Merve Saatçi Yılmaz

Ramazan Bayramı’nda Beslenme

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan ayı boyunca oruç tutulması nedeniyle öğün sayısında azalmalar ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelmektedir. Bayram ile birlikte normal beslenme düzenine geçen bireyler genelde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimindedirler. Ancak unutmayın ki, yeterli ve dengeli beslenme hayatımızın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramı’nda da önem taşımaktadır.

–       Özellikle diyabet, tansiyon, kalp veya böbrek hastası iseniz, bayram boyunca beslenmenize dikkat etmeye devam etmeniz çok önemlidir.

–       Bayramı, ramazan sonrasında normal beslenme düzeninize dönmenizi sağlayacak bir geçiş süreci olarak kabul edebilirsiniz.

–       1 ay boyunca değişen beslenme düzeni sonrası bayramda fazla yemek yemenin sonucu olarak hazımsızlık ve mide problemleri yaşanmaktadır. Bu tarz problemler yaşamamak için, besinleri iyi çiğneyin, öğünlerinizi azar azar ve sık sık olacak şekilde planlayın.

–       Bayram sabahına mutlaka kahvaltı ederek başlayın. Uzun süredir yavaşlayan metabolizmanızı sağlıklı ve her grup besin öğesini içeren bir kahvaltı ile tekrar hızlandırabilirsiniz. Kahvaltınızda börek, kızartma gibi ağır yiyecekler yerine; peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, yumurta ve söğüş sebzelere yer vermeye çalışın.

–       Ziyaretlerde ikram edilen ve boş kalori olarak adlandırılan çikolata, şeker ve tatlılar; miktar olarak küçük ancak kalori olarak yüksek içeriğe sahiptir.

–       Misafirliğe gittiğiniz yerlerde, yapılan ikramların tamamını yemek yerine tadımlık bir parça alın. Eğer alternatifiniz varsa hafif ikramlardan tercih edin.

–       Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlı ve börekleri öğün olarak kabul etmeyin. Bu tarz besinler daha çabuk acıkmanıza, fazla kalori ve şeker alımına neden olacaktır. Ana öğün zamanında hafif bir yemek ziyaretlerde daha kontrollü olmanıza yardımcı olacaktır.

–       Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi artmaktadır. Aşırı çay, kahve tüketimi çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilir, bu yüzden miktarlara dikkat edin. Vücuttaki artan sıvı ihtiyacını karşılamak için 2,5-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

–       Bu bayramda gelen misafirlerinize börek, hamurlu veya şerbetli tatlılar gibi ağır ikramlıklar yerine, sütlü veya meyveli tatlı, kuru meyve ya da sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamayı deneyebilirsiniz.

–       Asitli veya kafein içeren içecekler yerine misafirlerinize taze meyveleri kabuk tarçın ile birlikte kaynatarak meyve suyu veya az şekerli ev yapımı limonata hazırlayabilirsiniz.

–       Bayram kaçamaklarınızı dengelemek için en azından bayram süresince sabah erken saatlerde 1 saatlik tempolu yürüyüş yapabilirsiniz.

–       Ziyaretlere giderken kısa mesafelere araçla gitmek yerine yürüyerek giderek, asansör yerine merdiven kullanarak gün içindeki fiziksel aktivitenizi arttırarak hem günlük kalori harcamanızı arttırabilir hem de ramazanda azalmış metabolizma hızınızın artmasını destekleyebilirsiniz.

Herkese sağlıklı ve mutlu bir bayram dilerim, iyi bayramlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.