Sarıyer Maslak’ta bulunan ve her biri yaklaşık 30 kattan oluşan 10 kuleli ünlü Mashattan sitesinin iskanı, İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Sahte evraklar yüzünden alınan karar, Sarıyer Belediyesi İmar Müdürlüğü ve Sarıyer Tapu Müdürlüğü kayıtlarına da işlendi. Mashattan’da bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği merak konusu olurken, Sarıyer Belediyesi sitede kaçak bölümlerle ilgili yıkım yapabilecek. Ayrıca binlerce site sakinini mağdur eden sorun çözülemezse, kaçak dairelerin su ve elektrik abonelikleri iptal edilebilecek.
Sarıyer Maslak’taki ünlü Mashattan sitesinde, iskan sürecinde başa dönüldü. İstanbul 5. İdare Mahkemesi, “iskan iptali” ile ilgili açılan davayı karara bağladı ve sitenin iskanlarını iptal etti. Böylece 2 bin 200 konutlu Mashattan’ın yapı denetim ve iskan belgeleri iptal edildi. İskan alınamazsa konutların yıkımı gündeme gelecek. Mahkemenin iptal kararı, Sarıyer Belediyesi İmar Müdürlüğü ve Sarıyer İlçe Tapu Müdürlüğü’ne de tebliğ edildi. Her iki müdürlük mahkemeden gelen “iptal” kararını kayıtlarına işledi.
109 BİN 854 METREKARELİK ARAZİDE KURULDU
Tapuda 1 ada, 135 parsel numaralı Mashattan sitesi,109 bin 854 metrekarelik bir alanda kurulu. Tapu kayıtlarına göre site; A1, A5 Blok 37 Kat, A2, B2, B3, B4 Blok 40 Kat, A3, B1, B5 Blok 38 Kat, A 4 Blok 39 Katlı Betonarme apartmandan oluşuyor.
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Şişli Belediyesi yetkililerinin sahte iskan belgesi hazırladığı 10 kulelik ünlü Mashattan Projesi’ne yönelik açılan davayı karara bağladı. Mahkeme, iş adamı Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı tarafından inşa edilen 2 bin 200 konutlu projenin yapı denetim ve iskân belgelerinin iptal edilmesi yönünde karar aldı. Karar sonrası Mashattan için yeniden iskan süreci başlayacak. Ancak iskan alınamazsa binaların imar kanununa aykırılıktan yıkımı, elektrik ve su aboneliklerinin iptali gündeme gelecek.
İSKAN İPTALİ DAVASINI 2 MECLİS ÜYESİ AÇTI
Mashattan’ın kaderini değiştiren davayı, CHP Eski Meclis üyesi Hüseyin Sağ ile birkaç vatandaş açmıştı. Şikayetçilerin “yapı kullanma izin-iskân belgesi” hakkında yaptıkları suç duyurusunun ardından konu yargıya taşındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın o dönem Şişli’ye bağlı olmasından dolayı Şişli Belediye Başkanlığı İmar Komisyonu Başkanı Cemil Vasken Barın ve Faruk Akar hakkında “Kamu Görevlisinin Resmi Belgede Sahteciliği” suçundan iddianame hazırlanması üzerine bu iki görevli hakkında iddianame düzenlenmişti.
19. AĞIR CEZA MAHKEMESİ: “İMZALAR SAHTE” CEZASI VERDİ
Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede söz konusu iskan belgelerinin Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nca incelendiği belirtilerek iskandaki Barın ve Akar’a ait imzalarının kendilerine ait olduğu, diğer imzaların diğer yetkililere ait olmadığı vurgulandı. İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Cemil Vasken Barın’ın “suça karşı kastının olmadığı” gerekçesiyle beraatine, Faruk Akar’ın resmi belgede “görevi kötüye kullanma” suçundan 6 ay hapis cezası vererek, iyi hali göz önünde bulundurup hapis cezası 5 aya indirilip hükmün açıklanması geri bıraktı.
MÜFETTİŞLER RAPOR HAZIRLADI; “İMZALAR SAHTE”
Şişli Belediyesi yetkilileri ile ilgili yargı süreci devam ederken projenin yapı denetim firması da, yapı kullanma izin ve iskan belgelerinin iptali için yargıya gitti. Açılan davayı karara bağlayan İstanbul 5. İdare Mahkemesi de, yapı kullanma izin ve iskan belgelerinin iptaline hükmetti. Mahkemenin verdiği kararda İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin 10 ayrı yapıya ilişkin düzenlediği 3 Mart 2020 tarihli rapora dikkat çekildi. Kararda, Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan raporda, belgelerdeki imzaların bir kısmının sahte olduğunun tespit edildiği ve ilgililer hakkında yargı sürecinin devam ettiği ifade edildi. Bu arada sahte belgelerin, kullanımı zorunlu olduğu halde mekansal adres sistemine kaydedilmediği, tek bir nüshasının bulunduğu onun da yıllar sonra Taşyapı firmasından çıktığı tespit edildi.
