Sarıyer Belediyesi işçilerinden grev açıklaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarıyer Belediyesi’nde çalışan işçiler belediye bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. Sabah saatlerinde Sarıyer Belediyesi binası önünde DİSK/Genel-İş öncülüğünde toplanan işçiler taleplerinin yerine gelmemesi durumunda aldıkları grev kararını hayata geçireceklerini açıkladı.

Sarıyer Belediyesi’nde çalışan emekçi işçiler hayat pahalılığı ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade ederek bir araya geldiler. Pınar Mahallesi’ndeki Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası önünde sabah saatlerinde toplanan işçiler Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası DİSK/Genel-İş öncülüğünde haklarını talep etmek için bir araya geldiler. Sarıyer Belediyesi’nde yaklaşık 6 aydır masada durduğu ifade edilen Toplu İş Sözleşmesi’nin işçilerini haklarını koruyacak şekilde güncellenmesi talep edildi. Enflasyon artmadan önce verilen rakamlarla masaya oturulduğunu ancak şimdi bu rakamlarının emekçinin haklarının karşılığı olmadığı ifade edildi.

Sarıyer Belediyesi önünde toplanan belediye işçileri Genel İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu’nca hazırlanan basın açıklaması şöyle:

Hayat çok pahalı, emek değeri çok ucuz! Bu böyle gitmez!

İşçiler v emekçiler yaşanan ekonomik buhranın yıkıcı sonuçlarıyla karşı karşıyadır. Cumhurbaşkanlığı (CB) yönetimi ise bu buhran karşısında, ekonomik hayatta belirsizlik yaratan ve büyük çaplı dalgalanmalara yol açan isabetsiz ve bilim dışı politikalarındaki ısrarından vazgeçmiyor.

Hayatın her gün daha pahalı olduğu, emeğin ucuzlatıldığı, fakirden alınıp zenginin daha da zengin edildiği bir ekonomi politikası sürdürülüyor. Bu ağır koşullar altında üyelerimizin ekonomik iyileştirme talepleri günden güne artmaktadır. Bu talepler son derece yerinde ve haklıdır. Çünkü bu ekonomik koşullar, işçiler ve ailelerinin yaşamlarını sürdürülemez bir noktaya getirmiştir. Hayat çok pahalıdır ama emek değeri çok ucuzlamıştır. Gıda fiyatları, elektrik-su-doğal gaz gibi kamu mallarının fiyatı ile akaryakıt fiyatları bir emekçi aile bütçesinin altından kalkabileceği düzeyi çoktan geçmiştir.

Enflasyon, Cumhurbaşkanlığı Yönetiminin yanlışta ısrar eden politik tutumu nedeniyle artık kontrol dışına çıkmıştır. TÜİK yönetiminin enflasyon hesabı ile ENAG’ın (Enflasyon Araştırma Grubu) enflasyon hesapları arasında neredeyse yüzde yüz fark vardır. Bu da enflasyona bağlı ücret taleplerini etkilemektedir. Ayrıca, enflasyon bir aydan diğerine sürekli ve belirgin bir artış göstermektedir. Bu nedenle, örneğin sendikamızın bu ay bağıtladığı toplu iş sözleşmesi, takip eden aylarda güncellenme ihtiyacı doğurmaktadır.

Mevcut durumda bozulan ekonominin sorumlusu belediyeler değildir. Ancak belediye işçilerinin insanca yaşamasına yetecek ücret talebinin tek muhatabı belediye işverenleridir.

Belediyeler de bu süreçte ekonomik krizin bütçelerine olumsuz yansımasına ve yaşadıkları zorluklara işaret etmektedir. Ancak belediye yönetimlerinden talebimiz; mali politikalarını ve faaliyetlerini, belediye hizmetlerini tüm zorlu koşullara rağmen sürdüren, gece gündüz demeden çalışan, kentleri yaratan belediye işçi ve emekçilerini gözeten bir bakışla planlamasıdır.

Bağıtlanacak TİS’lerin ekonomik krizin üyelerimize yansıması dikkate alınarak bağıtlanması kaçınılmazdır. İnsanca yaşanabilecek bir ücret temel talebimizdir.

