Merve Saatçi Yılmaz

Böbrek Dostu Besinler

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamak, hormon salgılamak, kan basıncını ve vücuttaki asit baz dengesini düzenlemek… Böbreklerin vücudumuzdaki görevleri saymakla bitmez. Peki, daha sağlıklı böbreklere sahip olmak için neler tüketmeliyiz?

En Önemlisi Bol Su

Sayısız kılcal damardan meydana gelen böbreklerimizin en önemli görevi, zararlı atıkların vücuttan atılması ve kanın temizlenmesi sağlamak. Böbreğin yapısındaki kılcal damarların kanı süzerek görevini yerine getirmesi için ise ihtiyaç duyduğu en önemli şey su! Böbreklerimizin fonksiyonlarını koruyabilmek için günde ortalama 2-2,5 litre su tüketmek hayati önem taşımaktadır. Ayrıca sıcak havalarda su ihtiyacımızın arttığını unutmayın.

Yoğurt

Kalsiyum, D vitamini ve probiyotik içeriği sebebiyle besin değeri oldukça zengin yiyeceklerin başında gelen yoğurt, böbreklerin daha düzenli çalışmasını desteklerken aynı zamanda böbreklerin temizlenmesine de yardımcı olmaktadır. Ancak yoğurt seçiminizi ev yapımı, doğal yoğurtlardan yana yapmayı unutmayın.

Düşük Sodyumlu Besinler

-Sodyum, yani tuz tüm vücudumuz için gerekli, ancak fazla alındığında iç organları yoran bir mineraldir. Böbrekler sadece belli bir miktarda sodyumu vücuttan atabilme özelliğine sahiptir. Tüketilen fazla sodyum böbreklerden atılamadığında vücutta birikir.

-Yüksek oranda sodyum içeren konservelerden, paketlenmiş hazır gıdalardan, soslar ve cips gibi besinlerden uzak durmaya özen gösterin. Ayrıca tuz tüketiminizi azaltmak için, masadan tuzluğu kaldırın, yemeklerinizi nane, kekik gibi baharatlar ile lezzetlendirmeyi deneyin.

Soğan-Sarımsak

Soğan ve sarımsak tuz yerine kullanılabilecek lezzetli alternatifler arasında yer alıyor. Aynı zamanda içerdikleri C vitamini, manganez ve B vitamini sayesinde bağırsaklarımız için yararlı bakterilerin beslenmesini destekleyerek sindirim sistemi için de fayda sağlarlar.

Kabak Çekirdeği

Sahip olduğu çinko, demir ve omega-3 içeriği sayesinde kabak çekirdeği, hastalıklarında oldukça etkilidir. Kan şekerini dengeler, böbrekleri temizler. Ayrıca kabak çekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirir, depresyon ve halsizlik gibi durumlar için faydalıdır.

Karnabahar

İyi bir lif kaynağı olan karnabahar, içeriğindeki zengin C, K ve B vitamini ve sayesinde böbrek fonksiyonlarını arttırmaktadır.

Elma

Özelikle kırmızı elma, hem böbreği temizleyerek süzme işlemini desteklemesi hem de yüksek lif içeriğine sahip olması sebebiyle böbrek hastalıklarının tedavisinde tüketilmelidir.

Kimler Risk Altında?

-Sigara, böbrek kan akımında azalmaya neden olarak böbreğin süzme fonksiyonunu engeller ve atık maddelerin vücutta birikmesine neden olur.

-Reçetesiz ve bilinçsizce tüketilen ilaçlar doz veya süreye bağlı olarak böbrek hasarına neden olabilir.

-Yetersiz su tüketimi

-Bir veya daha fazla yüksek risk faktörüne sahipseniz, bunlara ek olarak diyabet, obezite gibi sağlık probleminiz varsa ve ailede böbrek hastalığı bulunan bireyler varsa mutlaka yılda bir kez böbrek fonksiyonlarınızı kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.