Mahkeme kararında ayrıca projenin bulunduğu mahallenin 2014 yılında çıkartılan Büyükşehir Kanunu ile Sarıyer ilçesine bağlanmasına karşın, yapı denetim ve iskan belgelerinin Şişli Belediyesi’nce hazırlanmış olmasının da hukuka aykırılığına vurgu yapıldı. Mahkeme heyeti, bu doğrultuda dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi. Böylece, 2 bin 200 konutun bulunduğu İstanbul’un ünlü Mashattan sitesinin yapı denetim ile iskan belgeleri iptal edilmiş oldu.
BELEDİYE YIKABİLİR, ELEKTRİK VE SU ABONELİKLERİ İPTAL EDİLEBİLİR
İstanbul 5. İdare Mahkemesi‘nin yapı kullanma izin belgelerini iptal etmesinin ardından konutların tamamı iskânsız hale geldi. Bu karar sonrası usule aykırı olarak tapuda yapılan kat mülkiyetine geçiş işlemlerinin iptal edilmesi ve bağımsız bölümlerin yeniden kat irtifaklı tapuya geçiş işlemlerinin yapılması bekleniyor.
Binaların elektrik ve su abonelikleri kapatılacak, ardından açtırmak istediklerinde şantiye tipi elektrik ve su bağlanacak. Öte yandan kat irtifakına tekrar geçiş yapıldığı takdirde Taşyapı’nın taşınmazlara yeniden iskan verilmesi için tüm belgeleri eksiksiz temin etmesi gerekecek. Yapılacak denetimlerin ardından yeniden iskân alınamazsa binaların imar kanununa aykırılıktan Sarıyer Belediyesi tarafından yıkımı gündeme gelecek.
BİNLERCE SİTE SAKİNİ MAĞDUR EDİLDİ
Son olarak mahkemenin verdiği karar, Sarıyer Tapu Müdürlüğü ile Sarıyer Belediyesi İmar Müdürlüğü kayıtlarına da işlendi. Şimdi gözler Mashattan’da binlerce sakinin huzurunu kaçıran ve mağduriyetine neden olan iskan meselesinin nasıl çözüleceğine çevrildi.
Yargı, işi bugüne kadar çözümsüz bırakarak çok büyük bir zarara ve haksızlığa neden olmuştur, ayrıca iskanla ilgili ödemeler yapılmış ve 10 yılı aşkın süredir kullanılan gayrimenkul üzerindeki birçok hak el değiştirmiş ve büyük bir karmaşaya neden olacak süreçler yaşanmıştır. İşin tarafların sağduyu ile ,beraberce ve hak sahiplerinin daha fazla mağdur edilmesine meydan vermeyecek bir çözüme kavuşması dilenir ama bunu akıl ve izan ile çözebilecek bir akil adama ihtiyaç var ! Hey gidi Marko Paşa, neredesin, derdimizi bir tek sen dinlersin !
Okadar para veripte alanda kabahat millet ne oldum delisi oldu.
Dünya kadar kaçak yapı var hangisinin elektrik suyu doğalgazı kesilmiş boş laf Benim yaşadığım yerde Beykoz küçüksuda hala çevresi olan kaçak yapı yapıp su doğalgaz elektrik bağlatıyor sadece kredi çıkmaz
3194 sayılı kanununa eklenen geçici 16. Madde yani imarı barışı ile bütün sorunlar çözülmüş olabilir Bekir bey
28.3.2014 tarihinde şişli belediyesi.mustafa sarigulun başkanlığı döneminde taş yapı firması sahibi,Emrullah turanli belediyenin vermiş olduğu sahte imar iskani,10 yıldır, yargı sürecinde,kimse hapse girmedi,2200 kat sahibini mağdur ediyorlar,taş yapı şirketinin inşaatlarda eksikler bile gidermedi.
Taş yapı kaperatife imar iskanini teslim etmekle yükümlüdür.
Koperatifin, taş yapı şirketi ile yapilan sözleşmede imar iskani alması yönünde idi,fakat 28.3. 2014 şişli belediyesi,(mustafa sarigulun başkanlığı donem) taş yapı şirketi sahte iskan alarak şişli belediyesinden .yapı denetim firmasinin açtığı dava ve koperatifde mudahil olarak dava katıldı,nedense yargı yıllarca karar vermedi,kooperatif üyelerini mağdur ettiler,6 imzadan 4 tanesinin isimleri var fakat imzalar şahıslara ait değil,2 imzada sizin belirttiğiniz gibi,varken barın ve faruk akar da hapse bile girmediler,mustafa sarigulle-emrullah turanli her ikiside siteye iskani kooperatife teslim etmekle yükümlü.
Cok doğru karar
O ve diğer binalarda yıkılıp
Yerleri yeşil alana çevrilmelidir.