Kağıthane Belediyesi’nde 13 milyonluk hurda kayıp!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Partili Kağıthane Belediyesi’nde 13 milyon 727 bin 187 liralık hurda kayboldu. Resmi kayıtlarda evrak üzerinde görünen ancak belediye depolarında fiziken bulunmayan hurda skandalını Sayıştay ortaya çıktı. İncelemeyi yapan Sayıştay müfettişi raporuna; “Malzemelerin ağıbeti araştırılmalı, gereken yapılmalı” notunu düştü.

Sayıştay’ın, 2023 belediyeler raporu yayınlandı. Her yıl bir önceki yıla ilişkin hazırlanan raporlarda, Kağıthane Belediyesi’nde 13 milyon 727 bin 187 liralık hurdanın kaybolduğu, resmi evraklarda görünen ancak belediye depolarında bulunmayan hurdalar konusunda gerekli soruşturmanın yapılması istendi. Kağıthane Belediyesi 2023 Sayıştay Raporu’nda bulgular bölümünde 1. maddede anlatılan olay, müfettiş raporunda şöyle anlatıldı;

BULGU 1: Elden Çıkarılacak Maddi Duran Varlıklar Hesabının Gerçeği Yansıtmaması…

İdare taşınır kayıtlarında yer alan 13.727.187,07 TL’lik hurda varlığın fiziki olarak İdare bünyesinde bulunmadığı görülmüştür.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 253 Tesis, Makine ve Cihazlar, Taşıtlar ve 255 Demirbaşlar Hesaplarının işleyişine ilişkin 195, 197 ve 199’uncu maddelerinde eskime veya ekonomik ömrünü tamamlama gibi nedenlerle maddi duran varlık olma vasfı ortadan kalkan ve kullanılma imkanı kalmayan varlıkların kayıtlı değerleri üzerinden 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabına; bu varlıklara ilişkin ayrılmış olan amortisman tutarlarının ise 299 Birikmiş Amortismanlar Hesabı’na aktarılması gerektiği belirtilmektedir. Aynı Yönetmelik’in elden çıkarılacak stoklar ve maddi duran varlıklara ilişkin 224, 225 ve 228’inci maddelerine göre ise herhangi bir sebeple kullanılma olanağını kaybeden ve hurdaya ayrılmış olan bu varlıklar elden çıkarılıncaya kadar 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı’nda, bu varlıklara ait amortisman tutarlarının ise 299 Birikmiş Amortismanlar Hesabı’nda izlenmesi gerekmektedir. Bunun yanında 47 sıra numaralı Amortisman ve Tükenme Paylarına İlişkin Tebliğ’in “Amortisman ve tükenme payı süre ve oranları” başlıklı 6’ncı maddesinin yedinci fıkrasında ise çeşitli nedenlerle kullanılma olanaklarını yitiren amortismana tabi maddi duran varlıklardan 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabında izlenmesine karar verilenlerin, amortismana tabi tutulmamış kısmının tamamının amortismana tabi tutulacağı ifade edilmiştir.

Yapılan incelemede; 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabında yer alan 13.727.187,07 TL’lik bakiyenin olduğu, ancak muhasebe kayıtlarında yer alan bu hurda malzemelerin İdare bünyesinde fiziki olarak bulunmadığı tespit edilmiştir. Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine İdare tarafından; taşınır kayıtlarında yer alan hurda varlıkların bazılarının ekonomik ömrünü tamamlaması, bir kısmının ise tamiri mümkün veya ekonomik olmayan arızalar nedeniyle kullanılmasında yarar görülmemesi nedenleri ile hizmet dışı bırakıldığı, bu nedenle söz konusu hurda malzemelerin kayıttan düşme işlemlerinin tesis edilerek çıkış işlemlerinin yapılacağı ve 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı ile 299 Birikmiş Amortismanlar Hesabına gerekli kayıtların yapılacağı ifade edilmiştir.

İdare tarafından her ne kadar bu taşınırların hizmet dışı bırakıldığı ifade edilse de muhasebe kayıtlarında yer alan bu dayanıklı taşınırlar idare bünyesinde bulunmamaktadır. Bu nedenle, söz konusu malzemelerin akıbetinin araştırılması ve tespit edilen sonuçlara göre gerekli işlemlerin tesis edilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak; İdarenin 2023 yılı bilançosunda 294-Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı ile 299-Birikmiş Amortismanlar Hesabı 13.727.187,07 TL fazla tutarla yer almıştır.

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR! TIKLA HEMEN OKU!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.