Son olarak tekrar ediyoruz ki, CB Yönetimi ekonomiyi istikrarlı bir şekilde felakete sürükleyen politikalarından vazgeçmelidir. CB Yönetiminin, yandaşları ve sermayeyi koruyan ekonomi politikalarındaki ısrarına karşı durmaktan ve işçi ve emekçiler lehine politikaların uygulanmasını sağlamaktan başka çaremiz yoktur.

Bütün çabamız, emeğimizi, haklarımızı ve geleceğimizi ezdirmemek için sınıf siyasetini esas alıp, sendikal örgütlülüğümüzü artırıp güçlendirerek emek ve demokrasi mücadelesini büyütmektir.

Değerli arkadaşlar;

İnsan onuruna yaraşır bir hayat sürdürmek için talep ettiğimiz makul ücreti ve haklarımızı almak için bugün grev kararımızı Sarıyer Belediyesi kapısına asacağız.

Bugün yapılan eylem, yasal zorunluluk gereği mevcut üyelerimizle grev kararımızı asıyoruz. Ve uzlaşma kapısını kapatmayarak, anlaşmak ve müzakerelere devam etmek için elimizi tekrar sizlerin huzurunda uzatıyoruz.

Belediye Başkanlığımıza çağrımız şudur,

Gelin uyuşmazlık konusu olan maddeleri masada müzakere ederek, el ele, omuz omuza bugün burada toplanan işçilerin huzurlarına çıkalım istiyoruz.

GENEL İŞ SENDİKASI

İSTANBUL 1 NOLU ŞUBE YÖNETİM KURULU

 

GREV KARARI SARIYER BELEDİYESİ KAPISINA ASILDI

Yapılan basın açıklamasının ardından işçiler “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Sarıyer Belediyesi’nin kapısına kadar yürüyen işçiler grev kararını kapıya astılar. İşverene son kez çağrıda bulunmak için toplanan Sarıyer’in emekçi işçileri, hep bir ağızdan seslerini duyurmak istediler. Grev kararının Sarıyer Belediyesi kapısına asılmasının ardından herhangi bir uzlaşma sağlanamazsa 5 Temmuz 2022 Salı günü grev uygulamasına geçilecek.

Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası önünde belediye işçilerinin gerçekleştirdiği grev kararı basın açıklaması Sarıyer Gazetesi Facebook gruplarından canlı yayınla okurlarımıza ulaştı. Sayfalarımızı ziyaret ederek izleyebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. toplamı 98 kişi olan kadrolu devlet işçilerinin yaptığı grevdir.

    geneli vasıfsız ilkokul mezunu ya da sabıkası olan işçiler.
    devlet kadrosu olan bu işçiler turgut özal’ın çıkardığı yasa ile işe alınan hükümlü ve vasıfsız insanlardan oluşuyor.
    tüm belediyelerde ve devletin bütün kurumlarında bu arkadaşlardan var.
    memurun aldığı maaştan fazla maaş alan ve %90’ı 65 yaş üzeri bu arkadaşlara emeklilik yaş sınırı uygulanmıyor.
    doktorun 10 bin lira maaş aldığı ülkede 12 bin net olmak üzere 21 bin lira bürüt maaş alıp %40 zam isteyen bu arkadaşları saray önüne davet ediyoruz.
    istenilen net maaş 17.800 yüz lira brüt 26 bin civarıdır.

    2018’de sözde kadroya alınan taşeron işçilerin maaşı 6 bin lira civarıdır, günü dolduğunda ise emekliye sevk edilir.
    edit: ayrıca belediye başkanı yan gelirler hariç ilk sene için %25 ikinici sene için %30 teklif yapmış bu teklif kabul görmemiştir.

    Cevapla
  2. Bu 100 işçi belediyenin kadrolu işçisi. Yüzde 80 i yatış… Yıllık kazançları aylık ortalama 20bine yanaştı. Belediyede işleri yapan 2400 personel ortalama 5bin e çalışırken bu aynı sendika 2400 kişi için bu karara imza atmadı. 100 kişi grev yapıp çalışmasın. Sarıyer’de hiçbir iş aksamaz…. Eşit işe eşit ücret….

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.