Prof. Dr. Turgut Göksoy: “Hastalarımızı dinlemeliyiz”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında tecrübe ve başarılarıyla öne çıkan ismi, Özel Pendik Bölge Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgut Göksoy ile bir araya geldik.

Renkli bir kişiliğe sahip olan Göksoy; uzmanlık alanında birikimlerini yazdığı kitaplarını okurlarıyla buluşturması, aynı zamanda öğrencileri için iyi bir eğitimci olması, müzik sanatına verdiği önem ve koleksiyoner oluşuyla da ilgi görüyor.

Profesyonel meslek yaşamına sayısız ödülü de sığdıran Göksoy, hastalarını dinleyip yaşadıkları sağlık sorunlarını en iyi şekilde anlamak için kapsamlı bir muayenenin önemine de dikkat çekiyor.

Hastalara teknolojik gelişmeler paralelinde sağlık hizmeti sunmayı hedefleyen Özel Pendik Bölge Hastanesi’nin, Uluslararası Sağlık Sertifikası JCI Belgesi’ni 4. kez aldığını söyleyen Prof. Dr. Turgut Göksoy; hayatımızı olumsuz yönde etkileyen fibromiyalji, boyun ağrısı, kireçlenme, bel ağrısı, romatizma ve bel fıtığı konularında altın önerilerini, fiziksel bir sağlık bütünlüğüyle yaşayabilmemiz için sıraladı.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1977 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 1985’te doçent olup, 1996’da ise profesörlüğe başladım. Halen İstanbul Teknoloji ve Sağlık Üniversitesi’nde, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında ders veriyorum.

Özel Pendik Bölge Hastanesi’ni kısaca tanıyabilir miyiz?

2010 yılında açıldı. Aslında ben 1993-2000 yılından beri hastaneciyim. Bu hastanede özellikleri çok tetkikler uygulayıp, Uluslararası Sağlık Sertifikası JCI Belgesi’ni almayı hedefleyerek yaptığımız bir çalışma oldu. Nitekim onu 2012-2014-2017 ve 2021 şeklinde 4 kez aldık. Şimdi hedefimiz bu sene Aralık ayında o sertifikayı yeniden almak. 52 hekimin yer aldığı hastanemizde, 150 yatak kapasitemiz var. Beyin tümöründen her türlü ortopedik operasyona kadar, özellikle Robotik ve Protez Cerrahisi alanında çalışmalar yapılmaktadır. Öte yandan Robotik Rehabilitasyon ve her türlü Genel Cerrahi operasyonu standart olarak geneldir. Bir hastanede bulunması gereken tüm branşların olduğu bir hastanedir. Burada hedefimiz hastalara teknolojik ve yeni gelişmeler paralelinde sağlık hizmeti sunmak.

Herhangi bir sağlık sorunu yaşayan bir hastanın izlemesi gereken yol haritası nasıl olmalıdır?

Dünyada bu proje yapılmış. Herkesin ilk önce en ufak sağlık sorununda yakınındaki aile doktoruna gitmesi gerekiyor. Aile doktoru akabinde bir hastane branşına gönderir. Dünyada ve Türkiye’deki kurguda böyleyken şimdi birçok hasta aile doktoruna gitmeden direk hastaneye gidiyor. Dolayısıyla izlenmesi gereken yol aslında sıralamadan kaynaklanmalı. Yoksa devletin hastanelerinde, özellikle uzman doktorların önünde çok uzun kuyruklar var.

Tanı, teşhis ve tedavi sürecinin sağlıklı izlenebilmesi için önerileriniz nelerdir? Doktor ve hasta iletişimi nasıl olmalıdır?

Burada hekimlerimiz büyük bir sorunla karşı karşıya kalıyorlar. Devlet hastanelerinde en fazla hasta olduğundan hasta doktor ilişkisi olmayacak kadar kısa! Devir, sinir stres katsayısı içerisinde devam ediyor… Doktor bir an önce dışarıdaki insanları içeri alıp çözümler bulmak zorunda! Yapılan çalışmalar diyor ki 2 dakika zaman ayrılmış. Çok az bir süre ve bu sürenin artması lazım… Tabi ki 7 milyon yabancıya devlet hastanesinde bakılacağına o 2 dakikalık sürenin 5 dakikaya ya da 6 dakikaya çıkarılmasına hedeflenmelidir. Üstelik bu 7 milyon yabancıdan devlet para almıyor ve öncelikli olarak içeri alınıyor.

Özellikle uzmanlık alanınız olan fizik tedavi ve rehabilitasyon üzerine konuşalım istiyorum. Bu alanın temelinde neler var?

