Sarıyerli yazar ve bağımsız araştırmacı Hüsnü Yazıcı tarafından kaleme alınan “Selanik Karacaabad / Karacaova Bölgesi 1831–1904 Nüfus Defterleri” adlı eser, yürütülmekte olan uluslararası akademik çalışmalar kapsamında Osmanlı nüfus defterleriyle karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve bilimsel veri sistemlerine kaynak teşkil eden bir yapıya kavuştu.
YERELDEN ÇIKAN ESER DÜNYA LİTERATÜRÜNDE
Kitap, özellikle Selanik sancağına bağlı Karacaova bölgesine dair ayrıntılı nüfus kayıtlarıyla, bölgesel tarih araştırmaları açısından önemli bir kaynak niteliğinde. El yazısı tanıma teknolojisiyle işlenen metin, Fars alfabesiyle dijital ortama aktarılmış ve İngilizce, Almanca, Fransızca, Yunanca gibi diller başta olmak üzere tam 20 farklı dile çevrilebilecek yapıya kavuşturulmuş. Bu gelişme, yerelden çıkan bir eserin dünya akademik literatüründe kabul görmesini sağlayan önemli bir adım.
YAZICI: “SARIYER’İN KÜLTÜREL BELLEĞİ DÜNYAYA YAYILIYOR”
Sarıyer Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Sarıyerli yazar ve bağımsız araştırmacı Hüsnü Yazıcı; “Daha önce yayımlanan diğer tarihî içerikli eserlerim de Amerika, Almanya, İngiltere, Japonya ve Hollanda gibi ülkelerdeki üniversite kütüphanelerinin fiziksel raflarında yer almakta ve araştırmacılar tarafından başvuru kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu süreç, hem Sarıyer’in kültürel belleğini hem de Balkanlar’a uzanan tarihsel bağlarımızı belgeye dayalı şekilde dünya ile paylaşmak adına büyük bir adımdır” dedi.