Rumeli Hisarı gezi rehberi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Avrupa kıyısında Bebek ve Emirgan arasında yer alan Rumeli Hisarı, 30 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethine hazırlanılırken İstanbul’u Karadeniz’den gelebilecek tehlikelere karşı güvende tutmak için 4 ay gibi kısa bir zamanda tamamlanmıştır.

Hisarın inşasına 15 Nisan 1452’de başlanmıştır. İş bölümü yapılarak her bölümün inşaası bir paşanın denetimine verilmiş, deniz tarafına düşen bölümün inşasını da Fatih Sultan Mehmet bizzat kendisi üstlenmiştir. Denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına Saruca Paşa, sol taraftakinin yapımına Zağnos Paşa, kıyıdaki kulenin yapımına da Halil Paşa nezaret etmiştir. Buralardaki kuleler de bu paşaların adlarını taşımaktadırlar.

 

Hisarın inşası 31 Ağustos 1452’de tamamlanmıştır. Rumeli Hisarı’nın Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve Küçük Zağanos Paşa adında bir ufak toplam dört kulesi ile 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır. Rumeli Hisarı aynı zamanda dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir. Zemin katları ile birlikte Saruca Paşa ve Halil Paşa kuleleri 9 katlı, Zağanos Paşa Kulesi ise 8 katlıdır.

Saruca Paşa Kulesi’nin çapı 23,30 metre, duvar kalınlığı 7 metre, yüksekliği ise 28 metredir. Zağanos Paşa Kulesi’nin çapı 26,70 metre, duvar kalınlığı 5,70 metre, yüksekliği ise 21 metredir. Halil Paşa Kulesi’nin çapı 23,30 metre, duvar kalınlığı 6,5 metre ve yüksekliği de 22 metredir. Hisarın büyük kuleleri birleştiren çevirme duvarlarının kuzeyden güneye uzunluğu 250 metre, doğudan batıya uzunluğu ise 125 metredir.

Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere 4 ana ve Mezarlık Kapısı adlı bir tali kapısı vardır. Güneye bakan kulenin yakınında, cephane ve erzak mahzenlerine giden yolların ucunda, 2 gizli kapısı da bulunmaktadır. Biri tıkalı iki su mecrası, ikisi kaybolmuş üç çeşmesi vardır. Camiden günümüze yalnızca yıkık minaresi kalmıştır.

İstanbul Boğazının Anadolu kıyısındaki Anadolu Hisarı’nın tam karşısında İstanbul Boğazı’nın 600 metrelik en dar ve akıntılı kısmında yer alan Rumeli Hisarı, aynı zamanda uzaktan bakıldığında Arap harfleriyle Muhammed biçiminde okunacak bir biçimde inşa edilmiştir. Günümüzde İstanbulluların haftasonu açık hava ve turistik ziyaretlerinde popüler bir uğrak noktası olan Rumeli Hisarı, aynı zamanda özellikle yaz aylarında muhtelif konserlerin düzenlendiği turistik bir alan ve açık hava tiyatrosudur.

Rumeli Hisarında manzara ve hava muhteşem. Aynı zamanda bahçesinde toplar, gülleler ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler sergilenmektedir. Rumeli Hisarında yol boyunca sayısız restoran ve çay bahçeleri sıralanmıştır. İstanbul boğazına nazır en hesaplı ve ucuz kahvaltı yapmak isteyenlerin uğrak noktasıdır. Ayrıca çok sayıda balık restoranı da mevcuttur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir