Sayıştay, her yıl yaptığı ve bir önceki yılı kapsayan belediyeler denetim raporlarını kamuoyuyla paylaştı. Kasım ayı itibariyle yayınlanan KAĞITHANE BELEDİYESİ 2023 DENETİM RAPORU‘nda belediyeyle ilgili tam 27 adet usulsüzlük tespit edildi. “Kayıtlarda görünen 13 milyonluk hurda depolarda yok, belediye otoparkları ruhsatsız yapıldı- ruhsatsız işletiliyor, kimi ihaleler hatalı yapıldı, belediye araçları personel tarafından keyfe keder kullanıldı, kadrosu dolu 5 müdürlüğe usulsüz görevlendirme yapıldı, gelir gider tablosunda 30 milyon hatalı işlendi, taşınmazlar usulsüz şekilde tahsis edildi… “ Daha neler neler!
İşte Sayıştay raporlarına giren “o” usulsüzlükler;
Sarıyer Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bekir Batu, Kağıthane gündemine oturacak dosyayı açıyor. Sayıştay tarafından hazırlanan Kağıthane Belediyesi 2023 Denetim Raporu‘nda, 3 tanesi mali, 24 tanesi de idari ve işlevsel konulara ilişkin usulsüzlükler tespit edildi. Sayıştay raporlarına bulgu olarak giren usulsüzlükler içinde, belediye otoparklarının ruhsatsız inşaa edilmesi ve ruhsatsız çalıştırılması, belediye kayıtlarında görünen 13 milyonluk hurda varlığın fiziken depolarda bulunmaması, kimi ihalelerin hatalı yapılması, dolu kadrodaki 5 müdürlüğe hatalı atama yapılması, gelir gider tablosunda 30 milyon 269 bin liranın hatalı işlenmesi, usulsüz taşınmaz tahsisi, pazar tezgahlarının aynı kişilere verilmesi, 143 milyonluk belediye alacağının tahsilatının takibinin yapılmaması gibi pek çok konuda ilginç detaylar var.
Sarıyer Gazetesi, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin‘in dönemini içeren 2023 yılı denetiminin yapıldığı 88 sayfalık Kağıthane Belediyesi Sayıştay raporunu sizler için satır satır inceledi. İşte rapora giren 27 ayrı usulsüzlük;
13 MİLYON 727 BİN LİRALIK HURDA ORTADA YOK!
BULGU 1: Elden Çıkarılacak Maddi Duran Varlıklar Hesabının Gerçeği Yansıtmaması İdare taşınır kayıtlarında yer alan 13.727.187,07 TL’lik hurda varlığın fiziki olarak İdare bünyesinde bulunmadığı görülmüştür
Yapılan incelemede; 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabında yer alan 13.727.187,07 TL’lik bakiyenin olduğu, ancak muhasebe kayıtlarında yer alan bu hurda malzemelerin İdare bünyesinde fiziki olarak bulunmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; İdarenin 2023 yılı bilançosunda 294-Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı ile 299-Birikmiş Amortismanlar Hesabı 13.727.187,07 TL fazla tutarla yer almıştır.
143 MİLYONLUK ALACAK TAKİP BİLE EDİLMEDİ!
BULGU 2: Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabında İzlenen Tutarların Gerçek Durumu Yansıtmaması İdare tarafından 2023 yılı içinde 120 Gelirlerden Alacaklar Hesabında izlenen ve yılı içinde tahsil edilemeyen alacakların tamamının, dönem sonunda herhangi bir takibat işlemi başlatılmadan 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına aktarıldığı görülmüştür.
Yapılan incelemede, Belediye tarafından 2023 yılı içinde 120 Gelirlerden Alacaklar Hesabında izlenen ve yıl içinde tahsil edilemeyen 143.214.553,08 TL değerindeki alacağın tamamının, dönem sonunda herhangi bir takip işlemi başlatılmadan 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına aktarıldığı görülmüş olup geçmişten devreden tutarlar da dâhil edildiğinde hesabın borç bakiyesi toplamının 341.591.683,00 TL olduğu tespit edilmiştir. Bu itibarla, takip işlemi başlatılmayan alacakların gerçeğe aykırı olarak bu hesaba aktarılması faaliyet alacakları hakkında doğru ve güvenilir bilgi sunulmasını engellediğinden 2023 yılı Bilançosunda 120 Gelirlerden Alacaklar Hesabı ve 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabı itibarıyla hataya neden olunmuştur.
GELİR GİDER HESABINDA 30 MİLYON 269 BİN LİRA HATALI KAYDEDİLDİ!
BULGU 3: Yapılandırılan Alacakların Hatalı Muhasebeleştirilmesi İdare tarafından 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında tecil ve tehir edilen toplam 30.269.683,37 TL’lik alacağın giderleştirilip ardından yeniden tahakkuk işleminin yapıldığı görülmüştür.
Yapılan incelemede 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında Kağıthane Belediyesinin toplam 30.269.683,37 TL’lik alacağı tecil ve tehir edilmiştir. Söz konusu yapılandırmaya ilişkin kayıtları incelendiğinde ise, 120 Gelirlerden Alacaklar Hesabı ve 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabında kayıtlı toplam 30.269.683,37 TL tecil ve tehir edilen alacağın ilk olarak 630 Giderler Hesabı kullanılarak giderleştirildiği, ardından 600 Gelirler Hesabına alacak kaydı ve vadesine göre Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesaplarına borç kaydı yapılarak yeniden tahakkuk ettirildiği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, İdare tarafından 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında tecil ve tehir edilen toplam 30.269.683,37 TL’lik alacağın gider kaydının yapılıp ardından yeniden tahakkuk işleminin yapılması sonucunda 2023 Faaliyet Sonuçları Tablosunda 630 Giderler Hesabı ve 600 Gelirler Hesabının 30.269.683,37 TL fazla görünmesine sebep olunmuştur.
DİĞER BULGULAR
Bu bölümde, mali rapor ve tablolara verilen görüş ile ilgili olmayan bulgular yer almaktadır.
TAHSİS İŞLEMİ YAPILMADAN TAŞINMAZ KULLANIMI YAPILDI!
BULGU 1: Tahsis Süresi Sona Ermesine Rağmen Yeni Bir Tahsis İşlemi Yapılmadan Başka Bir Kamu İdaresinin Taşınmazının Kullanılması İdare tarafından tahsis yöntemiyle kullandığı taşınmazlara ilişkin tahsis süresi sonunda gerekli işlemlerin yapılmadığı görülmüştür.
Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devri Hakkında Yönetmelik’in “İzinsiz kullanımlarda bedel alınması” başlıklı 11’inci maddesinde Kamu idarelerine ait bir taşınmazın tahsis işlemi yapılmadan bir başka kamu idaresi tarafından kullanımı hâlinde, taşınmazın maliki olan kamu idaresince, kendi taşınmaz kira ihalesi komisyonunca belirlenen tutardaki tazminatın, taşınmazı kullanan kamu idaresinden alınacağı belirtilmiştir. Bu itibarla tahsis süresi sona eren taşınmazların kullanımı karşılığında gelecekte mali külfete katlanılmaması adına yeniden tahsis işleminin yapılması için gerekli başvuruların yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.
SPOR KULÜPLERİNE USULSÜZ TAHSİS YAPILDI!
BULGU 2: Spor Kulüplerine Protokol ile Taşınmaz Tahsis Edilmesi İdareyi temsilen belediye başkanı adına belediye başkan yardımcısı ile 2 ayrı spor kulübü arasında taşınmaz kullanımı konusunda protokol imzalandığı ve bu protokol kapsamında İdare taşınmazlarının bedelsiz olarak spor kulüplerine tahsis edildiği görülmüştür.
Yapılan incelemede, Kâğıthane Belediye Meclisinin 10.07.2015 tarihli ve 72 sayılı kararı ile İdarenin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazların spor amaçlı kullanılması şartı ile 5 yıllığına tahsis edilmesi için belediye başkanına protokol yapma yetkisi verildiği, bu kapsamda belediye başkanı adına belediye başkan yardımcısı ile 2 ayrı spor kulübü derneği arasında taşınmaz tahsisi konusunda protokol imzalandığı ve 2 ayrı taşınmazın söz konusu spor kulüplerine bedelsiz olarak tahsis edildiği görülmüştür.
Sonuç olarak; tüm bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde İdarenin söz konusu taşınmazlarının spor kulübüne tahsis edilmesi işlemi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.
ATM’LER İHALEYE ÇIKARILMAMIŞ, ECRİMİSİL İLE KİRAYA VERİLMİŞ!
BULGU 3: Belediye Mülkiyetinde Bulunan Otomatik Para Çekme Makinesi Alanlarının Ecrimisil Karşılığı Kullandırılması Belediye mülkiyetinde bulunan ATM alanlarının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre ihale suretiyle kiralanması usulü yerine bu alanların işgaline süreklilik kazandırılarak ecrimisil karşılığında kullandırıldığı görülmüştür.
İdarenin taşınmaz işlemlerinin incelenmesi neticesinde; 31.12.2023 tarihi itibarıyla İdareye ait 2 adet taşınmazda ATM alanının işlettirildiği ve bu alanların tamamının ecrimisil bedeli tahsil edilerek kullandırıldığı tespit edilmiştir. Ancak söz konusu alanlar geçici işgal edilen alan statüsünde değerlendirilecek nitelikte olmayıp 2021 yılından itibaren üçüncü kişilerce kullanılmaktadır. Bu itibarla Belediyenin, fuzuli şagil durumundaki kişilerin işgaline izin vererek ATM alanlarının ecrimisil tahsili yöntemiyle idare etmesi 2886 sayılı Kanun hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. Söz konusu taşınmazların 2886 sayılı Kanun hükümlerine göre ihale yöntemiyle kiraya verilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
YAPIM İŞİNDEN VAZGEÇİLDİ, KAMU MALİYETİ KATLANDI!
BULGU 4: İdarenin Hukuki Bir Sebep Olmaksızın Hazine Arazisi Üzerinde Yapım İşi Yapmak Üzere İşlemlere Başlaması ve Sonrasında Yapım İşi Yapılmasından Vazgeçilmesi Nedeniyle Tasfiye Maliyetine Katlanması.
İdarenin, ilçe sınırları içerisinde yaşayan ve kentsel dönüşüm kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından üretilen konutlarda hak sahibi olan, ancak TOKİ tarafından yapılan kura çekimi sonrasında kendine konut tahsis edilmeyen kişiler için Hazine arazisi üzerinde İdarece konut yapılmasına başlandığı, kendisine konut tahsis edilemeyen kişilerin mağduriyetlerinin yine TOKİ tarafından giderilmesi sonrasında İdarenin yapım işini tasfiye etmek zorunda kaldığı ve tasfiyeye ilişkin giderlere katlandığı görülmüştür.
Yapılan incelemede, Kağıthane Belediyesi’nin hak sahiplerinin uygulama alanında kentsel dönüşüm iş ve işlemlerinin yürütülmesi için yapmış oldukları sözleşmenin tarafı olmadığı, bu alanda yürütülen iş ve işlemlerle ilgili İdarenin herhangi bir görev, yetki ve sorumluluğunun bulunmadığı, konutların üretilmesi ve hak sahiplerine dağıtılması hususunda TOKİ’nin yetkili olduğu, kura çekimi sonrası kendisine konut tahsis edilemeyen hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında İdarenin bir sorumluluğu bulunmadığı gibi İdare ile TOKİ veya Bakanlık arasında bu konuda yapılmış bir sözleşme, yazışma veya ortak proje benzeri bir uygulamanın bulunmadığı, bu anlamda Belediye’nin kendiliğinden harekete geçerek kendisine dahi ait olmayan Hazine arazisi üzerinde söz konusu kişiler için konut yapılmasını sağlamak üzere iş ve işlemlere başladığı, konutların inşa edilmesinin düşünüldüğü hazine arazisi üzerinde iksa sistemi yapılması ve hafriyatın kaldırılması için 2023/156702 ihale kayıt numaralı ve 15.478.008,78 TL sözleşme bedelli Yahya Kemal Mahallesi Riskli Alan Sınırları İçinde Yapılacak Konut İnşaatı İçin İksa Sistemleri ve Hafriyat Alımı Yapım İşi’nin ihale edildiği, yapılan işler kapsamında KDV dahil 1.459.533,40 TL’lik hakediş düzenlendiği, kendisine konut tahsis edilmeyen 28 hak sahibine İstanbul ili içerisinde TOKİ marifetiyle yapılmış başkaca konutların yine TOKİ tarafından tahsis edildiği, bunun üzerine İdarenin konut yapılması işinden vazgeçerek yapım işi sözleşmesini tasfiye ettiği, tasfiye işlemleri neticesinde sözleşme bedelinin %80’i ile yüklenicinin sözleşme fiyatlarına göre yaptığı iş tutarı arasındaki farkın %5’inin tazminat olarak ödendiği tespit edilmiştir. Yukarıda yer verildiği üzere İdarenin arsa temin edilmeden, mülkiyet ve kamulaştırma işlemleri tamamlanmadan ihaleye çıkması 4734 sayılı Kanun ile yasaklanmıştır. Bu durumda İdarenin, Hazine taşınmazı üzerinde bu taşınmaz kendisine devredilmeden, tahsis edilmeden veya kamulaştırılması suretiyle kendi adına tescil edilmeden ihaleye çıkarak imalata başlaması mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.
KESİN PROJE HAZIRLANMADAN İHALEYE ÇIKILDI!
BULGU 5: Yapım İşi İhalelerinde Kesin Proje ve Mahal Listeleri Hazırlanmadan İhaleye Çıkılması İdare tarafından ihale edilen yapım işlerinde işe ilişkin kesin projelerin ve mahal listelerinin hazırlanmadan ihaleye çıkıldığı görülmüştür.
a) Kesin Proje Olmadan İhaleye Çıkılması Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ihale edilen yapım işlerinin gerekli projeler hazırlanmadan veya kesin proje olmadan ihale edildiği görülmüştür.
b) İhale Edilen İşlerde Mahal Listelerinin Bulunmaması Fen İşleri Müdürlüğünce ihale edilen yapım işleri ihale dokümanlarında mahal listelerinin bulunmadığı görülmüştür.
