Merve Saatçi Yılmaz

Diyete Başlamanın İlk 5 Adımı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zihinsel Hazırlık

Diyete başlamanın ilk adımı zihinde başlıyor. Bazen kendimizde bu gücü bulurken bazen de çevrenin/ailenin baskısı ile diyet sürecine dahil oluyoruz. Her işte olduğu gibi başkalarının zoruyla ya da aldığınız olumsuz eleştiriler ile başladığınız diyetler hem psikolojik sorunlara neden olabiliyor hem de hedefe ulaşmadan yarıda kalabiliyor. Bu yüzden kendinizi zihinsel olarak sağlıklı beslenmeye hazırlamanız oldukça önemli.

Diyet yapmaya başlayan kişiler genelde ilk günlerde yüksek bir motivasyona sahiptir. Ancak 2-3 hafta belki de çok daha kısa bir süre sonra bu motivasyon düşmeye, kişi sıkılmaya başlar. Bu süreci bir beslenme uzmanı ve duruma göre bir terapist ile yürütmek motivasyonunuzu yüksek tutmaya yardımcı olacaktır.  Her hafta yapacağınız bu görüşmelerde doğru bir bakış açısı kazanmak ve davranış değişikliğine yönelik yapacağınız çalışmalar zihinsel olarak sizi besleyecektir.

Doktor Kontrolü

Diyet yapmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa, kilo almanızın, şikayetlerinizin altında yatan metabolik sebepler kan ve idrar tahlilleri yapılarak incelenmeli ve doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir. İnsülin ve tiroit hormonlarındaki düzensizlik metabolizmayı etkileyen, kilo artışı ya da zor kilo kaybına neden olan temel faktörlerden biridir. Diyet programlarında kilo vermek ilk amaç gibi görünse de size ve kan değerlerinize uygun bir beslenme programı ile hayat boyu tam sağlıklı olma hali hedeflenmektedir. Size uygun olmayan diyet programlarının sağlığınızı olumsuz etkileyebileceğini unutmayın.

Doğru Hedef

1 ayda 10 kilo vermek ister misiniz? Kim istemez ki! Ancak unutmayın, gerçekçi olmayan hedefler belirlemek kendinizi başarısız hissetmenize, strese girmenize ve sonuçta vazgeçmenize sebep olacak. Bu yüzden diyete başlamadan önce kendinize ulaşılabilir hedefler koymalısınız.

Uyku Düzeni

Yeterli ve kaliteli uyku, hem fiziksel ve ruhsal stresin azalmasına yardımcı olarak bağışıklığı güçlendirirken hem de ideal vücut ağırlığının korunmasını destekleyerek yaşam kalitesini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar, gece 6 saatten az uyuyan bireylerin fastfood ve abur cubur tüketme eğilimlerinin daha fazla olduğunu, daha az sebze tükettiklerini, gece yemek yeme alışkanlıklarının olduğunu ve fiziksel olarak daha az aktif olduklarını göstermiştir. Ayrıca uyumadan 2-2,5 saat öncesinde yemek yemeyi bırakın.

Daha Çok Su, Daha Çok Hareket

Su içmek için susamayı beklemeyin. Yeterli su tüketip tüketmediğinizi idrar renginize bakarak anlayabilirsiniz. İdrar renginiz koyu sarı ise yetersiz su alıyorsunuz demektir. Hızlı bir metabolizma ve sağlıklı bir dolaşım için her gün en az 2 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin.

Kilo vermek için sadece beslenmeye dikkat etmek yeterli olmayabilir. Fiziksel olarak aktif olmak sadece hayalinizdeki kiloya ulaşmanıza değil bedeninizi ve ruhunuzu arındırmaya yardımcı olur. En çok keyif aldığınız bir sporu düzenli olarak hayatınıza ekleyin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.