olu-yunuslar-kiyiya-vurdu
0:11

Kilyos sahilinde ölü yunus kıyıya vurdu!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kilyos’ta kıyıya vuran ölü yunuslar vatandaşları endişelendirdi.  Son günlerde yaşanan yunus ölümleri zinciri dikkat çeken rakamlara ulaştı.

İstanbul’un 6 ayrı bölgesinde karaya vuran ya da denizde tespit edilen ölü yunuslar bilim insanlarını ve yetkilileri düşündürüyor. Geçtiğimiz hafta Çengelköy (Kuleli), Vaniköy ve Karaköy kıyılarında 4 tırtak cinsi yunusun ölümü, bilim insanlarını ve İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nü harekete geçirmişti. Aynı sürüden olduğu tahmin edilen yunusların ölümü endişe yaratırken 1 yıl sonra uzmanlar İstanbul çevresinde görülen en büyük yunus ölümüyle karşılaştı.

ÖLÜM ZİNCİRİNİN İLK HALKASI OLDU

Kilyos plajında bir ölü yunusun karaya vurması, 32 bireye ulaşan ölüm zincirinin ilk halkası oldu. Kilyos Jandarma Karakolu’na ulaşan ihbarın ardından İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, İSTAÇ A.Ş. Kıyı Temizleme Ekipleri, Sarıyer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü uzmanları bölgede incelemeler yapınca 11 ölü yunusa daha rastladı.

KISIRKAYA SAHİLİNDE DE GÖRÜLDÜ

Kısırkaya sahilinde de bir ölü yunus bulunarak kayıt altına alındı. 2 günde 13 yunusun ölümü üzerine adeta alarma geçen ekipler aramalarını sahiller boyunca sıklaştırınca Kilyos’ta 3, Rumelifeneri’nde 3, Kısırkaya’da 5 ve Şile’de 1 yunus ölüsü daha buldu. İBB’ye bağlı İstaç A.Ş. teknesindeki ekiplerde 7 adet yunusu deniz yüzeyinde cansız şekilde buldu. Uzmanların tedirginliği ölü yunus sayısının 32’ye çıkması üzerine artarken, Beykoz açıklarında bir yunus daha ölü bulundu. Ölü yunusların İstanbul Boğazı’na kadar geldiğinin kanıtı olan olay ise 27 Şubat günü yaşandı. Beşiktaş-Kuruçeşme sahilinde bir, Sarıyer-Kumköy Plajı’nda bir ve Üsküdar-Vaniköy sahilinde bir yunus ölüsü daha bulununca ölen deniz memelisi sayısı 35’e ulaştı.

 SON 20 YILDA YAŞANAN EN BÜYÜK ÖLÜM ZİNCİRİ

Deniz ekosisteminin önemli parçası olan yunuslardan 37’sinin Sarıyer, Beşiktaş, Beykoz, Şile, Beşiktaş, Üsküdar’da ölü bulunması bilim insanlarını ve yetkilileri endişelendirdi. İstanbul’un 6 ayrı bölgesinde karaya vuran ya da denizde tespit edilen ölü yunusların ölüm nedeni yetkili kurumlarca araştırılıyor. Son 20 yılda yaşanan en büyük yunus ölüm olayı karşısında bilim insanları ve yetkililer harekete geçerek bilgilerini birleştirdi. Ölü yunuslardan 2 tanesi İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’ne, 2 tanesi İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’ne gönderildi. Bilim insanları 4 yunusun üzerinde nekrospi (hayvan otopsisi) yaparak ölüm nedeninin belirlemeye çalışırken, 31 ölü yunus İBB ekipleri tarafından gömüldü.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.