OTOPARKLA RUHSATSIZ YAPILDI!
BULGU 6: İdare Tarafından İhale Edilen Katlı Otopark Yapım İşlerinin Yapı Ruhsatının Bulunmaması
İdare tarafından “Kâğıthane İlçesi, Gültepe Mahallesi 6187 Ada 5 Parselde Yapılacak Katlı Otopark ve Pazar Alanı Yapım İşi” ve “Kâğıthane İlçesi Hürriyet Mahallesi, 5633 Ada 1 Parselde Yapılacak Yeşil Alan Altı Katlı Otopark ve Pazar Alanı Yapım İşi” kapsamında yaptırılan otoparkların yapı ruhsatlarının bulunmadığı görülmüştür.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine İdare tarafından; söz konusu otoparkların ihtiyaç dolayısıyla yapıldığı, bahse konu arsaların mülkiyetinin İdareye devri sağlandıktan sonra imar ve ruhsatlandırma çalışmalarına başlanacağı ifade edilmiştir. Sonuç olarak, yapıların fen ve sanat kurallarına uygun olarak inşa edilip edilmediğinin kontrolünün sağlanması ve ilerde işletme ile ilgili ruhsatlandırma sorunlarının ortaya çıkmaması adına, İdare tarafından imar mevzuatı hükümlerini bertaraf edecek şekilde işlem tesis edilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir.
MÜLKİYET İŞLERİ TAMAMLANMADAN İHALEYE ÇIKILDI!
BULGU 7: Yapım İşlerinde Mülkiyet İşlemleri Tamamlanmadan İhaleye Çıkılması
“Kâğıthane İlçesi Hürriyet Mahallesi, 5633 ada 1 parselde yapılacak yeşil alan altı katlı otopark ve pazar alanı yapım işi” kapsamında İdare tarafından kendi mülkiyetinde olmayan hazineye ait arsa üzerine yapı yaptırıldığı ve bahse konu yer ile ilgili imar işlemlerinin tamamlanmadığı görülmüştür.
İdare tarafından her ne kadar İstanbul İmar Yönetmeliği’nin 28’inci maddesinden bahsedilerek park alanlarına zemin altı otopark yapılabildiği belirtilse de bulguda söz konusu alanlara otopark yapılamayacağı şeklinde herhangi bir iddia ileri sürülmemiş, sadece bahse konu işe ait ihalenin mülkiyet işlemleri tamamlanmadan gerçekleştirildiği hususuna vurgu yapılmıştır. Sonuç olarak; İdare tarafından yapım işlerinde arsa temin edilmeden, mülkiyet, kamulaştırma ve gerekli hallerde imar işlemleri tamamlanmadan ihaleye çıkılmaması gerektiği değerlendirilmektedir.
KİRALANAN ARAÇLAR İÇİN KONTROL SİSTEMİ KURULMADI
BULGU 8: Yapım İşleri Sözleşmeleri Kapsamında Kullanılan Araçlara İlişkin Kontrol Mekanizmasının Bulunmaması.
İdare tarafından ihale edilen yapım işleri sözleşmeleri bünyesinde, işlerin kontrolü kapsamında İdareye araç verildiği, ancak araçların kullanımına ilişkin bir kontrol mekanizması oluşturulmadığı görülmüştür.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından; mevcut ve ilerde yapılacak ihaleler kapsamında temin edilen araçların takip ve kontrolüne ilişkin bir denetim mekanizmasının kurulacağı ve bulguya konu hususa dikkat edileceği ifade edilmiştir. Bu itibarla, yapım işi kapsamında kontrollük için ihtiyaç kadar aracın temin edilmesinin gerektiği ve yapım işlerinin kontrollükleri kapsamında temin edilen araçların, görev mahalli dışında resmi görevlendirme olmadan kullanılmasının anılan mevzuat hükümlerine uygun olmadığı ve İdare tarafından yapım işi kapsamında kullanılan araçların kontrolüne ilişkin bir denetim mekanizması kurulması gerektiği değerlendirilmektedir.
AYRI YAPILMASI GEREKEN İHALE TEK KALEMDE YAPILDI!
BULGU 9: Araç Kiralama İşi ile Personel Taşıma İşinin Aynı İhale Bünyesinde Gerçekleştirilmesi.
İdare tarafından personel taşıma (servis) işi ile araç kiralama işi aynı ihale kapsamında birlikte ihale edilmiştir. Sonuç olarak; İdare tarafından personel servis taşımacılığı ile araç kiralama işinin birlikte ihale edilmesi mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. Araç kiralama işinin Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller çerçevesinde, personel taşıma işinin ise Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
BELEDİYE ARAÇLARI KEYFİ OLARAK İSTANBUL DIŞINDA KULLANILDI
BULGU 10: Kurum Hizmet Araçlarının Kullanımına İlişkin Bir Kontrol Mekanizması Oluşturulmaması İdare tarafından kiralama kapsamında edinilen binek araçların hafta içi, hafta sonu, resmî tatiller ile personelin yıllık izinli olduğu dönemde herhangi bir görev emri olmaksızın İstanbul İli dışında kullanıldığı görülmüştür.