Hastaların romatizmal hastalıkları, felçler, her türlü ağrılar, kas ve iskelet sistemi ağrıları üzerinde fizik tedavi uygulamaları var. Ama ‘rehabilitasyon’ ve ‘fizik tedavi’ birbirini tamamlayan iki unsur. Biz hekimler olarak lokal enjeksiyonda, fizik tedavi uygulamalarına, rehabilitasyon egzersizlerine kadar hastalara artı değerler kazandırmaya çalışıyoruz. Son yıllarda Kök Hücre Tedavisi’nin de ayrı bir yeri var. Özellikle kas ve iskelet sistemi hastalıklarının birçoğunda, eklem kireçlenmelerinde kullanılıyor.

Boyun ağrıları ne zamana ciddiye alınıp doktora başvurulmalıdır?

Boyun ağrısının 1 haftayı aşan sürede devam etmesi, hareketin kısıtlanması ve kola uyuşmaya doğru yönlenmesi halinde mutlaka doktora başvurulmalı.

Fibromiyalji nedir? Nasıl teşhis edilir ve tedavi sürecinde hastayı neler bekler?

Tepeden tırnağa her yeri ağrıyan insanların hastalığıdır. Hastayı neler bekler; fibromiyalji yaşam kalitesini çok düşürür. Hastada bunun teşhisinde tahlil ve filmlere bakılır. Onların normal olması beklenir. Bunlar normal olduğu halde hastayı yakacak kadar çok şiddetli ağrılar vardır. Bunların çözümleri için hasta hep beklenti içindedir. Hekim hastasını iyi dinlerse çok daha iyi sonuç alır.

Fibromiyaljide hastalık seyrinin değerlendirmesi nasıl olur?

Hastalık, mevsimlerle ve hastanın stresiyle ilgili olarak değişkenlik gösterir. Sıcak mevsimlerde hastalar rahattır. Hastanın morali bozulduğunda ve kapalı havalarda hastanın ağrıları artar.

Kireçlenme hastalığının nedenleri neler? Tedavi yöntemleri nelerdir?

‘Kireçlenme’ kelimesi yanlış bir terim ama ister istemez hastalıkta kullanıyoruz. ‘Eklemin yıpranması’ demek. İşte kireçlenmede, eklem içi enjeksiyonlar tümü yapılabiliyor. Fizik tedavi yöntemleri yapılıyor. Eklem içi enjeksiyonlarda Kök Hücre uygulamaları var. Bütün bunlara rağmen düzelmeyen hastaların Protez Cerrahisi veya Artroskopik Cerrahi kapalı ameliyatlarla tedavi ediliyor.

Bel ağrısı sağlığımız için ne zaman bir tehdit haline gelir? Her bel ağrısı bel fıtığının habercisi midir?

Bel fıtığına dönüşürse tabi ki bel fıtığı ağrısı daha devamlı, daha ciddi, çoğu zaman uyuşmayla beraber hastanın hareket kabiliyetini ortadan kaldıran ağrılardır. Bel ağrısı o zaman hasta için tehdit haline gelir. Uyuşmalar ekleniyor ve hastanın yürümesi tamamen bozulmuşsa bu hastanın mutlaka önce konservatif yani ameliyatsız, o yetmezse ameliyatlı çözümlere yönlendirilmesi gerekiyor.

Bel ağrısına günümüzde görünme oranına bakarak modern çağ hastalığı da diyebilir miyiz?

Bel ağrısına, bütün gününü oturarak ya da tam tersi bazı meslek gruplarında gününü ayakta geçiren kişilerde daha çok rastlanır.

Bel fıtığı tedavisinde nasıl bir yol izlenir?

Bel fıtığı tedavisinde belin sıkışmış olan sinirin çekilmesi söz konusudur. Traksiyon tedavisi dediğimiz fizik tedavi yapılır. Bel omurgası içine enjeksiyon yapılır. Hastalara egzersizler verilir.

Romatizma ve fibromiyalji arasındaki fark nedir?

Hem çok fark var, hem de hiç fark yok! İkisi de romatizma hastalıkları grubu. Fibromiyalji tepeden tırnağa her yeri ağrıyan ama ekleminde iltihap olmayan romatizmadan bazı farklılıkları var, ama genel romatizma şemsiyesi altında değerlendirilir. Romatizmada birçok tahlil bulgusu varken Fibromiyaljide herhangi bir tahlil bozukluğu söz konusu değildir.

Fiziksel bir sağlık bütünlüğüyle yaşayabilmek için altın önerileriniz nelerdir?

İyi bir uyku, doğru egzersizler yapmak ve beslenmenin de en doğru yöntemlerle olması gerekir.

Mesleki yaşamınızdaki tecrübelerinizden yola çıkarak meslektaşlarınıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Hastalarımızı dinlemeliyiz, hastalarımızın elini tutmalıyız ve dokunarak muayene etmeliyiz. Uzaktan, hatta göz göze bile gelmeden hastasıyla ilgi kuran meslektaşlarımın derhal bu alışkanlığından vazgeçmesi gerekiyor.

Sarıyer Gazetesi okurlarımıza bir mesajınız var mı?

Sağlıklı bir yaşam diliyorum hepsine.

Özel Röportaj: Rukiye Ay

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.