İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminin Özel halk otobüsü esnafının hak ettiklerini yatırmamasından ötürü sıkıntılı günler geçirdiğini ve özel halk otobüsü esnafının mağduriyeti hakkında basın açıklaması yaptı. İstanbul Özel Halk Otobüsü Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi 3 Aydır hak edişleri ödemedi. Toplam borcun 1.5 Milyar TL’yi buldu. Esnaf borçlarını ödeyemediği için borçlar birikti” diye konuştu.
İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası’ndan İstanbul Kamuoyu’na yapılan basın açıklaması şöyle:
1. Aşağıda belirtilen ÖHO Kuruluşları ve bunlara bağlı 3041 adet Özel Halk Otobüsü olarak, Büyükşehir Belediyesi adına ve yine Büyükşehir Belediyesince verilen Ruhsat ile kentimize toplu taşıma hizmeti vermekteyiz.
2. 1 asrı aşan bir zamandan beri, İstanbul kent içi toplu taşıma sektöründe yer alan Özel Halk Otobüsleri, yılda 365 gün ve günde 16 saat süreyle çalışmak kaydıyla, günde 18 bin sefer yapmakta, 650 bin KM kat etmekte ve 1.500.000 yolcu taşımaktadır.
3. Özel Halk Otobüsleri, şimdiye kadar Halkımıza, Kentimize, Devletimize ve İstanbul Büyükşehir Belediyemize karşı belirlenmiş bütün sorumluluklarını eksiksiz, hatta fazlasıyla yerine getirmiş ve bir an dahi bir kamu hizmeti olan kent içi toplu taşıma faaliyetini aksatmamışlardır.
4. Özel Halk Otobüsleri, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, sürdürülebilir bir işletmecilik ve gelir sağlanabilmesi amacıyla, 01.12.2020 tarihinden itibaren İETT ile ortak mutabakatla hazırlanan “Özel Taşımacı İşletme Sistemine”(ÖTİS) geçmişlerdir. ÖTİS’e göre Özel Halk Otobüsleri, İETT tarafından hazırlanan planlamaya göre yolcu taşıma hizmetini ifa etmesi, İBB ise “Sabit Maliyet+Değişken Maliyet+Kar” esasıyla ve bireysel işletme performansına göre işletmecilere aylık hak ediş ödemesi gerekmektedir.
5. Özel İşletmeciler, ÖTİS’e geçtikten sonra, daha önceden de olduğu gibi yolcu taşıma sorumluluğunu eksiksiz yerine getirirlerken, idare sorumluluğundaki aylık hak edişlerinin ödenmesinde sorun yaşamışlardır.
6. Ağustos ayının ortasına gelmiş olmamıza rağmen Mayıs – Haziran – Temmuz 2023 aylarının hak edişlerinden birikmiş alacağımız, araç başına 500 bini aşmış, toplamda ise yaklaşık 1,5 Milyar TL civarında alacağımız bulunmaktadır. (1.550.000.000,00 TL)
7. Araç yenileme, yakıt, yedek parça, bakım-onarım ve temizlik, personel giderlerinin ödenmesi işletmecinin sorumluluğundadır. İBB tarafından aylık hak edişler vaktinde ve tam olarak ödenmediği için tedarikçilere ve paydaşlarımıza olan borçlarımız birikmekte olup, vaktinde ödenmeyen borç işletmecilere artı maliyet getirmektedir.
8. Bu durum ayrıca şoför personel bulmamızı zorlaştırdığı gibi araçların bakım ve onarımlarını vaktinde yaptıramamamıza, dolayısı ile sefer kayıplarının çoğalmasına ve vatandaşın hizmetinin aksamasına neden olmaktadır. 2022 yılı ve öncesinde tedarikçilere olan borçlarımızı kredi kullanarak ödeyebiliyor iken, ülkece yaşadığımız ekonomik kriz nedeniyle mevcut durumda Bankalar kredi vermediği ve ek hesap kullanımını da kapattıkları için maliyeti yüksek olsa da kredi kullanarak borç edinme şansımızda kalmamıştır.
9. Bu şartlar da işi artık daha fazla sürdürebilme olanağı kalmadığı için bir an dahi aksatılmaması gereken ve İBB’nin sorumluluğundaki kamu hizmeti doğal olarak duracaktır. Sebebi ve sorumlusu olmadığımız bu durum nedeniyle bizi anlayacaklarından emin olduğumuz İstanbul halkından şimdiden özür diliyoruz.
3 yıldır sabır ve anlayış gösterdiğimiz ve artık tıkandığımız bu durum sebebiyle üzüntülü olduğumuzu belirtir, kamuoyuna saygıyla arz ederiz.