Gazetemiz yazarlarından Okul Müdürü Mustafa Uslu 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı kayıt ve nakiller konusunda Sarıyer Gazetesi okurlarını bilgilendirdi. İşte kayıt süreciyle ilgili merak edilen tüm detaylar…
Millî Eğitim Bakanlığı’nca 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak 2024-2025 eğitim öğretim yılında Anaokulu, İlkokul 1.Sınıf ve Ortaokul 5. Sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, adrese dayalı olarak yapıldı. Kayıtlar Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) öğrencilerin adres bilgileri esas alınarak herhangi bir başvuru olmaksızın otomatik olarak e-Okul sisteminden tamamlandı.
Çocuğumun okulunu nasıl öğrenebilirim?
Veliler, e-Devlet kapısı sisteminden “İlköğretim Okulları Adrese Göre Kayıt Okulu Sorgulama” (e-Kayıt) hizmet başlığından çocuklarının yerleştirildiği okulu öğrenebilecekler.
Peki okulunu beğenmeyenler ne yapacak! Okul değişikliği mümkün mü!
Okulunu değiştirmek isteyenler “Nakil” prosedürünü işletmeleri gerekiyor.
Nedir bu nakil prosedürü?
Nakil Yolları:
1- Öğrencinin; anne ve babasının her ikisinin ya da yasal sorumluluğunu üstlenen kişinin çalışması, anne/babadan birinin hayatta olmaması, ailesinde ağır engelli raporu bulunan bireyin bulunması hâlinde nakli, belgelendirilmesi şartı ile anne veya baba ya da yasal sorumluluğunu üstlenen kişinin çalıştığı adresin kayıt alanındaki okula yapılır.
2- İlköğretim kurumlarında sınıf mevcutları otuzun altında kalan okulların boş kontenjanları derslerin başladığı haftanın ilk iş gününde e-Okul sisteminde ilan edilir. Bu okullara kayıt alanı dışından öğrencisini nakil ettirmek isteyen velilerin başvuruları derslerin başladığı ilk hafta içerisinde e-Okul sistemi üzerinden alınır. İkinci haftanın ilk iş günü yapılan nakil başvurularının boş kontenjandan fazla olması durumunda, nakil ile gelecek olanlar e-Okul sistemi üzerinden kura çekilerek belirlenir ve ardından bu kişilerin nakilleri yapılır.
Hangi Çocuklar İstediği Okula Kayıt Yaptırabiliyor?
1- Şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları, millî sporcu olan çocuklar, özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar ile 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu, 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamındaki çocukların nakilleri, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla kontenjan şartı aranmadan ve ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri okula yapılır.
2- Okul çalışanlarının istemeleri hâlinde, çocuklarının nakli ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın görev yaptıkları okula yapılır.
3- Yeni okul açılması veya kayıt alanının değiştirilmesi sebebiyle farklı okullara devam etmek zorunda kalan kardeşlerin nakilleri, velinin isteği doğrultusunda kardeşlerden birinin okuluna yapılır.
Peki sınıf, şube ve öğretmen belirlenmesi nasıl oluyor?
- İlkokul 1. sınıflarda şube ve sınıf öğretmeninin belirlenmesi ile 5.sınıfa başlayacak öğrencilerin şubelerinin belirlenmesi ise Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne bağlı olarak ağustos ayının son haftasında gerçekleştirilecek.
- Ortaokul ve imam-hatip ortaokuluna kaydı yapılan öğrencilerin şubeleri kura yöntemi ile e-Okul sistemi üzerinden Bakanlıkça belirlenir.
Sınıf – Şube değişikliği yapılabiliyor mu!
- İlkokulda şube değişikliği, velinin yazılı talebi üzerine rehberlik servisinin hazırlayacağı gerekçeli görüş raporu alınarak okul yönetimince o ders yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılabilir.
- Ortaokul ve imam/hatip ortaokullarında şube değişikliği, velinin yazılı talebi üzerine rehberlik servisinin hazırlayacağı gerekçeli görüş raporu alınarak okul yönetimince o ders yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılabilir.
