Sayıştay Başkanlığı’nın hazırladığı “2023 Sarıyer Belediyesi Raporu”, Sarıyer’in deneyimli Emlak Danışmanı Gencay Çiftçi‘yi haklı çıkardı. Sarıyer’de imar çalışması yapılmadığını belirleterek Şükrü Genç ve ekibine sürekli uyarılarda bulunan Çiftçi’nin haklığını, Sayıştay müfettişi belgeledi.
Sarıyer’in tanınan emlak danışmanlarından, GEN Yatırım Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı’nın sahibi Gencay Çiftçi’nin haklılığı “2023 Sarıyer Belediyesi Sayıştay Raporları”na girdi. Geçtiğimiz ay Kasım ayında yayınlanan Sayıştay Başkanlığı 2023 Sarıyer Belediyesi Raporu’nun bulgular bölümünde 8. maddede, Sarıyer Belediyesi’nin Şükrü Genç döneminde hiçbir imar çalışması yapmadığı ve belediyenin imar mevzuatlarına uygun davranmayıp yüklü maliyetlere neden olduğu ifade edildi.
GENCAY ÇİFTÇİ; “YILLARDIR BU KONUDA UYARMIŞTIM”
Sayıştay müfettişinin hazırladığı raporda haklılığı ortaya çıkan GEN Yatırım Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı’nın sahibi Gencay Çiftçi; “Yıllardır Sarıyer Belediyesi’ni ve İmar Müdürlüğü’nü bu konularda uyarmıştım. Sarıyer’de imar çalışmaması yapılmamasının herkesime ciddi zararları olduğunu ifade etmiştim. Ancak uyarılarım ne yazık ki dikkate alınmadı” dedi.
Çifçi, İmar planının yapılmamasının yarattığı sorunları ise şöyle ifade etti; ” Planlı yapılaşma olmadığından, plansız ve kaçak yapılaşma artıyor. İlçenin nüfus ve ticari hayatı ile orantılı olarak ekonomik gelişme ilerleme olmadığından, kamu gelirleri artmıyor. Yeni imar planlarından gelecek bir çok kalem (ruhsat, emlak,katılım, otopark bedelleri v.s.) gibi gelirler elde edilemiyor. Yeni imar planları yapılmadığından kamu yarırına bir çok sosyal donatılar yapılamıyor. Yeni konut üretimi yapılamadığından ilçe genelinde arz sıkıntısından, satılık ve kiralık rakamlarında ciddi oranda farklılıklar oluşuyor. Kentsel dönüşüm ve yapı stoğunun depreme dayanıklı hale getirilmesinin önü açılamıyor, ortalamanın çok üstünde riskli yapı stoğunun oluşmasına yol açıyor”
SAYIŞTAY RAPORU’NDA NE DENİLMİŞTİ?
Sayıştay müfettişinin hazırladığı 53 sayfalık Sarıyer Belediyesi raporunun bulgular bölümünde 8. maddede, Sarıyer’de imar yapılamaması resmi raporda şöyle ifade edilmişti;
BULGU 8: İmar Programlarının Hazırlanmaması İdarenin, yürürlüğe giren imar planlarına ilişkin imar programlarını hazırlamadığı, bu durumun Belediye açısından mali belirsizliğe, hak sahipleri açısından ise mülkiyet hakkının kısıtlanmasına neden olduğu anlaşılmıştır. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 10’uncu maddesinde; belediyelerin; imar planlarının yürürlüğe girmesinden en geç üç ay içinde, bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlayacağı ve bu program içinde bulunan kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanların, ilgili kamu kuruluşlarına bildirileceği; imar programları sınırları içinde kalan alanlardaki kamu hizmet tesislerine tahsis edilmiş olan yerlerin bu program süresi içinde gerekli ödenek bütçelerine konulmak suretiyle ilgili kamu kuruluşları tarafından kamulaştırılacağı belirtilmiştir.
İmar programlarının hazırlanmaması durumu, imar planları ile kamu hizmetine ayrılan taşınmazların kamulaştırılması yerine kamulaştırmasız el atma yöntemi ile kullanılmasına yol açmakta, mülkiyet hakkı kısıtlanan hak sahiplerinin Belediye’ye hukuki süreç başlatması ile neticelenmektedir. İdarelerin yapacakları kamulaştırma işlemleri, ödeneğinin saklı tutulması ve nakit planlaması çerçevesinde yapılırken, kamulaştırmasız el atma davaları sonucu yargı mercilerince hükmedilen tescil bedelleri, ödenek ve nakit planlaması yapılmaksızın gerçekleşmektedir. Diğer taraftan yargılama süreçleri insan kaynağı ve zaman kaynağı kullanımı ile tescil bedeli ve ecrimisil ödemeleri haricinde faiz yükü ve yargılama giderlerine sebep olmaktadır. Yapılan incelemede, Belediye sınırlarına ilişkin yürürlükte olan imar planlarına ilişkin üç ay içerisinde hazırlanması gereken imar programlarının hazırlanmadığı; İdarenin bu durum ile ilişkili kamulaştırmasız el atma davalarına muhatap olduğu görülmüştür. Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından, imar planı ve teknik diğer konulara ilişkin çalışmaların devam ettiği, bunlara ek olarak; Ayazağa D Alt Bölgesi ile Zekeriyaköy (Köyiçi Mevkii), Uskumruköy, Gümüşdere ve Rumelifeneri mahallelerinde 18’inci madde uygulaması yapılmasına yönelik Belediye Encümenince kararlar alındığı ve Bulgu doğrultusunda işlem tesis edileceği belirtilmiştir. Sonuç olarak, İdare açısından mali öngörülebilirliğin sağlanması, hak sahiplerine ilişkin olarak ise mülkiyet hakkına tecavüzlerin önlenmesi bakımından imar programlarının hazırlanarak yürürlüğe konulması gerektiği değerlendirilmektedir”