Asya Doğan

Psikolojik sağlamlık

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Defalarca başarısız girişimlerde bulunmuş ve sonucunda iflas etmiş. Kendi şirketinden kovulmuş olan Jobs’u her defasında yeni hayaller kurarak harekete geçmesini sağlayan şey nedir? Gözlerini kaybetmiş olmasına rağmen, Aşık Veysel’i sayısız eser ortaya koymasına, unutulmaz birisi olmasına ve üretmeye devam etmesine sebep olan nedir?

Enkaz altından kurtulup 2014’te dünya dalış rekorunu kıran Ufuk Koçak’ın yaşadığı travmadan sonra devam etmesini sağlayan nedir? Her birimiz farklı farklı zorlayıcı, örseleyici yaşam olayları ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu zorlayıcı yaşam olayları karşısında devam edebilmemizi sağlayan şey psikolojik sağlamlıktır. Başta verilen tüm örneklerin devam edebilmesini sağlayan özellikleri de psikolojik sağlamlıklarıydı. Birçok araştırmaya konu olan psikolojik sağlamlık elde edilen sonuçlara göre, sadece bireyin doğasında olan bir özellikten ziyade, bireyin çevresi ve yaşam olayları ile arasında gerçekleşen etkileşimler sonucu ortaya çıkan dinamik bir süreç olarak görmektedir. Bu konuda birçok araştırma yapan Masten’e göre, sıradan mucize olarak nitelendirdiği psikolojik sağlamlık belli insanların sahip olduğu ve diğerlerinin sahip olmadığı bir özellik olmadığını, geliştirilebilir bir öğrenim bir özellik olduğu üzerinde durmaktadır.

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIĞIMIZI GELİŞTİRMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Kendinize özgü olduğunu düşündüğünüz beceri ve yeteneklerinizin neler olduğunu, nasıl oluştuğuyla ilgili farkındalık gelişitirin. Becerilerinizi gözden geçirin. Yaşadığınız hangi olaylar ve ne derecede hangi öğrenim ile özellikleri geliştirmenize sebep oldu? Bu durum size ne öğretti? Ne ders çıkarttınız?

Yaşam boyunca deneyimlediğimiz birçok şey olabilir. Neler deneyimlediğinizi ve neler deneyimlemek istediğinizi gözden geçirin. Yeni deneyimleri kendinize katmak ve kendinizi geliştirmek için planlar yapın sonra uygulayın.

Hayattaki en önemli şey fizyolojik sağlığınızdır. Beslenme, uyku ve sağlık gibi durumlarınızı gözden geçirin. İyileştirme adımları uygulayın. Ör, kahve yerine sabah kaç olursa olsun güne kahvaltı ile başlayan veya kahve alışkanlıklarını değiştiren. Ayrıca, 20.00’ dan sonra beslenmeyen kişilerin hem kendi deneyimlerimde hem araştırmalarda daha dinç hissettikleri ile ilgili geri dönüşler mevcuttur.

Sonrasındaki en önemli şey ise, bizler çok eski zamanlardan beri hayatımızı sürdürmek için topluluk halinde yaşayan canlılarız. İnsanlarla bağ kurun, sokağa çıktığınızda manavınıza, kahve aldığınız dükkanın sahibine gülümseyin ve ona gününün nasıl geçtiğini sorun. Bu durum insanlarla bağ kurmak ve sosyal etkileşimde bulunmak için çok güzel bir adım.

Pozitif düşünün ancak buna birde kanıta dayalı düşünceyi ekleyin. Yani insanların size nasıl davrandığını esas alarak empatik şekilde yaklaşın.

Doğa ile deniz, kum, ağaçlar, bitkiler vs. temasa geçin. Çok sevdiğim bir laf vardır büyüklerimiz sıkça kullanır. Toprağa bas elektriğini alır. Gerçekten de yeşillikler içinde bir yere gidip bir örtü alın ayakkabılarınızı çıkarın çimlerin üzerinde yürüyün, sonra uzanıp müzik ile gökyüzüne bakın.

Yaşadığınız zorlayıcı duygularda, o duyguların içine girerek bu benim başıma neden geldi yerine, bu oldu benim şuan neye ihtiyacım var? Sorusunu sorun. Sizi yılan ısırsa yılanın peşinden koşup sizi neden ısırdığını araştırmazsınız, hemen zehirden kurtulmaya çalışırsınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.