Sami Kılıç’ın aday adaylığı Derbent’i korkuttu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2014 belediye seçimleri öncesinde Derbent ile ilgili hazırladığı, Fransa’nın Cannes şehrindeki fuarda da sergilenen sözde örnek proje Yorum Maslak Evleri’nin fikir babası dönemin İBB Emlak Yönetim Daire Başkanı Sami Kılıç’ın Sarıyer’den Belediye Başkan Aday Adayı olması Derbentlileri korkuttu. Mahkeme tarafından iptal edilen ve projedeki aksaklıklar yüzünden o günlerde Kadir Topbaş tarafından görevinden alınan Kılıç, kentsel dönüşüm beklentisindeki Derbent’te endişeye neden oldu.

Ak Parti’nin Sarıyer Belediye Başkan adayı bu ay sonuna kadar belli olacak. 5 aday adayının yarıştığı partide; Hüseyin Coşkun, Şems Çakıroğlu ve Halil İbrahim Kurşun isimleri öne çıkıyor. Ancak partide adaylık konusunda ciddi bir şansı bulunmasa da aday adaylarından Sami Kılıç ismi Derbent’te endişeye neden oldu. Zira yıllardır kentsel dönüşüm konusunda mücadele veren mahallede, Sami Kılıç 2014 yılı seçimleri öncesinde hazırlanan ve Fransa’da da sergilenen tepki çeken olaylı projenin fikir babasıydı.

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından tanıtılan ve Yorum İnşaat tarafından ‘İstanbul’un en büyük kentsel dönüşüm projesi’ olacağı öne sürülen ‘Yorum Maslak Evleri’ adı verilen projenin maketleri 2013 yılında Fransa’nın Cannes şehrinde yapılan MIPIM gayrimenkul fuarında yatırımcılara sergilenmişti. İnşaat kapsamında yaklaşık 80 blok yapılması için ruhsat düzenlenmişti.

Dönemin İBB Emlak Yönetim Daire Başkanı Sami Kılıç tarafından hazırlanan proje, sözde örnek proje olarak gündeme taşınmış, yerel seçimler öncesinde siyasi malzeme olarak kullanılmıştı. Ancak projedeki aksaklıklar ve hatalar tepki çekince Kılıç, iddiaya göre bu gerekçeyle Topbaş tarafından görevden alınmış yerine Abdullah Çolak getirilmişti. Derbent halkının büyük tepkisine neden olan örnek proje (!) AK Parti’nin seçim kaybetmesinin nedenlerinden birisi olmuştu.

MAHKEME PROJEYİ DURDURMUŞTU

Söz konusu proje Sarıyer Belediyesi’nin açtığı davayla mahkeme tarafından durdurulmuştu. İBB’nin Derbent’te yürüttüğü kentsel dönüşüm projesinin yürütmesinin durdurulmasını, mahalle derneğinin açtığı Derbent’i afet yasası kapsamına sokan ‘riskli alan’ ilanının Danıştay tarafından iptal edilmesi kararı izlemişti.

Radikal gazetesinden Elif İnce’nin o dönem ki haberine göre, Sarıyer Belediyesi’nin açtığı dava sonucunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Yorum İnşaat’la ortaklaşa gerçekleştirmek istediği Derbent kentsel dönüşüm projesi, 8. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme 11 Nisan’da verdiği yürütmeyi durdurma kararında Derbent’in ‘riskli alan’ ilanının da 9 Nisan’da Danıştay tarafından iptal edildiğini belirterek, ”Alanı riskli alan ilan eden Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 14 Dairesi’nce iptal edilmiş olması nedeniyle avan proje ile inşaat ruhsatları dayanaksız hale gelmiştir” dedi. Riskli alan kararına davayı mahalleyi temsilen Çamlıtepe Mahallesi Güzelleştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği açmıştı. Avan projeyi iptal ettiren davayı açan Sarıyer Belediyesi’nin avukatı Hüseyin Cengiz, ”İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda Derbent’te yıkım veya inşaat gibi herhangi bir faaliyette bulunması mümkün değil” dedi.

DERBENT HALKI ÖRNEK (!) PROJEYE TEPKİLİ

Sarıyer Gazetesi’ni arayan vatandaşlar; “Sami Bey o dönem hazırladığı projeyle bizim mahallemizde mağduriyet oluşturacaktı. Ancak mahkeme projeyi iptal edince kurtulmuştuk. Aday adaylığı bile bizleri tedirgin etmeye yetti” diye konuştular.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.