Sonuç itibarıyla; yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde, kurum araçlarının bu şekilde şahsi amaç doğrultusunda kullanılmasının mevzuata aykırılık teşkil ettiği açıktır. Söz konusu kullanımların önlenmesi adına Kurum araçlarının görev dışında hafta sonları Kurumda bırakılması, yıllık izin gibi durumlarda personel tarafından kullanımının önüne geçilmesi, kontrolün sağlanması amacıyla takip sistemi oluşturulması, tüm bunlara rağmen özel kullanımlar tespit edilir ise maliyetlerin ilgililerden tahsil edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir
TEKNİK ŞARTNAMEDE OLMAYAN ARAÇLAR KULLANILDI
BULGU 11: Hizmet Alımı Kapsamında İhale Dokümanında Belirtilen Teknik Kriterleri Sağlamayan Araçların İşin İcrasında Kullanılması İdare tarafından gerçekleştirilen bazı hizmet alım ihalelerinde teknik şartnamede belirtilen özellikleri taşımayan araçların çalıştırıldığı ve yükleniciye herhangi bir idari işlemin uygulanmadığı görülmüştür.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından; yüklenici tarafından tedarik edilen araçların birçoğunun teknik şartnamede belirtilen şartları sağladığı, ancak bazı araçların İdarenin ihtiyacını karşılaması sebebi ile model yılına dikkat edilmeyerek kullanımına devam edildiği belirtilerek mevcut ve daha sonraki ihalelerde gerekli hassasiyetin gösterileceği ifade edilmiştir. Bu itibarla, teknik şartnamelerde belirlenen özelliklerin işin yürütülmesi için gerekli olduğu kabulünden hareket ile sözleşmenin uygulanması sırasında, teknik şartnamelerde belirlenen teknik kriterlerin işin yürütülmesi sırasında sağlanıp sağlanmadığının her aşamada kontrol edilmesi, aykırılık durumlarında ise teknik kriterleri sağlamaya yönelik idari işlemlerin yapılması önem arz etmektedir.
NİTELİĞİ FARKLI MALLAR AYNI KALEMDE İHALEDE EDİLDİ, REKABET ENGELLENDİ
BULGU 12: Niteliği Birbirinden Farklı Mal ve Hizmetlerin Bir Arada İhale Edilerek Rekabetin Engellenmesi. 2022/1376447 ihale kayıt numaralı “2023 Yılı Eğitim Kültür Sanat ve Sosyal Faaliyetler Hizmet Alımı” işinde niteliği birbirinden farklı nitelikte 183 mal ve hizmet kaleminin bir arada ihale edildiği ve kısmi teklife izin verilmediği görülmüştür.
Bu itibarla, söz konusu ihalede yer alan işlerin ayrı ayrı uzmanlık, ekipman ve teçhizat gerektiren işler olduğu, ihale konusu işin kısmi teklife açık olarak yapılmadığı ve bu işlerin ayrı ayrı veya kısmi teklife açık olarak ihale edilmesi durumunda ihaleye daha çok katılımın olacağı ve rekabetin daha fazla gerçekleşeceği göz önünde bulundurulduğunda; gerçekleştirilen ihalenin Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde sayılan ve idarelerin, yapılacak ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu şeklinde tarif edilen “Temel İlkeler” ile bağdaşmadığı, aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı bulunmayan mal ve hizmet alımlarının bir arada ihale edilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir.
HAKEDİŞLER İŞİN DURUMU TAKİP EDİLMEDEN ÖDENDİ!
BULGU 13: Teknik Şartnamede Belirtilen Hususlara Riayet Edilmemesine Rağmen Hakediş Ödemelerinin Tam Olarak Yapılması…
Kurum tarafından ihale edilen bir kısım hizmet alımı işlerinin incelenmesi sonucunda; teknik şartnamede yazılı hususların hiç yapılmadığı veya eksik yapıldığı, buna rağmen söz konusu işlere ilişkin tutarların işin teknik şartnamesine uygun ve tam olarak yapılmış gibi eksiksiz olarak ödendiği tespit edilmiştir.
