Merve Saatçi Yılmaz

Yaz Aylarında Serinleten İçecek: Soğuk Çay

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde artan hava sıcaklığı ile birlikte ferahlamak ve serinlemek isteyenler genelde soğuk içecekleri tercih ediyor. Ancak bu noktada şeker içeriği yüksek ve asitli içecekleri tercih etmek hem mide rahatsızlıklarına sebep olurken hem de eklenti şekerlerin fazla alınmasına bağlı olarak uzun vadede obezite ve diyabet gibi metabolik hastalıklara neden olabilmektedir.

-Serinlemek isteyenler için en güzel seçeneklerden biri ise soğuk çaylar. İster siyah çay ister yeşil çayın içine limon, şeftali, vişne gibi taze meyve suları ve buz ekleyerek farklı ve sağlıklı içecekler hazırlamak mümkün.

Çayın Faydaları

-Çay zengin bir A, D, B12 vitamini ve sodyum, potasyum kaynağıdır.

-Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

-Yeşil çayda bulunan ve antioksidan özelliği olan kateşinlerin kansere karşı koruyucu ve bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır.

-Tip 2 Diyabet hastalığının komplikasyonlarını önleyicidir.

-Yeşil çay tüketimi iştah kontrolünü sağlar, aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olarak obeziteye engel olur.

-Siyah çayda bulunan L- theanine rahatlama ve uzun süreli konsantrasyon sağlamaktadır. Gün içerisinde ortalama 2- 3 fincan siyah çay tüketildiğinde stres hormonu olan kortizol seviyesinin düştüğü gözlemlenmiştir.

-Düzenli tüketilen çay sindirimi kolaylaştırmaktadır.

-Çayın içerisinde bulunan bazı maddeler demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle yemeklerden 1-2 saat sonra çay içmeye dikkat edin.

-Hipertansiyon ve çarpıntı şikayetiniz varsa günde 1 fincandan fazla yeşil çay tüketmeyin.

Ev Yapımı Şeftalili Soğuk Çay

Malzemeler:

Yarım litre kaynar su

Yarım litre oda sıcaklığındaki su

1 tatlı kaşığı siyah çay

1 tatlı kaşığı yeşil çay

1 kabuk tarçın

1 adet dilimlenmiş şeftali

2-3 yaprak taze nane

1 tatlı kaşığı bal

​Hazırlanışı: Yarım litre kaynamış su içine siyah çay yeşil çay ekleyin ve 5 dakika demleyin. Süzdürdükten sonra üzerine normal sıcaklıktaki suyu dökün. Tarçın, şeftali, bal ve nane yaprağı ekleyip buzdolabında bekletin. Afiyet olsun.

Ödem Atıcı Soğuk Çay

Malzemeler:

​Yarım litre kaynar su

Yarım litre soğuk su

3-4 dal saplarıyla maydanoz

1 tutam kiraz sapı

1 kabuk tarçın

1 tutam mısır püskülü

2 tatlı kaşığı yeşil çay

1 tutam hibiskus

2 adet dilimlenmiş şeftali

1 avuç taze nane

​Hazırlanışı:​​​ Maydanoz, mısır püskülü, kiraz sapı, tarçın, hibisküs ve yeşil çayı bir tencereye koyup üzerine yarım litre kaynar su ilave edin ve 5 dakika kaynatın. Daha sonra süzgeç yardımıyla sürahiye süzün ve üzerine yarım litre soğuk su ekleyin. En son şeftali ve taze naneyi ekleyin, buzdolabında soğutun.  Ödem atıcı bu soğuk çayı günde 1 litre içebilirsiniz.  5 gün boyunca içip 1 hafta ara vermeyi unutmayın, afiyet olsun. Not: Hamileler ve emziren anneler için uygun değildir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.