nurgul-cakir-roportaj-rukiye-ay
3:16

Nurgül Çakır: “Muhtar, dertlere çare olabilendir”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2012 yılında Şişli’den ayrılarak Sarıyer’e bağlanan Huzur Mahallesi’nin sevilen muhtarı Nurgül Çakır, kapılarını Sarıyer Gazetesi’ne açtı. Muhtarlıkta ilk dönemini başarıyla sürdüren ve 3 yılı geride bırakan Çakır, eski bir mahalle sakini olduğu için de mahallesini çok iyi tanıyordu.

Gözlemlediği her soruna çözüm üreterek ve mahallesine katkılar sunarak çalışmalar gerçekleştiren Çakır; “Muhtarlık hiç bilmeden yola çıktığım bir görev olsa da mahalle sakinlerimle iletişim halinde olup, sorunları yerinde inceleyip, çözümler ürettikçe sanki uzun yıllardır muhtarmışım gibi hissediyorum. Vatandaşlarımla iş birliği halinde güzel bir muhtarlık dönemi sürdürüyoruz” diye konuştu.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Bana ziyarette bulunup böyle bir röportaj gerçekleştirdiğiniz için saygıdeğer Bekir Batu’ya da saygılarımı iletiyorum. 17 yıldır Huzur Mahallesi’nde oturuyorum. 26 yıl kamuda hizmet verdiğim Orman İşletme Müdürlüğü ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nden muhasebe yardımcısı olarak emekli oldum. Evli ve bir çocuk annesiyim. Mahallemde hizmet etmekten çok mutluyum. Huzur Mahallesi sakinleri beni muhtar olarak seçtikleri için teşekkür ediyorum.

Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?

Muhtarlığa başlayalı 3 yıl oldu. 2019 seçiminde 5 muhtar adayı olarak seçime girdik ve seçildim. Kadın oluşum avantajdı. Zaten Huzur Mahallesi’nde bir sorun olduğunda hemen koştuğumu ve yardım etmeye çalıştığımı herkes görüyordu. Açıkçası “Niye muhtar olmuyorsun?” diyerek de beni teşvik ettiler.

Peki, önümüzdeki yerel seçimlerde tekrar aday olacak mısınız?

Evet, yeniden aday olacağım. Çünkü muhtarlık bilmediğim bir görevdi ve ilk dönemimde taşları daha yeni yerine oturtmuş olduk. Huzur Mahallesi’ne “kadın eli” değsin istedikleri ve beni de bu göreve layık gördükleri için yola çıktım. Ülkeme, mahalleme ve vatandaşlarımıza da bir faydam olsun istiyordum. Muhtarlık hiç bilmeden yola çıktığım bir görev olsa da mahalle sakinlerimle iletişim halinde olup, sorunları yerinde inceleyip, çözümler ürettikçe sanki uzun yıllardır muhtarmışım gibi hissediyordum. Vatandaşlarımla iş birliği halinde güzel bir muhtarlık dönemi sürdürüyoruz.

Muhtarlık çalışmalarınızın yanı sıra neler yapıyorsunuz?

Muhtarlığa geldiğimden bu yana yürüttüğüm bazı projelerim var. Bunların başında Huzur Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlardan gelen kitap, giysi, oyuncak ve çeşitli eşyaların ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılması büyük yer tutuyor. Yerimiz fazla geniş olmasa da muhtarlığımızda toplanan bu yardımları ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyorum. Muhtarlığa gelip buradan istedikleri kitapları ya da kendilerine uygun olan giysileri alabiliyorlar.

Huzur Mahallesi’nin Sarıyer ilçesindeki coğrafi konumu nedir?

Huzur Mahallesi’nin sol tarafında Seyrantepe, sağ tarafında ise Ayazağa yer alıyor. Mahallemin sınırları içerisinde ise Seyrantepe Hamidiye Etfal Hastanesi, Türk Telekom NEF Stadyumu, Seyrantepe –Sanayi Metrosu yer almaktadır. İki okulumuz vardır. Seyrantepe tarafındaki Huzur Mahallesi’nde Süleyman Çelebi İlköğretim Okulu ve Ortaokulu yıkıldı. DAP Yapı tarafından yeniden yapılmaktadır. Ayrıca iki tane televizyon kanalı bulunmaktadır. Haber Global ve Tele 1 Huzur Mahallesi sınırları içerisindedir.

