Yaşamının müzikten ibaret olduğunu anlatan başarılı sanatçı Özkaya; “Sarıyer’de kültür ve sanata dair çalışmalar yapmak istiyorum. Yaşamımıza müziği ne kadar katabilirsek inanın her şey güzelleşecektir. İçlerindeki müzik heyecanını yaşamlarına katmak isteyen herkesi Mehmet Özkaya Akademi Stüdyo’nun keyifli atmosferine bekliyorum” dedi.
Mehmet Özkaya, müzik yaşamına adım attığı günden bugüne kendisini birkaç cümleyle nasıl anlatır?
Türk müziğine çağdaş yorum getirerek dünyaya tanıtmak isteyen, bunun için çok çabalayan ve birtakım projeler üreten bir sanatçı olarak kendimi ifade edebilirim.
Sarıyer’de Mehmet Özkaya Akademi Stüdyo’nun kapılarını açtınız. Burada sanata dair neler var?
Ben Sarıyer’i çok seviyorum. Hatırlarsınız hatta daha önceki röportajımızda Sarıyer’de oturmak istediğimi söylemiştim. Evet, kısmet oldu ve 3 sene önce Sarıyer Merkez Mahallesi’nde, şimdi alt katında yeni stüdyomun da yer aldığı eve taşındık. Bu evin alt katı stüdyo olmak için gerçekten çok müsaitti… Hem Beyoğlu’ndaki stüdyoma gidip gelmekle yolda verimsiz geçen süreden, hem de ekonomimden tasarruf sağlamak açısından burası çok güzel oldu. Beyoğlu’ndaki stüdyomu Sarıyer’e taşıdım. Zamanı geri getiremiyoruz, dolayısıyla zaman çok kıymetli… İstediğim vakit stüdyoma inip müzik çalışmalarımı ve okumalarımı yapabiliyorum.
Yaşadığınız semt Sarıyer’de sanata dair neler hedefliyorsunuz?
Sarıyer aslında sanat açısından potansiyeli çok yüksek bir muhit ama ne yeterli sayıda kültür merkezi var ne de bu tür çalışmaların yapılabileceği alanlar var. Keşke her mahallede kültür sanat merkezleri olsa! Dolayısıyla belki bir açığı kapatmış da oluruz diye düşünüyorum. Tabi Sarıyer’e kendimizi biraz tanıtmamız ve Mehmet Özkaya Akademi Stüdyo’yu anlatmamız gerekiyor. Sarıyer’de sanatı sokağa indirerek insanlara yaymayı hedefliyoruz. Böylece Sarıyer’de sanata yepyeni bir nefes katacağıma da inanıyorum. Biz burada öğrenciler ile müzik dersi veren öğreticileri buluşturuyoruz. Özellikle cumartesi günleri çocuklar gelip piyano ve keman derslerini alıyorlar. Ben zaten vaktim elverdiğince şan dersi vermeye devam ediyorum. Sanatçıların albüm projelerinin çalışmalarını yapıyorum. Bunların yanı sıra artık kendi ürettiğim şarkıları ortaya çıkarmak istiyorum. Çünkü çıkardığım albümün üzerinden biraz zaman geçti… 2025’te yeni bir albümüm çıkabilir. Sarıyer Gazetesi okurlarına da buradan duyurmuş olalım.
Sanata dair bir yeteneğin doğuşu sizce nasıl oluyor? Kendi haline bırakılırsa bu gelişir mi, yoksa mutlaka eğitimi mi alınmalıdır?
Allah vergisi bir yetenek elbette olmalıdır. Ancak tabii ki yetenek tek başına hiçbir zaman yeterli değildir. Bunu yapılacak çalışmalarla ve ciddi eğitimlerle ileri götürmek gerekiyor. Çünkü yeteneği yeterince geliştirmezseniz olduğu yerde kalır ve çalışarak desteklemediğiniz sürece hiçbir işe yaramaz! Bu eğitimler yıllar sürebilir… Bir sanatçı için enstrüman öğrenmek de şarkı söylemek de gerçekten çok uzun bir yoldur. O birikimler de zamanla insanı bir yere getiriyor… Uzun müzik yolculuğunda kısa yoldan bir anda parlayanlar ise ne yazık ki hemen sönüyor!
Peki, müziğe ilgi duyanlar sizden hangi eğitimleri alabilirler? Bunun için bir yaş sınırı var mı?
Mehmet Özkaya Akademi’deki eğitimler için herhangi bir yaş sınırı yok. Müzik eğitimi almak isteyen herkese kapımız açık. Zaten ben TRT’de uzun yıllar çocuk ve gençlik koroları da çalıştırdım. Bunun yanı sıra halen çok sayıda amatör koro çalıştırıyorum. Dolayısıyla her yaş grubuna eğitim verebiliyoruz. Burada müzik öğrenmek isteyenleri ve müzik eğitmenlerini bir araya getiriyoruz. Ben müziğe ilgi duyan herkesi stüdyoma davet etmek istiyorum. Gelsinler, neler yapabileceklerini ve yeteneklerini birlikte keşfedelim. Neye ihtiyaçları var belirleyelim ve hedeflerini öğrenerek yol alalım. 30 yıllık tecrübemle, memnuniyetle kendilerini en iyi şekilde yönlendirmeye çalışırım.
