Merve Saatçi Yılmaz

Mutfağınızda Zerdeçal’a yer vermek için 7 neden

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kendine özgü kokusu ve aroması ile Hint mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alan zerdeçal, özellikle Asya kıtasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. İşte zerdeçalın saymakla bitmeyen faydaları…

—Zerdeçalın sağlık için faydası aynı zamanda sarı rengini de veren içeriğindeki curcumin bileşeninden gelmektedir. Curcumin, iltihap önleyici özelliği sayesinde anti-enflamatuar etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalarda zerdeçalın kireçlenme ve eklem iltihabı gibi hastalıklara karşı faydalı olabileceğini gösterilmiştir.

—Yapılan bazı araştırmalarda zerdeçalın Alzheimer ve demans gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen hastalıklara karşı koruyucu etkileri olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Alzheimer hastalarında sinir hücrelerinde kronik bir iltihap söz konusudur. Zerdeçalın iltihap önleyici özelliğinin olması ise Alzheimer’a karşı olan koruyucu etkiyi açıklamaktadır. Ayrıca hafızayı güçlendirerek unutkanlığa karşı da iyi gelmektedir.

—Zerdeçalın içeriğindeki curcumin hücrelerin DNA’sının bozulmasını engelleyerek kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Dolayısıyla kanser hastalığının tedavi sürecinde tavsiye edilmektedir.

—Zerdeçal karaciğeri güçlendirerek karaciğerden toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca safra kesesi ve safra yolları hastalıklarına karşı koruyucu etkisi mevcuttur.

—Zerdeçal içeriğindeki B6 vitamini sayesinde seratonin hormonunun salgılanmasını sağlayarak depresyona ve strese karşı iyi gelmektedir.

—Zerdeçalın ağrı kesici özelliği mevcuttur. Özellikle kas ve eklem ağrılarında, diş ağrıları ve adet dönemi ağrılarında zerdeçal tercih edilebilir.

—Zerdeçal içeriğindeki curcumin sayesinde antioksidan etkiye sahiptir. Az miktarda bal ile birlikte tüketilerek grip ve soğuk algınlığına karşı doğal tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir.

—Zerdeçalın bağırsaklardan emilmesi ve kana ulaşması zordur. Bu yüzden tükettiğiniz zerdeçaldan maksimum fayda sağlayabilmek ve bağırsaktan emilimini arttırmak için karabiberle birlikte tüketmeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca, zerdeçal ısı gördüğünde yine aynı şekilde daha faydalı bir hale gelmektedir. Bu yüzden yemeklerinize pişirme esnasında zerdeçal eklemeniz daha iyi bir seçenek olacaktır.

—1 su bardağı kaynamış suya 1 çay kaşığı toz zerdeçal, ½ çay kaşığı karabiber ekleyip karıştırın. 5–10 dk bekletip ılık bir şekilde içebilirsiniz.

—Zerdeçalı tercih ederken hazır zerdeçal tabletleri yerine saf ve doğal zerdeçalı tercih etmenizde fayda var. Yapılan araştırmalar taze veya toz zerdeçalın, zerdeçal haplarından daha etkili olduğunu göstermektedir.

—Zerdeçalın uzun süre ve aşırı miktarda tüketilmesi mide bulantısı ve ishale neden olabilmektedir. Özellikle hamileler, herhangi bir ilaç tedavisi görenler, safra kesesi ve böbrek hastalığı, kanama bozuklukları, diyabet, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi sağlık problemi olan kişilerin doktora danışmadan aşırı miktarda zerdeçal kullanmaları doğru olmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.