sivas-bilesenleri-konseyi-muslum-turkcan-roportaj-rukiye-ay
26:41

Müslüm Türkcan, Sarıyer Gazetesi’ne konuk oldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sivas Bileşenleri Konseyi Başkanı Müslüm Türkcan, Sarıyer Gazetesi canlı yayınına konuk oldu. Sarıyer Gazetesi Haber Müdürü Rukiye Ay’ın sorularını yanıtlayan Türkcan, hazırlıklarını sürdürdükleri Uluslararası 4. Sivas En’leri Aşık Veysel Ödülleri gecesinin heyecanını da paylaştı.

“Yeni Nesil Hemşehricilik” sloganıyla yola çıktıkları günden bu yana Sivas’a değer katan isimleri ödüllendiren Sivas Bileşenleri Konseyi, bu yıl da yine muhteşem bir organizasyona hazırlanıyor. Sivas Bileşenleri Konseyi Başkanı Müslüm Türkcan, Sarıyer Gazetesi instagram canlı yayınına konuk oldu. Uluslar arası 4. Sivas En’leri Aşık Veysel Ödülleri, Esenler’deki Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde 2 Aralık Cumartesi günü gerçekleşecek. Muhteşem bir organizasyona ev sahipliği yapacak olan gece, konserler, Aşık Veysel’i anma, plaket ve ödül takdimleriyle sürecek. Sivas’a değer katan ve değer üreten özel ve tüzel kişilerin tanıtılması, tarihi ve doğal kültürel zenginliklerinin ön plana çıkarılması hedeflenen ödül gecesi yine birbirinden önemli isimlere ev sahipliği yapacak. Uluslararası 4. Sivas En’leri Aşık Veysel Ödülleri töreninde eğitim, sağlık, iş dünyası, bürokrat, yerel yönetimler, basın, televizyon, radyo, medya, magazin, edebiyat, güzel sanatlar, spor, sivil toplum kuruluşları, yatırım, engelleri aşanlar, çevre gönüllüsü, özel ve onur ödülleri olmak üzere 19 kategoride 58 ödül sahiplerine kavuşacak. Sarıyer Gazetesi’ne konuşan Sivas Bileşenleri Konseyi Başkanı Müslüm Türkcan, canlı yayında Sarıyer Gazetesi Haber Müdürü Rukiye Ay’ın sorularını yanıtladı.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Öncelikle davetiniz ve ev sahipliğiniz için çok teşekkür ediyorum, ben Müslüm Türkcan, Sivas Bileşenleri Konseyi Başkanı’yım. 1974 İstanbul doğumluyum aslen Sivas Merkez Çatalkaya köyündenim. Evliyim ve bir kız çocuk babasıyım. Anadolu Adliyesi güvenlik amirliğinden emekli oldum. Türkiye’de 81 ilin yaklaşık 60’ında etkinlik ve organizasyonlarda sunuculuk yaptım. Yaprak Dökümü, Ezel, Arka Sokaklar gibi birçok dizide de çeşitli rollerde yer aldım.

Sivas En’leri organizasyonunuzun çıkış noktası ne oldu ve bu süreç nasıl başladı?

Her ilin kendine özgü çalışma ve faaliyetleri oluyor. Bizler de Sivas’ı kucaklayan ve aynı şemsiye altında toparlayan bir etkinlik düşüncesiyle yola çıktık. Sivas’ın yetenekli insanlarını, Sivas’a değer katmış ve bu değer doğrultusunda Sivaslıların takdirini almış insanların toplumumuzda herkesçe daha çok tanınmasını istedik. Bunun altyapısı için çalışmalarımızı yaptık. Çünkü Sivas, İstanbul gibi kozmopolit bir şehirdir. Herkese yer verebilmek için 2013 yılında başlayan toplantılarımız tam 6 yıl sürdü ve Sivas En’lerinin ilkini 2019’da gerçekleştirdik.

Peki, Sivas Bileşenleri Konseyi, Sivas En’leri sonrasında mı doğdu?

Biz yola ilk yola çıktığımızda gönüllülük esasına göre bir araya gelmiştik. Bir Sivil Toplum Kuruluşu formatında yola çıkalım istedik ve “Sivas Bileşenleri” ismi aramızdaki istişarelerin ardından kabul gördü.  Sonrasında hem Sivas En’leri hem de Sivas Bileşenleri’nin marka tescil belgelerini aldık. Her ikisinin de patenti bize aittir.

Uluslararası 4. Sivas En’leri ödül törenine hazırlanıyorsunuz. Bu yıl verilecek olan ödüller neye göre belirlendi?

Bizim en önemli kriterlerimiz sivasbilesenleri.com web sitemizde belirlediğimiz kategorilerde halkımızın kimi ödüle layık gördüğüdür. Halktan gelen oylamalar da elbette sadece Sivaslılardan değil, tüm Türkiye’den oluyor. Halkımız orada kimi alkışlamak istiyorsa onların belirlemesini talep ediyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımız yapılıyor ve sonrasında gerek istişare kurulunda, gerek yönetim kurulunda görev yapan hemşirelerimizle değerlendirmeleri de yapıyoruz. Önerilen isimler gerçekten ödülü hak ediyor mu araştırıyoruz. Önceliğimiz yetenekli gençleri ve girişimci kadınları ön plana taşımaktır. Gençlerimizin ve kadınlarımızın rol model olarak daha çok ses getirmelerini sağlıyoruz. Bu süreçte sosyal medya platformları üzerinden de dönüşler oluyor. Bir taraftan tanıtım çalışmalarımızı yapıyoruz.

