İstanbul’daki başkanlar Hakan Tütüncü’yü örnek alsın!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakan Tütüncü… 

Henüz 44 yaşında…

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2001 yılında mezun oldu, bir süre Antalya’da serbest avukatlık yaptı, ardından AK Parti’ye katılıp önemli görevlerde bulundu.

Şu an Antalya’nın 68 mahalleli en büyük merkez ilçesi Kepez’i yönetiyor. Kepez Belediyesi’nin 2009 yılından beri, 3 dönemdir belediye başkanı.

15 yıla yaklaşan belediye başkanlığı döneminde, farkındalık yaratacak çok sayıda önemli projeye imza attı. Belediyeciliğin “çöp toplamak -vergi toplamak” olmadığını herkese gösterdi.

***

PEKİ HAKAN TÜTÜNCÜ NE YAPTI?

Kirişçiler Mahallesi’nde belediye bünyesindeki 540 dönümlük arazide halka dağıtılmak üzere tahıl üretimi yaptı. Bereketli topraklardan elde edilen ürünler vatandaşlara ücretsiz dağıtılıyor, burada ekilen buğdaydan çıkarılan unla, 1 milyon 250 bin ekmek üretildi. Ekmekler ihtiyaç sahiplerine bedava dağıtılıyor. Her hasat dönemi aynı hizmet devam ediyor. Böylece hem çiftçiye, hem tarıma, hem de dar gelirli insanlara sahip çıkıyor.

Oysa aynı arazi İstanbul’daki bir belediyenin olsaydı, çoktan yok pahasına birilerine peşkeş çekilmişti.

***

Tütüncü, belediyede mali disiplini sağladı, belediyenin mali çarkını sorunsuz hale getirdi. Kepez’de belediyenin borç derdi, projelere finans ayırma derdi artık yok.

Oysa İstanbul’daki belediyelerin neredeyse tamamı borç batağında… En başta da anlı şanlı ilçeler geliyor. Büyükşehir ise tam acınası halde… İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 82 milyar lira, Şişli’nin 1 milyar 200 milyon lira, Bakırköy’ün 1 milyar lira, Maltepe’nin 600 milyon lira, Beykoz’un 471 milyon lira, Beyoğlu’nun 287 milyon lira, Sarıyer Belediyesi’nin ise 1 milyar 200 milyon lira borcu var. İstanbul’un 39 ilçesinde neredeyse durum aynı… Kimi belediyeler borçlarını ödemek için cami ve okul yerlerini bile devlete satar oldu.

***

İstanbul’daki belediyelerde vurgun düzeni haline gelen fahiş fiyattan araç kiralama ve çöp toplama ihalelerini Kepez’de göremezsiniz. Çünkü orada savurganlığa değil, hizmete kaynak aktarılıyor. Şişirilen ihaleler nedeniyle İstanbul’daki belediyelerde yaşanan mali krizleri Antalya’nın Kepez ilçesinde asla göremezsiniz.

Başkan Tütüncü, hesabın kitabın doğru yapıldığı belediyelerde tüm hizmetlere rahatlıkla nasıl kaynak bulunabileceğini herkese gösteriyor.

***

Ahatlı Mahallesi’nde 80 yatak kapasiteli “Hasta Yakınları Konuk Evi” adıyla modern bir otel havasında bina yaptı. Şehir dışından gelen ve konaklama sorunu çeken hasta yakınları burada evlerinden daha konforlu bir ortamda çok sembolik bir fiyattan kalabiliyor.

***

12 bin 500 metrekarelik Eski Dokuma Fabrikası binasını Dokumapark adıyla modern bir bilim merkezine çevirdi. Geleceğin gençlerinin yetiştirildiği Antalya Bilim Merkezi’ni kurdu. İstanbul’daki belediyeler prefabrik konutlarda kreşler açmakla övünürken o kendi ilçesine modern kreş binaları kazandırdı.

Gençlerin araç kullanma merakına ilgisiz kalmadı. Odabaşı Mahallesi’nde kurduğu Drag Pisti ile Türkiye’nin her yerinden gelen meraklıların modifiye araçlarla yarışmasını marka haline getirdi. Şimdi her yıl binlerce kişi bu yarışları izlemek için yurdun dört yanından Kepez’e akın ediyor.

***

Kepez’e adı her ne kadar tıp merkezi olsa da modern bir hastane kazandırdı. İçinde çok sayıda doktorun bulunduğu çok çeşitli sağlık hizmetlerinin sunulduğu bir sağlık binası inşa etti. 5 yıldır bu merkezde binlerce kişiye sağlık hizmeti veriliyor. Bir nevi Sağlık Bakanlığı gibi hizmet üretti.

Kepez’in pek çok noktasında modern Köy Pazarları kurdu, ilçede asfaltsız sokak bırakmadı. Ev kadınlarına bisiklet kullanmasını öğretmek için belediye bünyesinde profesyonel “pedal çevirme kursları” açtı. Kadınların sosyal hayatta daha aktif olmaları için ortam sağladı. Gençlere, yaşlılara, öğrencilere sahip çıktı.

***

Sarıyer’de onlarca yıldır her siyasetçinin söz verip bir türlü yapmadığı, yapamadığı Balıkçılar Çarşı’nı Kepez’de o açtı. İlçeye Sarıyer’deki herkesin gıpta edeceği kadar güzel bir Balık Çarşısı ve Organik Pazar kazandırdı.

Tütüncü, aynı zamanda Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ilçeye 24 derslik ilkokul kazandırıyor.

***

İstanbul’daki hayvanseverlerin  ilçe belediyelerden hep talep ettiği ancak hayalini kurdukları Hayvan Hastanesi ve Yaşam Merkezi’ni o şimdilerde Kepez’in Ünsal Mahallesi’nde kuruyor.

***

İstanbul’da 27 yıllık gazetecilik hayatım boyunca yakından tanıdığım ve projelerini takip ettiğim bazı belediye başkanları var. Bunların pek çoğu şuan üst düzey bürokrat, milletvekili, bakan, bakan yardımcısı ya da devletin farklı birimlerinde yönetici…

İstanbul’da bugüne kadar yerel belediyecilik konusunda edindiğim mesleki izlenimlere göre; geçmişte Şişli’de Mustafa Sarıgül, Bayrampaşa’da Hüseyin Bürge, Küçükçekmece’de Aziz Yeniay şimdiki dönemde ise Beşiktaş’ta Rıza Akpolat ve Kağıthane’de Mevlüt Öztekin, Silivri’de Volkan Yılmaz çalışmalarıyla ön plana çıkıyor.

***

Ancak bizler nedense yerel yönetim denince sadece İstanbul’u, Ankara’yı düşünüyoruz. Oysa Anadolu’daki genç ve çalışkan başkanları gözden kaçırıyoruz.

Antalya’nın Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de bu isimlerden biri. Kepez’i marka yapan, Antalya’ya değer katan genç bir isim. Başta 3 dönemdir Sarıyer’de belediye başkanlığı yapan Şükrü Genç olmak üzere, İstanbul’un sözde anlı şanlı (!) belediye başkanları Hakan Tütüncü’yü örnek almalı. Her seçimde 3 dönemdir güven tazeleyen bu genç insan, İstanbul’daki pek çok belediye başkanına örnek gösterilecek projeler üretiyor.

Türkiye’nin Hakan Tütüncü gibi rutin dışı hizmetler üreten, projeler geliştiren ve kendini sürekli yenileyen başkanlara çok ihtiyacı var.

Herkese örnek olsun!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.