Asya Doğan

Ne Zaman Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyarız?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merhabalar sevgili okurlar ben Uzm. Klinik Psikolog Asya Doğan, lisansımı Bilgi Üniversitesi’nde tamamlayıp, yüksek lisansımı klinik psikoloji alanında Beykent Üniversitesi’nde tamamladım. Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi ve Gotmann Çift Terapisi ekolleri ile çalışmaktayım. Sarıyer Merkez Mahallesi’nde yüz yüze ve online terapilerimi devam ettirmekteyim. Sıkça karşılaştığımız sorulardan biri ile başlarsak; neden, nasıl ve hangi durumlarda profesyonel bir destek alma ihtiyacı duyarız ve buna nasıl karar veririz?

Psikoterapi, bilimsel araştırmalara dayanan ve geçerliliği kanıtlanmış olan çeşitli müdahale yöntemlerinin ve tekniklerinin kullanıldığı, kişinin düşünce, duygu ve davranış içeriklerinde değişim amaçlayan bir alandır.

Hayatımızın birçok aşamasında psikolojik yardıma ihtiyaç duyabiliriz. Peki, hangi durumlarda psikolojik yardım almak faydalı olabilir?

-Stresli ve zorlayıcı olan yaşam olayları sonucunda günlük işlevselliğimizde bozulmalar oluyorsa, dikkat ve odaklanmada sorunlar yaşıyor, duygu düzenlemede güçlük çekiyorsak

-Yaşam olayları ile baş etmek için var olan savunma mekanizmalarımızın sekteye uğradığını görüyor ve aktif şekilde kullanamıyorsak

-Uyku uyumak, yemek yemek gibi fizyolojik süreçlerimiz etkileniyor ve bir süredir sağlıklı olmadığını düşünüyorsak

-Uzun süren huzursuzluk, mutsuzluk, zevk almama gibi durumlar sonucu sosyal hayatımız ve günlük rutinimiz etkileniyorsa

-Kendimiz ile ilgili farkındalığımızın artması, değiştirmek, geliştirmek istediğimiz durum ve süreçler varsa; hayır diyebilme becerisi, sınır çizmek, ilişki örüntüleri, iletişim becerileri gibi

-Yas, ayrılık, ölüm, boşanma gibi süreçleri atlatmaya çalışıyorsak

-Obsesyonlarımız, fobilerimiz, kaygılarımız yoğun şekilde işlevselliğimizi etkilediği durumlarda

-Kendi duygu, düşünce ve davranışlarımızı düzenleme ile ilgili zorlantı yaşıyorsak

Profesyonel bir destek alınması gerekmektedir.

Profesyonel destek alınacağı zaman nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle psikoterapi desteği alacağınız kişinin uzman olması ve gerekli eğitimleri alması çok önemlidir. Çünkü her psikolog ve psikiyatrist psikoterapi uygulayamaz. Örneğin; bir psikolog ile çalışmayı düşünüyorsanız lisansının psikoloji ve yüksek lisansını Klinik psikoloji alanında tamamlamış olması gerekmektedir. Eğer terapistlerin özgeçmişleri üzerinden bu bilgilere ulaşamıyorsanız rahatlıkla kendilerine bu soruları sorabilirsiniz. İkinci soru ise; yardım almak istediğim psikoterapist hangi yaş aralığı ile çalışıyor ve bu yaş grupları için gerekli eğitimleri almış olup olmadığıdır. Kullanılan yöntem ve teknikler farklılaştığından dolayı yetkinlik gerektirir.

Sonrasında ise, psikoterapistin hangi ekol ile çalıştığı yani tedavi sürecinizi hangi temeller üzerine oturtacağı ve nasıl bir gelişim sağlanacağı ciddi önem taşımaktadır. Son olarak ise, başvuracağım kişi benim sorun yaşadığım alan ile çalışıyor mu? Örneğin, her psikoterapist bağımlılık ile ilgili çalışmıyor olabilir.

Sahte psikologlar var mı? Evet var. Sadece lisans düzeyi eğitimi olup yüksek lisansını yapmamış olanlar. Bilinçaltı temizleme gibi kanıta dayalı bilimsel veriler ışığında olmayan yöntemleri kullananlar. Tedavi paketi satanlar. Yalnızca sertifika alanlar. Bu durumlardan dolayı psikoterapist seçerken sıralanan kriterlere uygunluğunu gözetmek gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.