Uzun yıllar TRT sanatçısı olarak Türk müziğine çok önemli katkılar sundunuz ve şimdilerde dinleyicilerinize TRT Nağme frekanslarından “Mehmet Özkaya ile Akustik Nağme” adlı radyo programıyla ulaşıyorsunuz. Programınız nasıl gidiyor?
Evet, program çok güzel gidiyor! TRT’den 5 yıl önce erken emekliliğimi istemiştim. TRT’nin böyle bir projeyle tekrar çağırması beni çok mutlu etti. Böyle bir program teklifi gurur verici oldu. TRT Nağme radyo frekanslarından her Pazartesi günü saat 18:00’de canlı yayınla dinleyicilerimize ulaşıyoruz. Programın tekrarı ise aynı gün saat 24:00’te ve sonraki pazar günleri saat 18:00’de yayınlanıyor. Radyo programcılığına TRT’de radyoya girdiğim ilk yıllarda radyo sanatçılarıyla yaptığım programlardan da aşinayım… Radyoya yenilikler de getirmeyi hedeflediğimiz “Mehmet Özkaya ile Akustik Nağme” programımda halkımızın çok sevdiği şarkıları farklı enstrümanlarla harmanlayıp canlı çalıp söyleyerek dinleyicilere ulaştırıyoruz. Her hafta programıma bir konuk sanatçı alıyorum. Program çok beğenildi ve ilgiyle takip ediliyor.
Peki, aynı zamanda başarılı bir koro şefi olarak korolarınızla olan çalışmalarınıza ne zaman başlıyorsunuz?
Koro çalışmalarım çok yoğun ve keyifli geçiyor. Korolarda yaklaşık 200 kişiye eğitim veriyorum. Koro için çalışma sezonumuz Ekim’de başlıyor. Yeni dönemi 8 Ekim’de Boğaziçi Üniversitesi’nde Hamburg ve Londra’daki kardeş korolarımızdan gelecek Korist arkadaşlarımızla birlikte Cumhuriyet şarkıları konseri ile açıyoruz. 9 Ekim’de Korolar Festivali için Kapadokya’ya gideceğiz. Mayıs ayı başlarında yine böyle güzel bir festival için Mısır’a gitmiştik. Konserlerin uluslararası bir hal alması da elbette bir kazanımdır. Online ortamda da koro çalışmaları yapıyoruz. Bu sayede mekan sınırı olmadan kolaylıkla bir araya gelmek mümkün oluyor. Koroları çok önemsiyorum çünkü bir ses ve gönül birliği oluşturuyor. Koroların kültürümüzün yaşatılması için önemli kurumlar olduğunu düşünüyorum. Koroları canlı tutmamız, sürekli beslememiz ve müziğe gönül verenleri kazandırmamız gerekiyor. Çünkü bu guruplar kültürümüzü temsil ediyor ve ileri götürüyorlar. Aylık periyotlar halinde konserler vermek için de çalışıyoruz. Türk Sanat Müziği korolarımı birleştirip herkesin şarkı söyleyebileceği bir online platform oluşturmak da hedeflerim arasında var.
Yakın zamandaki projeleriniz arasında neler var?
8 Ekim’de geniş bir katılımla bir konser vermeyi planlıyoruz. Hamburg’dan koromun ve Londra’da Suat Sancar’ın çalıştırdığı kardeş koromuzun da katılacağı bir projemiz olacak. 12 yıldan beri çalıştırdığım Boğaziçi Üniversitesi koromuzla Cumhuriyetimiz 101. yılına girmeden, Cumhuriyet şarkılarıyla bir “100. yıl konseri” vermek istiyoruz. Çok geniş bir katılım olacak ve elbette bunun için çok heyecanlıyız.
Peki, müziğe gönül verenler eğitim almak için size nasıl ulaşabilirler?
Mehmet Özkaya Akademi Stüdyo; Sarıyer Merkez Mahallesi’nde kapılarını açtı. Sosyal medya hesaplarımı aktif olarak kullanıyorum. Facebook sayfamdan ya da instagramda mehmetozkayaakademistudyo veya mehmetozkayaofficial sayfalarımdan takip edip mesajlarıyla bana kolaylıkla ulaşabilirler.
Sarıyer Gazetesi okurlarımıza bir mesaj bırakmak ister misiniz?
Sarıyer’i çok seviyorum ve burada yaşama hayalim de gerçek olduğu için çok mutluyum. Gerçekten sokaklarında yürümek ve sahil yolunda bisikletle gitmek çok keyifli… Dolayısıyla spor yapmak için sık sık çıkıyorum. Sarıyer sakinlerine selamlarımı ve sevgilerimi gönderiyorum. Sizin nezdinizde Sarıyer Gazetesine ve ekibinize çok teşekkür ederim.
Röportaj: Rukiye AY / SARIYER GAZETESİ
Öğrencisi olmaktan her zaman onur ve gurur duyduğum değerli Hocam Mehmet Özkaya’yı yürekten kutluyorum. Üstün başarılarının daim olmasını diliyorum. Gönül dolusu sevgi ve saygılarımla…