Mahallenizin nüfusu nedir?

Mahallemizin nüfusu yaklaşık 8500’tür. Seçime girdiğim dönemdeki seçmen sayısı ise 5500’dü. Şu anda seçmen sayısı azaldı çünkü Polis Lojmanları yıkıldı. DAP Yapı yerine yeni konut projesi yapıyor.

Huzur Mahallesi Şişli’den Sarıyer’e bağlandığı günden bugüne neler değişti?

Seyrantepe Hamidiye Etfal Hastanesi geldi. Ben muhtar olduktan sonra Sarıyer Belediyesi’nce sponsor olarak Yazıcıoğlu Ailesi tarafından yapılan bir kreş açılmıştır. Maç zamanları yoğun trafiğe sebep olsa da Türk Telekom NEF Stadyumu yapıldı. İmami Çeşme Yolu üzerinde yer alan ve çevreye görüntü kirliliği başta olmak üzere zararları olan hurdalığın kaldırılmasını istiyoruz. Sarıyer Belediyesi ve Sarıyer Kaymakamlığı’na konuyu ilettim. Gerekli çalışmaları bekliyoruz. Öte yandan Huzur Mahallesi’nin en büyük sorunlarından biri de park edip gün boyunca yollarımızı işgal eden servis araçlarıdır. Hastaneye gelen vatandaşlarımız da bu sebepten park edecek yer bulamıyor ve trafiğimiz daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Yoğunlaşan trafiğe de çözüm bekliyoruz.

Muhtarlık görevinin tanımı sizin için nedir?

Muhtarlık benim için insanlara dokunmaktır. Onların sorunlarına bir nebze çare olabiliyor ve onlarla bazı şeyleri paylaşabiliyorsam en güzel şey bu diye düşünüyorum. Sorunlarımızı tabi ki prosedür gereği İBB, Sarıyer Kaymakamlığı ve Sarıyer Belediyesi ile çözümlemeye çalışıyoruz. Sevinçlerine ortak olurken dertlere de “çare olmak” muhtar olarak çok güzel bir duygu diye düşünüyorum. Benim için muhtarlık kesinlikle gönül işidir. Bu görevi maddi açıdan asla ölçemeyiz. Gerçekten bu işi seven kişi muhtar olmalı diye düşünüyorum.

Kadın muhtarları, erkek muhtarlardan ayıran nedir?

Şöyle ki, erkek muhtarlara nazaran kadın muhtarlarımıza dertlerin daha çok anlatıldığını düşünüyorum. Ben onların halini daha çok anlayabilir ve daha çok yardımcı olabilirim. Eğer biri bana gelip de “çocuğum aç” veya “bugün evime ekmek alamadım” derse ben onu ne yapıp edip temin etmeye çalışırım. Bana bunu söyleyebiliyor ve derdini anlatabiliyorsa, ben de çözüm üretebiliyorsam ne mutlu bana.

Huzur Mahallesi’nde gözlemlediğiniz sorunlarının başında neler var?

Mahallemize hastane gelince trafik yoğunluğu yaşanmaya başladı. İmam Çeşme yolu üzerinde yer alan atıl vaziyetteki hurdalığın acilen kaldırılması gerekiyor. Sarıyer Belediyesi’nden bu konuya ilişkin yazdığım yazılara bu zamana kadar pek bir cevap alamadım! Cadde üzerine park ederek yolu işgal eden çok sayıda servis aracının İBB’nin otoparkını kullanmaları gerekir. Bir diğer sorunumuz da oto sanayiden getirilen hurda araçların mahallemize bırakılması… Daha öncesinde mahallemizde otobüs sorunumuz vardı. İETT Genel Müdürlüğü Ulaşım Daire Başkanlığı ve Muhtarlıklar Daire Başkanımız Yavuz Saltık Bey ile görüşmemiz neticesinde mahallemize 27SE (Seyrantepe-Kabataş) hattını kazandırdık. Huzur Mahallesi’nden Beşiktaş yönüne gidecek çocuklarımızın da kullandığı çok rahat bir hat oldu. Gerçekten otobüs da sıkıntımız bitti. Bunlar haricinde “Huzur Mahallesi” adı üstünde çok fazla sorunum yok.

