Sarıyer’de Gaziler Günü kutlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

19 Eylül Gaziler Günü, Sarıyer Merkez’de düzenlenen törenle kutlandı.

Vatanı uğruna ölümü göze almış kahraman vatandaşları onurlandırmak için ülkemizde her yıl 19 Eylül Gaziler günü olarak kutlanır. Sarıyer Merkez’de Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle Gaziler Günü kutlandı. Törene başta Sarıyerli gaziler olmak üzere, Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, MHP Sarıyer İlçe Başkanı Hakan Başpınar, MHP Sarıyer İlçe Kadın Kolları Başkanı Birben Fidan, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkanı Mustafa Yazıcı, siyasi partilerin temsilcileri, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Törende yer alan Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şubesi’nden günün anlam ve önemine yönelik yapılan paylaşımda; “Mustafa Kemal’in 19 Eylül 1921 günü Sakarya Meydan Savaşında yaralandığı günü Gaziler Günü olarak anıyoruz. Tüm Gazilerin gününü kutlarız” ifadelerine yer verildi. Saygı duruşuyla başlayan ve  İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törenin ardından gaziler Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’le çay içerek sohbet ettiler.

Daha sonra Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Gaziler Günü programı düzenlendi. Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcanlar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa MHP Sarıyer İlçe Başkanı Hakan Başpınar katıldı.

GAZİLER GÜNÜ NEDİR?

13 Eylül 1921′ de kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’since Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir.

19 Eylül, “Gaziler Günü” olarak kutlanmaktadır. Gaziler gününde yapılacak törenler, Başbakanlığın 24 Ağustos 2003 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği esaslarına göre düzenlenir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.