Ortaokuldan imam-hatip ortaokuluna geçmek isteyen öğrencilerin nakli nasıl olacak?
Bu tip nakiller imam-hatip ortaokulu müdürlüğünce oluşturulacak komisyon marifetiyle yapılacaktır.
Anaokulu kayıt prosedürü:
1- Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır. Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkânları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 36-56 aylık, ana sınıflarına ise 45-56 aylık çocuklar da kaydedilebilir.
2- Bir grup oluşturabilecek kadar çocuk bulunmayan okullarda 36-68 aylık çocuklar aynı ana sınıfına kaydedilebilir.
3- İlkokula kaydı bir yıl ertelenen ve bir önceki yıl okul öncesi eğitim almamış olan 69-71 aylık çocuklara, okul öncesi eğitim kurumlarına kayıtta öncelik tanınır.
4- Eğitimlerine tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla devam eden öğrencilerden okul öncesi eğitimde bir sınıfta bulunacak özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci sayısı 7/7/2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda düzenlenir.
5- Eğitimlerini tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla sürdüremeyecek durumda olan ağır düzeyde yetersizliği bulunanlar ile birden çok yetersizliği olan çocuklar, bu kurumlarda fiziki mekânın uygun olması ve özel eğitim öğretmeni istihdam edilmesi kaydıyla açılan özel eğitim sınıflarına kaydedilir.
Anaokulu ve İlkokul 1.Sınıf Okula Kayıt Yaş Tablosu
Kayıtlarla ilgili yanlış bilinenler:
- Kayıtları okul müdürü yapar. Bu doğru bir ifade değildir. Kayıtlar otomatik olarak MEB tarafından yapılır. Okul müdürleri mevzuatta belirtilen prosedürleri uygulamakla yükümlüdür. Dolayısıyla benim çocuğumu müdür okula kayıt etmedi vb. ifadeler doğru değildir.
- E Kayıtta yazan okul dışında başka okula kayıt yaptırdım/yaptıracağım vb. ifadeler doğru ifadeler değillerdir. Kayıtlar MEB tarafından tamamlanmış olup okul değişiklikleri için izlenecek yol Nakil yoludur. Yani ben şu okula çocuğumu naklettim vb. ifadeler doğru olandır.
Okulların 2024-2025 eğitim-öğretim yılı çalışma takvimi:
- Öğretmenlerin mesleki çalışmaları 2-6 Eylül 2024 tarihleri arasında olacak.
- Anaokulu ve İlkokul 1.Sınıfa başlayacak öğrenciler için 2-6 Eylül 2024 tarihleri arasında okula uyum (oryantasyon) eğitimleri gerçekleştirilecek.
- Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıf öğrencilerine yönelik okul hakkında bilgilendirme, akademik ve mesleki gelişimlerini destekleme, yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlama amacıyla gerekli rehberlik çalışmaları yapılacak.
- Birinci dönem ara tatili, 11-15 Kasım 2024’te yapılacak.
- Yarıyıl tatili ise 20 Ocak 2025 Pazartesi başlayacak ve 31 Ocak 2025 Cuma sona erecek.
- İkinci dönem, 3 Şubat 2025 Pazartesi başlayacak.
- İkinci dönem ara tatili ise 31 Mart 2025 Pazartesi başlayıp, 4 Nisan 2025 Cuma sona erecek.
- Okulların 2024-2025 eğitim-öğretim yılı 20 Haziran 2025 Cuma günü tamamlanacak.
Evet hocam kendi okulumuzda kendi ikametgah ettiğimiz yerde okulumuzun kadrolu iki öğretmenine düşemedik ücretli öğretmen bekliyoruz ve sınıfımızda sadece 5 çocuk sitemizde otururken sahte ikametgah ve nakiller ve okulumuzun yeni bir sınıf açmasından kaynaklı kontenjan varmış üstelik sınıflar 35 er kişi olacak şeklide dolduruldu yani dışarıdaki adamın burayı istemesi hatta sahtecilik yapacak kadar istemesi normal bizim kendi ikametgahımzda olan kadrolu öğretmeni istememiz normal kabul edilmiyor