Günümüzde artık birçok alanda ücrete dayalı ödüller verildiğini de biliyoruz.  Ödül gecesi düzenlerken size olumlu ya da olumsuz eleştiriler oluyor mu? Siz maliyetleri nasıl karşılıyorsunuz?

Hemen hemen her sektörde çok sık ödül törenleri düzenleniyor. O ödül aleminde herkes de oradaki alışkanlığın nasıl olduğunu biliyor. Ancak bizler tüm bunların dışında yer alıyoruz. Çünkü yerelde yapmış olduğunuz tüm çalışmalarda ayaklarınızın yere sağlam basması ve tüm bu eleştirilere de göğüs gerecek donanımınızın da olması gerekiyor ki üstesinden gelebilesiniz. Sonuçta biz hiçbir şekilde ödüllerimiz parayla takdim etmiyoruz! Ödüllerimiz tamamen halkın ilgisiyle ve sevgisiyle pekişen kişiler üzerinde yoğunlaşıyor. Tabii ki bu gibi organizasyonların maliyetleri oluyor. Peki, siz bunları nasıl karşılıyorsunuz diyecek olursanız bize destekleriyle sponsor olan iş insanlarımız ve yerel yöneticilerimiz sayesinde diyebilirim. Sadece bu iki yolla bütçelerimizi denkleştirmeye çalışıyoruz. Sivas’ın başarılı isimlerini tüm Türkiye’ye ve dünyaya duyurmaya çalışırken bu konuda bize destek olup halden anlayan insanlarımız var. Bizim amacımız zaten burada Sivaslıları Sivaslıya tanıtmak değil tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaktır. Sivaslı iş insanlarımız bunun için elini taşın altına koyuyor. Hepsine bu vesile ile bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Sivas Bileşenleri Konseyi’nin “Yeni Nesil Hemşehricilik” şeklinde dikkat çeken bir sloganı da var. Bunu nasıl tanımlıyorsunuz?

Bizler Sivaslı hemşehrilerimizle bir eğitim ya da burs verileceği zaman ya da iş istihdamı konusunda, düğünlerimiz ya da cenazelerimiz olduğu zaman aslına bakarsanız artık hep sosyal medya platformlarından haberleşiyoruz. Ülkemizin 81 ilinde de hemşehrilerinin başarısını ve seslerini duyurmak için ödül geceleri düzenleniyor. Bizim kadar ses getireni ve kabul görüp basında yer alanı olmuyor. Neden, çünkü Sivas’ta gerçekten sahiplenildiğimizi ve desteklendiğimizi görüyoruz. Bu da bizlerden her sene elbette daha yüksek bir beklentinin sorumluluğunu hissetmemize sebep oluyor. Birinin bir yanlışını gördüğümüz zaman daha yüksek sesle bağırırız ama o kişiyi takdir edecek şekilde başarılı olduğu zamanlar daha kısık sesle olur… Sivas En’leri ödül törenlerimizde başarılı insanlarımıza bazen öyle alkışlar oluyor ki salon adeta yıkılıyor! Geçen sene Sivas’ta yaptığımız ödül töreninde 80 başarılı kadın aynı anda sahneye çıktı ve sanıyorum ki bu bir ilktir…

Bu yıl düzenleyeceğiniz Sivas En’leri gecesinde Aşık Veysel ödülleri verecek olma fikriniz nasıl gelişti?

2023 yılı UNESCO tarafından “Aşık Veysel Yılı” ilan edildi. Ayrıca sanatçıyı yurt genelinde ve yurt dışında anmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2023 yılının “Âşık Veysel Yılı” olmasına karar verildi. Biz de Sivas Bileşenleri Konseyi olarak görüşmelerimizi kendi aramızda yaptık ve bu vesileyle bu yılki Sivas En’leri ödüllerini “Aşık Veysel Ödülleri” olarak vermek istedik. Aşık Veysel ülkemiz için çok önemli bir değerdir. Kendisiyle hemşehri olabilmekten de son derece mutlu ve gururluyum. Ölümünden yıllar sonra da toplum tarafından hala çok sevilerek ve bize bir ışık, bize bir umut, bize bir yol oluyor… Bu vesileyle bir kez daha Allah rahmet eylesin ve mekanı cennet olsun, saygıyla anıyorum.

Sivas En’leri ödülleri bu yıl 4.kez sahiplerini buluyor. Peki, bu güzel organizasyonun detaylarını verebilir misiniz?

2 Aralık 2023 cumartesi günü Esenler’deki Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirmeyi planladık. Saat 17:00’da konserle başlayacak ve ardından program akışımız Aşık Veysel Anma’sı ile devam edecek. Gecede sponsorlarımıza plaketleri takdim edilecek. Sivas’a değer katan isimlere de ödül takdimlerimiz olacak. 58 ödülün sahiplerini bulacağı gecenin sonunda Sivas’ın değerli isimlerinden başarılı sanatçı Çilem Duman sahne alacak. Girişler ücretsizdir ve tüm halkımız da davetlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.