaka en az 1 litrelik su matarası yer almalıdır.
Beslenme Çantası İçin Örnek Menüler
—Tam buğday lavaşa yapılmış ton balıklı sandviç, kefir
—Ekmek arası köfte ve söğüş domates, salatalık biber, ayran
—Ev yapımı kek, süt
—Simit, peynir, meyve
Beslenme Çantasına Uygun Sağlıklı Ev Çöreği
Malzemeler:
-1 su bardağı kepekli un
-250 gr lor peyniri
-4 adet yumurta
-2 yemek kaşığı yoğurt
-1 paket kabartma tozu
-Yarım demet dereotu
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Bütün malzemeleri karıştırıp pişirme kabına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dk pişirin.