Merve Saatçi Yılmaz

Yaz Aylarının Vazgeçilmezi: Dondurma

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıcak havalarda özellikle çocukların vazgeçilmezi olan dondurmanın tam zamanı. Dondurma, içeriğindeki protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller sayesinde diğer tatlılar ile karşılaştırıldığında besin değeri yüksek bir tatlıdır.

– 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori ve ortalama 130 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 70 mg sodyum, 200 mg potasyum, 0,1 mg demir, 421 IU A vitamini, 0,21 mg E vitamini, 0,21 mg B2 vitamini ve 0,1 mg niacin içermektedir.

– Sağlıklı beslenmede önemli olan tüketilen besinlerin sıklığı ve miktarının ayarlanarak günlük programa dahil edilmesidir. Eğer çocuğunuz yeterli ve dengeli besleniyor aynı zamanda fiziksel olarak aktif ise; beslenmesinde haftada 2-3 kez dondurmaya yer verebilirsiniz.

– Her besinde olduğu gibi dondurmada da lezzet arttıkça buna bağlı olarak kalori ve yağ oranı da artmaktadır. Bu yüzden, dondurma alırken etiket bilgilerini okumayı ihmal etmeyin. Meyve ve sütlü dondurmalar genelde daha düşük yağa sahip olması sebebiyle daha çok tercih edilmelidir.

Püf Nokta:

2 top light dondurma = 1 porsiyon meyve

3 top normal (sade) dondurma = 1 dilim ekmek + 1 su bardağı süt + 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.

Buzlu Dondurmalara Dikkat: Sütlü dondurmalara göre, besleyici değeri olmayan buz dondurmalar içerisine çok fazla miktarda şeker eklenmesi ve kalorisi daha fazla olması sebebiyle önerilmemektedir.

-Dondurma tüketirken özellikle ılık bir su ile birlikte tüketilmesi solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltmaktadır.

-Dondurma alırken sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlandığından emin olun. Çünkü dondurmanın ana maddesini oluşturan süt, kolay bozulması nedeniyle mikroorganizmaların üremesine elverişli bir ortam haline gelmektedir.

-Hijyenik koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalarda Salmonella riski doğabilmektedir. Güvenilir olmayan yerlerden veya sokak satıcılarından alınan dondurmalarda dikkatli olunması, paketlenmiş ve etiketlenmiş dondurmaların bulunduğu soğutucuların yeterli soğuklukta çalışıyor olmasına dikkat edilmelidir.

Çikolata Kaplı Dondurma

Malzemeler:

1 adet muz

Yarım su bardağı süt

Yarım su bardağı yoğurt

200 gr bitter çikolata

Buz kalıbı

Dondurma çubukları

Yapılışı: Muzu püre haline getirin, üzerine yoğurt ve sütü ekleyerek blender içinde iyice karıştırın. Oluşan karışımı buz kalıplarına pay edin, dondurma çubuklarını her bir küpe batırın ve en az 2 saat dondurun. Bitter çikolatayı derin bir kabın içerisinde benmari usulü eritin. Donan muzlu çubukları tek tek çikolataya batırın ve soğumaya bırakın. Çikolata soğuduğunda dondurmanız servise hazır.

Sağlıklı Ev Dondurması

Malzemeler:

5 adet çilek

1 adet muz

1 kase yoğurt

1 su bardağı süt

1 çubuk vanilya ya da 1 çay kaşığı toz vanilin

Yapılışı: Muzu ve çileği blenderda püre haline getirin. Yoğurt, süt ve vanilyayı hazırladığınız pürenin içerisine ekleyin ve iyice karıştırın. Oluşan karışımı düz bir kaba yayın ve 2 saat dondurun. Afiyet olsun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.