Sarıyer’deki hastanelerde Omicron yoğunluğu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Omicron varyantı nedeniyle Sarıyer’deki hastanelerde aşı ve PCR test kuyrukları oluştu. Delta varyantına göre iki kat yayılma hızına sahip Omicron varyantı nedeniyle vatandaşlar PCR testi yaptırmak ve aşı olmak için hastanelere yöneldi.

PCR testi ve aşı olmaya gelen vatandaşlar hastanelerde yoğunluğa neden oldu. Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi ile İstinye Devlet Hastanesi‘ne de Kovid-19 testi olmaya gelenler uzun kuyruklar oluşturdu. Hastane önünde başlayan sıra yol boyunca devam etti. Sosyal mesafeye dikkat ederek sırada bekleyen vatandaşlar, test yaptırmaya devam ediyor.

Omicron varyantındaki hızlı ilerlemeye ilişkin değerlendirmede bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Omicron’un bu şekilde artacağının tahmin edildiğini, beklenen bir artış olduğunu söyledi.

“Kısa sürede çok sayıda kişiyi infekte edebiliyor”

Delta varyantının tam anlamıyla kontrol altına alınamadığını, onun üzerine Omicron’un geldiğini aktaran Prof. Dr. Yavuz, “Bütün dünyada ve Avrupa’da görüldüğü şekliyle biz de Omicron’un etkisini görüyoruz. Omicron’un, Delta’ya göre iki kat daha bulaşıcı olduğu söyleniyor. Zaten Delta’nın bulaşıcılığı da çok artmıştı. Ciddi bir bulaşabilme kapasitesi var, kısa sürede çok sayıda kişiyi infekte edebiliyor.” dedi.

“En kritik gruplar aşısızlar, yeterince antikor oluşturamayanlar ve ek doz yapılmamış kişiler”

Yavuz, eksik aşılılarda ve daha önce Kovid-19 geçirmişlerde de Omicron’un hastalık yapabildiğini belirterek, “O nedenle ek aşı dozlarının önemi iyice artmış durumda. Ek aşı dozları, türüne göre değişiyor. Biontech açısından bakarsak, 3 doz Biontech olması gerekiyor insanların. İnaktive virüs aşıları, Omicron’da ne yazık ki biraz daha az etkili görünüyor. Onun için şu anda esas olarak mRNA aşılarıyla aşılama öneriyoruz. Daha önce KoronaVac ile aşılanmışlarsa, mutlaka mRNA aşısı olmalarını öneriyoruz Omicron için.” diye konuştu. Prof. Dr. Yavuz, en kritik grubun aşısızlar, bağışıklığı baskılanmışlar ve yeterince antikor yanıtı oluşturamayan yaşlı ve ek dozları yapılmamış kişiler olduğunu sözlerine ekledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.