Sonuç olarak; yukarıda yer verilen açıklamalar neticesinde Kurum tarafından yapılan ihaleler sonucunda imzalanmış sözleşme bedelleri adeta bir ödenek gibi görülmekte, bu bedellerin teknik şartname ve sözleşmeye bağlı kalınmaksızın ödenebileceği düşünülmektedir. Bu yaklaşımın terk edilerek, işlerin teknik şartnamesinde yazıldığı şekilde yapılmasının sağlanması, işin teknik şartnamede yazılı olduğu haliyle tam olarak yapıldığının anlaşılmasından sonra tutanak altına alınması ve ödemelerin gerçekleştirilmesi, eksik iş varsa yükleniciye tamamlattırılması, bu da mümkün değilse yapılmayan kısmın hakedişlerden düşülerek eksik ödemede bulunulması gerektiği değerlendirilmektedir.
GEZİ ORGANİZASYONU İŞİNDE PERSONELE GİYİM YARDIMI YAPILDI!
BULGU 14: Hizmet Alımı Kapsamında Giyim Yardımı Yapılması..
İdare tarafından ihale edilen 2023 Yılı Yurtiçi Kültür Gezileri Organizasyonu Hizmet Alımı İşi kapsamında personele giyim yardımı yapıldığı görülmüştür.
Sonuç olarak Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği’nin 2 ve 3’üncü maddelerinde giyecek yardımından yararlanacak personelin kapsamı belirlenmiş olup bahse konu organizasyonlarda görevlendirilen memurların bu kapsamda yer almaması ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında giyim giderlerinin Belediye Şirketi tarafından karşılanmasının esas olması sebebiyle söz konusu giyim giderlerinin Belediye bütçesinden ödenmemesi gerektiği düşünülmektedir.
BELEDİYE OTOPARKLARI RUHSATSIZ OLARAK İŞLETİLDİ
BULGU 15: İdare Tarafından İşletilen Otoparkların Ruhsatının Bulunmaması.
İdare tarafından işletilen otoparkların ruhsatsız bir şekilde faaliyetlerini sürdürdükleri görülmüştür.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından; “bölge otoparkı, kapalı ve açık otoparklar yapmak, yaptırmak, işletmek, işlettirmek veya ruhsat vermek” ile ilgili görev, yetki ve sorumlulukların ilçe belediyelerinin tasarrufuna devredilmesi sebebiyle ruhsat verme işleminin Kağıthane Belediyesi tarafından gerçekleştirileceği belirtilmiş ve bu bağlamda bulgu konusu otoparklar için ruhsat alımı çalışmalarının başlatıldığı ifade edilmiştir. Sonuç itibarıyla, İdare tarafından ruhsatsız olarak işletilen otoparklara ruhsatlandırma çalışmalarına yönelik işlemlerin tesis edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
MEVZUATA AYKIRI ŞEKİLDE İNDİRİM YAPILDI
BULGU 16: İdare Tarafından Üretilen Bazı Mal ve Hizmet Bedellerinde Mevzuata Aykırı İndirim Uygulanması.
İdarenin kiralama işlemine konu ettiği ve kendi işlettiği otopark ve sosyal tesis niteliğinde olan yerlerde mevzuata aykırı olarak belirli kişilere indirim uyguladığı görülmüştür.
a- İdare Sosyal Tesisleri ve Otoparklarında İlgili Mevzuat Hükümlerine Aykırı Olarak Belirli Kişilere İndirim ve Muafiyet Uygulanması İdarenin sosyal tesislerinde sunulan hizmetler için bazı kişilere mevzuat hükümlerine aykırı olarak indirim uygulandığı, indirimin genel nitelikli olmadığı ve indirim oranının kendi personeli arasında farklı oranlarda belirlendiği görülmüştür.
b- Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı İşletmecilik Sözleşmesinde İndirim Düzenlemesi Yapılması Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkına ziyaret amacı ile gelen Bakanlık personeli ve birinci derece akrabalarına verilecek hizmetlerde işletmeci tarafından %30 indirim uygulanacağı belirlenmiştir.
c- İdarenin Kiraya Verdiği Taşınmazda Ücretsiz Kullanım Hakkı Şartının Bulunması İdarenin, müştereken sahibi bulunması nedeniyle 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51’inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında ihalesi yapılan, Hürriyet Mahallesi Dr. Cemil Cad. No:37/1’de bulunan, G-118 pafta, 5646 ada, 46 parselde yer alan taşınmazın (katlı otopark) Kira Özel Şartnamesinde mevzuat hükümlerine aykırı düzenleme yaptığı tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, İdare tarafından sözleşmenin 7’nci maddesinde belirli kişilere yönelik olarak düzenlenen ücretsiz yararlanma hükmünün ya genel nitelikli olarak tadil edilmesi ya da uygulanmaması gerektiği değerlendirilmektedir.
BAZI İŞYERLERİ, AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI OLMADAN FAALİYETTE
BULGU 17: Bazı İşletmelerin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Olmaksızın Faaliyette Bulunması ve Buna Bağlı Olarak İşyeri Açma İzni Harcının Tahsil Edilmemiş Olması.
