Merve Saatçi Yılmaz

Kış Aylarının Vazgeçilmezi Bitki Çayları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hem lezzetiyle içimizi ısıtsın hem de hastalıklardan korusun… Soğuyan havalarla birlikte bitki çaylarına daha çok yönelmeye başladık. Hangi bitki çayı ne işe yarıyor, ne kadar tüketmeliyiz, maksimum fayda için nasıl demlemeliyiz? Bitki çayları hakkında her şey burada.

Ihlamur: Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirmede etkili olan ıhlamur öksürüğe neden olan bakterileri vücuttan uzaklaştırır. Ayrıca bağırsakların çalışmasını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. İsteğe göre tarçın, limon, elma, karanfil veya ayva ile ıhlamuru tatlandırabilirsiniz. Ihlamur kaynatılırsa yapısındaki etken maddeler azalacağı için demlenmelidir.

Adaçayı: Vücuttaki iltihaplanmalara karşı iyi gelir, üst solunum yolu, idrar yolu, diş eti iltihaplanmalarında, kullanılan adaçayının aynı zamanda hafıza üzerinde olumlu etkileri vardır. Adaçayından maksimum fayda sağlamak istiyorsanız kaynatmak yerine üzeri kapalı olacak şekilde demlemelisiniz.

Ekinezya: Kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmaları önler, içerdiği flavonoidler ve antioksidanlar sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Sakinleştirici etkisi olan ekinezya rahat bir uyku isteyenler için de öneriliyor.

Zencefil Çayı: Sindirim sistemini güçlendirir, iltihaplanma karşıtıdır. Ayrıca zencefil vücut ısısını arttırıcı etkisi sayesinde metabolizmayı güçlendirir, ödemi azaltır. Genelde limon ile birlikte tercih edilen zencefil çayını 4-5 dakika kaynatarak hazırlayabilirsiniz.

Rezene Çayı: Sindirimi kolaylaştıran rezene şişkinlik, hazımsızlık şikayetlerine iyi gelmektedir. Tansiyonu dengelemede, toksin atılımında, göz sağlığında, anne sütünü artırmada kullanılmaktadır.

Melisa Çayı: Genellikle; mide problemleri, gaz, şişkinlik gibi sindirim problemleri için kullanılmaktadır. Ayrıca; baş ve diş ağrısı, adet ağrıları gibi ağrılar için kullanılan melisa çayı uyku problemleri, kaygı, stres bozukluklarında da kullanılmaktadır.

-Demlediğiniz çayları en fazla 1 saat içerisinde tüketmeye özen gösterin. Ocak üzerinde ısıya maruz kalarak bekletmeyin. Ayrıca mümkünse cam ya da porselen demlik/fincan kullanın.

-Adaçayı, nane, melisa gibi uçucu bileşenlere sahip bitki çaylarını kapaklı çaydanlık ya da kapaklı fincan içinde demlemeye özen gösterin.

-100 derecelik bir ısıya ulaşmış kaynayan suyu bitkilerin üzerine eklemeden önce yaklaşık 80 dereceye kadar soğutun. 3-5 dakika demleme süresi için idealdir.

– Zencefil gibi kök bitkilerin çayları hazırlanırken su ile birlikte cezve içinde kaynatılarak; papatya, yeşil çay, ıhlamur, adaçayı gibi çiçek ve yaprak bitkilerin ise demleme yöntemiyle hazırlanması önerilmektedir.

-Doğru şekilde saklamış olsanız bile bitki çaylarından en iyi faydayı sağlayabilmek için bir yıl içinde tüketmeye dikkat edin.

-Kantaron, enginar, hindiba, civanperçemi gibi bitki çayları içerdikleri farklı etken maddeler nedeniyle ilaç etkileşimlerine neden olabilmektedir. Bu yüzden ilaç kullanıyorsanız bitki çayı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

-Ayrıca birçok bitki çayının çocuklarda, hamilelik ve emzirme döneminde tüketimi hakkında yeterli bilgi yoktur. Bu yüzden bu gruplarda tüketilmesi önerilmez.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.