Merve Saatçi Yılmaz

Avokado Rehberi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avokado son zamanlarda oldukça sık tercih edilen besinlerden biri. Yüksek oranda sağlıklı yağ içermesi ve düşük kolesterol seviyelerine sahip olması avokadoyu daha popüler bir besin haline getirdi. Zengin kremalı bir tada sahip olan avokadoyu biraz daha yakından inceleyelim.

—Daha çok Meksika ve Orta Amerika’ya ait bir meyve olan avokadonun Dünya üzerinde 1000’den fazla çeşidi bulunuyor. Ülkemizde yaygın olarak bulunan türleri ise; yeşil kabuklu, su oranı daha yüksek, yağ oranı daha düşük ve iç kısmı diğerine göre daha sert olan Florida avokadosu ve koyu renk kabuklu, yağ oranı daha yüksek olduğu için içi daha yumuşak olan Hass avokado’dur.

—Avokado bir meyve gibi görünse de yüksek yağ içeriğine sahiptir. Bu yüzden avokado tükettiğinizde beslenmenizdeki yağ miktarını da dengeli şekilde kontrol altına almalısınız. Yarım avokadoyu, 1 tatlı kaşığı yağ gibi düşünerek diğer öğünlerinizdeki yağ miktarını ayarlayabilirsiniz.

—Avokadoda bulunan beta-sitosterol kolesterol seviyelerini dengede tutarken, daha sağlıklı bir kalp için yardımcıdır. Ayrıca yüksek potasyum içeriği sayesinde hipertansiyona karşı koruyucu etkisi vardır.

—Çözünür ve çözünmeyen lif içeriği yüksek olan avokado bu sayede sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

—İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri ve güçlü bir antioksidan olan glutatyon sayesinde meme kanseri ve prostat kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyucu etkisi vardır.

—Karaciğer ve böbrek sağlığını koruyucu etkileri mevcuttur.

—Avokadoda bulunan karotenoidler daha sağlıklı bir cilt yapısını desteklerken, içerdiği antioksidanlar sayesinde yaşlanma karşıtı özelliğe sahiptir.

Nasıl Seçelim?

—Avokado seçerken en önemli kriter ne zaman tüketeceğiniz olmalıdır. Eğer hemen tüketmek istiyorsanız kıvamında yumuşamış olanı seçmelisiniz. Ancak hemen tüketmeyi düşünmüyorsanız sert bir avokado alıp, evde kendiniz olgunlaştırabilirsiniz.

—Avokadoyu avucunuzun içine alıp parmak uçlarınızı bastırmadan hafifçe sıktığınızda bu basınca cevap veriyorsa olgunlaşmıştır.

—Diğer bir yöntem ise avokadonun sapını kopartmak. Sapı koparttığınızda arkasında kahverengi bir renk varsa, avokado bozulmaya başlamış demektir. Ancak açık yeşilimsi bir renk görüyorsanız avokadonuz tüketmeye uygun olgunluktadır diyebiliriz.

—Avokadonun olgunlaşma süresini hızlandırmak ve yemeye hazır hale getirmek istiyorsanız, avokadoyu kese kağıdının içine bir elma veya muz ile birlikte koyup oda sıcaklığında beklettiğinizde daha kısa sürede olgunlaştığını göreceksiniz.

Nasıl Tüketelim?

—Hafif olgunlaşmış avokadoyu salatalarınızın üzerine dilim dilim ekleyebilirsiniz.

—Avokadoyu püre haline getirdikten sonra, yumurta ve çok az sütle ile karıştırarak besin değeri yüksek bir omlet hazırlayabilirsiniz.

—Limon, sarımsak ve çok az miktarda tuzu ezilmiş avokado ile birleştirerek sos haline getirebilirsiniz.

—Avokado, kefir, muz veya sevdiğiniz herhangi bir meyve, toz zencefil ile smothie yapabilirsiniz.

—Avokado, labne peynir, limon ve cevizi blenderden geçirip 1 dilim ekmeğe sürerek ara öğünde tüketebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.