İdarenin yetki ve görev sınırları içinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyette bulunan işletmelerin olduğu ve buna bağlı olarak da İdarenin, bu işlemler için alınan harçlara yönelik gelir kaybına uğradığı görülmüştür.
Yapılan incelemede; İdare tarafından 31.12.2023 tarihi itibarıyla toplam 11.476 adet işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği, İstanbul Vergi Dairesinden alınan veriler üzerinden yapılan çalışmalar sonucunda ilçe sınırlarında ruhsata tabi 24.300 iş yeri olduğu bu iş yerlerinden 1.140 iş yerine faaliyetten men işlemi uygulandığı, bu kapsamda ruhsatsız faaliyet yürüten iş yeri sayısının 11.684 olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak; 3572 sayılı Kanun’un muafiyet düzenlemeleri de dikkate alınarak belediyenin yetki ve görev alanındaki işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının bulunup bulunmadığının takibinin sağlanması ve ruhsatsız iş yerlerinin tespiti halinde mevzuatta belirtilen müeyyidelerin uygulanması gerektiği değerlendirilmektedir.
İŞ YERLERİNE EMLAK TAHAKKUKU MESKEN ÜZERİNDEN YAPILDI
BULGU 18: İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Alma Zorunluluğu Bulunmayan Bazı İş Yerlerine Emlak Vergisi Tahakkukunun Mesken Üzerinden Yapılması.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatından muaf olan iş yerlerinin büyük bir kısmından emlak vergisinin, mesken üzerinden tahakkuk ve tahsil edildiği görülmüştür.
Yapılan incelemede, 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun hükümlerinden muaf tutulan avukatlık büroları, mimarlık-mali müşavirlik büroları, muayenehane ve benzeri yerlerden olmak üzere örneklem olarak seçilen bazı işyerlerinin emlak vergisinin mesken üzerinden tahakkuk ve tahsil edildiği tespit edilmiştir. Söz konusu yerlerin İdareden ruhsat alma zorunluluğu bulunmadığından İdare ile ilişkileri diğer iş yerlerine göre daha sınırlı olmaktadır. Bu nedenle İdarenin bu yerlerden elde etmesi gereken vergiler, olması gerekenden daha düşük tutarlı olmaktadır. T.C. Sayıştay Başkanlığı İstanbul Kağıthane Belediyesi 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 63 Sonuç olarak; Belediyenin öz gelirlerinden olan söz konusu vergilerin tahakkuk ve tahsilat oranın yükseltilmesi ve vergi bilincinin oluşturulması adına gerekli çalışmaların yapılarak tarh ve tahakkukların mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesi kamunun yararına olacaktır.
BİR KİŞİYE AYNI PAZAR YERİNDE BİRDEN FAZLA TEZGAH VERİLDİ
BULGU 19: Pazar Yerlerinde Aynı Kişilere İkiden Fazla Yer Verilmesi İdarenin, aynı pazar yerinde, bir kişiye doğrudan ya da dolaylı olarak en fazla iki satış yeri verilebileceği yönündeki mevzuat hükmüne aykırı hareket ettiği görülmüştür.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine İdare tarafından mevzuatta satış yeri tanımının ayrıntılı olarak belirlenmediği, her bir esnaf için en fazla 2 tahta tahsis edilmesi halinde dar alanda ticaret yapılacağı dolayısıyla pazarların küçüleceği ifade edilmiştir. Kamu İdaresi tarafından belirtilen sakıncaları bertaraf edebilme adına satış yeri tanımı net olarak yapılmalı zira satış yeri tanımının muğlaklığı tek bir pazarda aynı esnafa ait 51 tahta bulunmasının gerekçesi niteliğinde değildir. Semt pazarlarındaki rekabet ortamını sağlamak, tekelleşmenin önüne geçilerek tüketicinin hak ve menfaatlerini korumak adına satış yerinden tam olarak neyin kastedildiği sektör bazında belirlenmeli ve mevzuat hükümlerine aykırılıkların giderilmesi gerekmektedir. Bu açıdan aynı pazar yerinde ikiden fazla satış yeri olanların durumu Yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
TAHSİLAT TAKİBİNİ YAPMADI, ALACAKLARINI GELECEK YILA BIRAKTI!
BULGU 20: Yıllar İtibarıyla Gelir Tahakkuklarının Tahsilat Takibinin Yapılmaması.
İdarenin bazı gelir kalemlerinin tahakkuk tahsilât oranlarının düşük düzeyde kaldığı ve toplam tahakkuk tutarının önemli bir kısmının gelecek yıla devredilerek tahsil edilemediği görülmüştür.
Sonuç olarak; İdarenin 2023 yılı sonu itibarıyla tahakkuk tahsilat oranı düşük kalmıştır. Tahsilat oranının düşük gerçekleşmesi tahsil ve takip hususunda yeterli özenin gösterilmesini ve yukarıda mezkûr mevzuat hükümlerine uygun hareket edilmesini gerektirdiği değerlendirilmektedir.