Peki, mahallenizde bir sorun olduğunda bu sorunu çözmeye yönelik nasıl bir iletişim ağınız var?

Genellikle WhatsApp hattı üzerinden iletişim sağlıyoruz. Burada Sayın Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Emniyet Müdürümüz, Nüfus Müdürümüz, İSKİ ve BEDAŞ’la ayrı ayrı WhataAPP hattımız vardır. Mahallemizle ilgili yazdığımız her konuya rahatlıkla cevap alabiliyoruz. Mahallede ihtiyaç olan bir çalışmayı anlatabilmemiz için yerinde inceleme yapmaları gerekir. Mesela Sanayi Metro’nun girişinden ana yola küçük bir çıkış vardı. O çıkışı taraftarların sahaya rahat ulaşımını sağlamak için kapattılar. İBB ekipleri Sarıyer’den gelen araçların alana girebilmesi için oradan hemen dönüş yapsın diye bir yol açtılar. Fakat işte bu tamamen yanlış bir çalışmaydı! Buradan tek yön verdiği için 1 saatte çıkılıyor… Bunu İBB’ye nasıl anlatacağız gerçekten bilmiyorum! 3 yılı geride bıraktınız. Peki, bugüne kadar yaptığınız çalışmalar içerisinde sizi en çok mutlu eden ne oldu? Mahalle sakinlerim bana gelip de “Nurgül Hanım, sorunumuzu çözdünüz” diyerek bana teşekkür ettiklerinde ben çok mutlu oluyor ve sanki kendi işimi başarmış gibi seviniyorum. Özellikle Seyrantepe tarafındaki Huzur Mahallesi’nde çocuklara götürdüğüm oyuncaklar, kitaplar ve kıyafetlerden çok mutlu oluyorlar.

Mahalleniz için öncelikli hedefleriniz nelerdir?

Tüm sorunlarımız çözüme kavuşturuluncaya kadar çabalarımızı sürdüreceğiz. Mahallemizde İBB’ye ait bir kavşak var. Oranın çiçeklendirilip bir Atatürk Büstü konulmasını istiyorum. Mahallemizin bir semt pazarı yok. Birkaç tezgahlı da olsa bir gıda pazarı açılmasını talep ediyoruz. Burada bir pazarımız olursa insanlar ihtiyaçlarını daha kolay temin edebilirler diye düşünüyorum. Sarıyer Belediyesi eski Sosyal Tesis’i yaşam evi olarak yenilemiştir. Mahalle sakinlerimizin benden talepleri doğrultusunda orada bir resim kursu başlattık. Sarıyer Belediyesi ücretsiz öğretmen veriyor. Perşembe ve cuma günleri resim kursu verilmektedir. Muhtarlık görevinizdeki tecrübelerinize dayanarak muhtar olmak isteyenlere önerinizler var mı? Muhtar olacak kişiler, mahallede oturuyor olmaları gerekir. Benim insanlarla iletişimim ve çalışmalarım olduğu için tanıyorlardı. Beni bildikleri ve bu görevi yapmaya gönüllü olarak gördükleri için de muhtar olarak seçtiler.

Huzur mahallesi muhtarı Nurgül Çakır’ın hobileri nelerdir?

Hobilere çok zamanım kalmıyor. Çünkü toplantılarımız, etkinliklerimiz, konferanslar derken baya yoğun bir tempomuz oluyor. Kitap okumayı, seyahat etmeyi seven bir muhtarım.

Sarıyer Gazetesi okurlarımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

Sarıyer Gazetesi’ne teşekkür ediyorum. Gerçekten ilgiyle de takip ediyorum. Özellikle Rukiye Hanım’ın yazılarınızın altında genelde beğenilerim vardır. Gazetecilik çok önemli bir meslektir. Günümüzde gazete okuma alışkanlığı çok fazla olmasa da büyüdüğümüz evlerde gazetemiz hiç eksik olmamıştır. Yeni dönemde de benimle yürümek isterlerse yine muhtar adayı olacağımı da bir kez daha duyurmak isterim. Çok teşekkür ederim, emeklerinize sağlık…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.