KİMİ ÖDEMELER MUHASEBELEŞMEYLE AYNI GÜN ALINDI
BULGU 21: Bütçe Emaneti Ödemelerinde Mevzuatta Belirtilen Sıraya Uyulmaması…
İdare tarafından nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması nedeniyle Bütçe Emanetlerine alınan giderlerin ödenmesi esnasında mevzuatta belirtilen sıraya uyulmadığı görülmüştür.
Belediyenin 320 Bütçe Emanetleri Hesabından yapılan ödemelerinin incelenmesi sonucunda; yukarıdaki mevzuat hükümlerine aykırı olarak, ödemelerin muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre yapılmadığı, bazı ödemelerin 320 Bütçe Emanetleri Hesabına kayıt edilmesinden 3-4 ay sonra ödemesinin gerçekleştiği, bahsi geçen ödemelerden daha sonra 320 Bütçe Emanetleri Hesabına alınan tutarlardan bazılarının ise aynı gün veya ertesi gün ödemesinin gerçekleştiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, anılan mevzuat hükümleri doğrultusunda belediyenin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması halinde 320 Bütçe Emanetleri Hesabına kaydedilen tutarlara ilişkin ödemelerin muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
DOLU KADRODAKİ 5 MÜDÜRLÜĞE TEDVİREN ATAMA YAPILDI
BULGU 22: Belediyenin Dolu Müdür Kadrolarına Tedviren Görevlendirme Yapılması.
İdarede bulunan kadrolu müdürlerin kendi kadrosuna ait görevleri yerine getirmediği, bunun yerine diğer dolu müdürlük kadrolarına tedviren görevlendirmeler yapıldığı, böylece müdürlük görevinin genel olarak vekâleten yürütüldüğü görülmüştür.
İdarede tedviren atamaların yapıldığı 5 adet müdür kadrosu doludur ve kadroları işgal eden personel Belediyedeki görevine fiilen devam etmektedir. Herhangi bir zaruri durum olmamasına rağmen ilgili kadrolara yapılan tedviren atamaların hukuka uygun olmadığı düşünülmektedir. Sonuç olarak; İdare tarafından dolu kadrolara tedviren görevlendirme yapılmamalı ve atama işlemlerinde ilgili mevzuat hükümlerine uygun şekilde işlem tesis edilmelidir.
TEFTİŞ KURULU MÜDÜRLÜĞÜ’NE ŞARTLARI HAİZ OLMAYAN PERSONEL ATANDI
BULGU 23: Teftiş Kurulu Müdürlüğüne Gerekli Şartları Haiz Olmayan Personelin Vekâlet Ettirilmesi.
Kâğıthane Belediyesi Teftiş Kurulu Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde belirtilen şartları haiz olmayan personelin Teftiş Kurulu Müdürlüğü görevini vekâleten yürüttüğü görülmüştür.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, boş olan teftiş kurulu müdürlüğüne yapılan bu görevlendirmenin kamu hizmetlerinin sürekliliği ilkesi gereğince ihtiyaca binaen yapılmış olduğu, bulgudaki tespitler göz önüne bulundurularak devam eden süreçte tesis edilecek işlemlerin mevzuata uygun olması için gereken hassasiyetin gösterileceği ifade edilmiştir.
İdare tarafından her ne kadar kamu hizmetlerinin sürekliliği gereği söz konusu atamanın yapıldığını ifade etse de müfettiş sıfatına haiz olmayan bir birim amiri tarafından yürütülen işlemler yetki bakımından sakat niteliktedir. Sonuç olarak; Teftiş Kurulu Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan idari işlemlerin geçerli olabilmesi adına atama ve diğer işlemlerin bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
SÖZLEŞMEYE MEVZUAT DIŞI HÜKÜMLER KOYULDU
BULGU 24: Sosyal Denge Sözleşmesine Mevzuatında Belirtilenin Dışındaki Konularla İlgili Hükümlerin Konulması.
İdare ile yetkili sendika arasında akdedilen sosyal denge sözleşmelerinde, mevzuatında yer almayan ücretsiz salon, araç gereç tahsisi, konut sorununun çözümü gibi konularda düzenlemeler yapılmıştır.
İdare ile yetkili sendika arasında imzalanan sosyal denge sözleşmesinde yer alan tazminat dışındaki düzenlemeler söz konusu mevzuata aykırıdır. Sonuç olarak, sosyal denge sözleşmelerinde, sosyal denge tazminatı dışında herhangi bir konunun yer almaması gerektiği değerlendirilmektedir.
hocam merhaba size mail attım geri dönüş yaparmısınız
Yavuz Bey mailinizi bekirbatu1@gmail.com ya da sariyergazetesi2005@gmail.com adresine gönderir misiniz?